Voor schrijvers, door schrijvers

Blog

Een blog is in feite een persoonlijke webpagina met verhalen over het leven van de schrijver. In een blog vertel je iets aan de lezer waar hij/zij wat aan heeft. Bij een blog hoort een losse en informele schrijfstijl.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 226
  • Home
  • Blogs
  • Kleine rivier met groot geheim(2)
Klik op de profielnaam of -afbeelding van de schrijver voor meer informatie en een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.

Kleine rivier met groot geheim(2)

| Luc Verschuren

 Vanuit Ven-Zelderheide vervolgt het riviertje de Niers haar weg door dit kleine stukje Nederland en komt na vele bochten in een gebied, vrijwel zonder huizen net voor het dorp Ottersum. Het imposante gebouw kan men al van verre zien staan. Het is het landgoed “Roepaen”. Dit landgoed kent een rijke historie welke teruggaat tot 1735.

 Het gebouw heeft de tand des tijds nauwelijks doorstaan. Brand, oorlog, verbouwingen, watersnood, het viel aan bijna alles ten deel. Tijdens de diverse verbouwingen vond men tekeningen op de muren in het gedeelte waar begin jaren 50 'geestelijk gestoorde kinderen' gehuisvest waren. De tekeningen zijn bewaard gebleven en gedocumenteerd. Opvallend zijn diverse levensechte afbeeldingen van deze kinderen samen met hele kleine “kinderen” van amper 35 cm hoog. Ook bestaan er boeken waar tekeningen in staan met soortgelijke getrouwe afbeeldingen uit de tijd dat nonnen hier hun onderkomen hebben gevonden. Er wordt zelfs gefluisterd dat er bewegende beelden bestaan over deze tijd. Ook daar is het volk te zien wat hier kennelijk in harmonie met de bewoners jarenlang heeft geleefd. Het is een goed bewaard geheim dat er een fototentoonstelling blijkt te bestaan over het Niersvolk.

 Wat is er verandert in de tijd dat het Niersvolk zich tegenwoordig amper laat zien? Deze vraag heeft vele wetenschappers al slapeloze nachten opgeleverd. Feit is dat vooral bij de kano-opstapplaats tegenover het landgoed talloze voetafdrukken zijn gevonden van hele kleine voetjes. In het gastenboek van de kanoverhuur schrijven kinderen enthousiast hoe ze gegiechel in het riet hebben gehoord. Ze laten tekeningen achter waar duidelijk groene puntmutsjes te zien zijn tussen het riet.

 Wie ooit in de buurt is van het landgoed, matig vooral uw snelheid want ze steken zo maar de weg over.

 Het landgoed “Roepaen” staat tegenwoordig voornamelijk bekend staat als het 'Paradiso van het Zuiden' met meer dan 100 concerten per jaar. Je moet dan ook niet versteld staan indien je auto voorzien is van kleine voetafdrukken wanneer men weer huiswaarts gaat. Het Niersvolk danst graag op de autodaken van de concertgangers.

Dit artikel delen?

Graag je mening (waardering en/of commentaar) over deze inzending.

Hits: 66

(De gemiddelde waardering is 3 door 1 stem(-men)

Gebruikerswaardering: 3 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter inactiefSter inactief
 
Misschien wil je de volgende inzending ook wel lezen...

Dacht het niet

Geschreven door Vera Bijma. Geplaatst in Column.
We zitten met zijn drieën in de auto op weg naar huis. Onze 5-jarige zoon telt de tractors die hij in de weilanden aan het werk ziet. Maar papa heeft andere zorgen: hij mee...
Actuele Top 3 van deze rubriek

Writhersblock

28, feb, 2020 Iris Gryp

Koffie met een Belinda

11, mei, 2020 Marieke Vos

Gevleugelde uitspraken

26, apr, 2020 Machteld Berkelmans

FEEDBACK

Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
 
-
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!