Voor schrijvers, door schrijvers

Blog

Een blog is in feite een persoonlijke webpagina met verhalen over het leven van de schrijver. In een blog vertel je iets aan de lezer waar hij/zij wat aan heeft. Bij een blog hoort een losse en informele schrijfstijl.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 274
  • Home
  • Blogs
  • Recensie – The Lion King (2019) – Originele Versie

Recensie – The Lion King (2019) – Originele Versie

Recensie – The Lion King (2019) – Originele Versie

Met twee keer de musical, regelmatig de animatiefilm en een fan van de muziek van Tim Rice, Elton John en Hans Zimmer mag ik mezelf best een “Lion King-adept” noemen. Voordat ik naar de nieuwe 2019 versie ging, vroeg ik me  af of deze versie nog een toevoeging voor mij zou betekenen of vooral meer van hetzelfde zou zijn. Het eerste bleek waar.

Groot verschil met de eerste animatiefilm is dat deze film zeer realistisch gemaakt is. Het is net op je zelf op de savanne loopt tussen de wilde leeuwen, olifanten en andere dieren. Hoewel je hersenen soms anders doen vermoeden is slechts één shot daadwerkelijk in Afrika gefilmd. De rest… allemaal uit de computer. De hele film is – zeker in een bioscoopzaal – een lust voor het oog. Gevolg van deze realistische insteek is dat je echte dieren (althans, dat dénk je) daadwerkelijk met elkaar ziet praten. De bek beweegt, het gezicht heeft expressie. Slecht heel af en toe stoort dat en krijgt het een “gemaakt” gevoel, vooral als de dialogen wat langer zijn.

Het verhaal is natuurlijk bij vrijwel iedereen bekend. Daar is verder ook niet veel aan gesleuteld. Om de film wat te verlengen zijn een paar dialogen toegevoegd of gewijzigd, maar pakweg 95% van de film zal je herkennen uit de eerste versie. Toch heb ik geen moment het idee dat ik naar een uitgekauwd verhaal aan het kijken ben. En dat komt simpelweg doordat het verhaal zo verschrikkelijk sterk blijft. De combinatie van schuldgevoel, rouw, liefde, goed en kwaad, vriendschap en humor blijft ook in 2019 huizenhoog overeind staan. Ook de stemmencast van de originele versie is dik in orde. Van de diepe stem van Mufasa tot het donkere geluid van Scar; ze passen allemaal precies bij hun karakter.

De bekende liedjes hebben een modern sausje gekregen. Helaas zijn deze transformaties niet allemaal even geslaagd. Het dreigende lied van Scar is nog steeds donker en duister, maar is óók ingekort en verliest daardoor wat aan kracht. Het prachtige “Can You Feel The Love Tonight” wordt in deze versie onder andere gezongen door Beyonce, die naar mijn smaak iets te veel ad lips toevoegt. Het lied wat klassieker houden had – wat mij betreft – een betere keuze geweest.

Als ik bovenstaande teruglees  staat daar heel klinisch wat ik gezien heb. Maar gaat het daar eigenlijk om? Nee. Tijdens de film heb ik – terwijl ik vrijwel elk detail van het verhaal al kende – tóch weer regelmatig kippenvel, schiet de brok wéér in mijn keel als Simba zijn vader dood ziet vallen en neurie ik ouderwets mee met “The Circle of Life” aan het begin van de film. The Lion King is en blijft een must see voor jong en oud. Naast alle commerciële belangen die Disney ongetwijfeld heeft, ben ik heel blij dat het een nieuwe generatie kennis laat maken met dit tijdloze verhaal, in een visueel spektakel die zijn weerga niet kent. Ga dat zien!

Dit artikel delen?
Auteur van dit artikel:
© Jubbe de Groot
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 431
Publicatie op .
 
  Meer van deze schrijver:

Geef een waardering voor: "Recensie – The Lion King (2019) – Originele Versie"

Geschreven door Jubbe de Groot . Geplaatst in Blog.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Grammatica & Spelling:
Passend in deze rubriek:

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!