Voor schrijvers, door schrijvers
298 publicaties

Ook jouw artikel is welkom en meedoen is gratis.

Blog

Een blog is in feite een persoonlijke webpagina met verhalen over het leven van de schrijver. In een blog vertel je iets aan de lezer waar hij/zij wat aan heeft. Bij een blog hoort een losse en informele schrijfstijl.
In een persoonlijke blog draait het erg om de verteller die opschrijft wat hij of zij zelf allemaal meemaakt. Dat kan bijvoorbeeld een reisverslag zijn (travelblog) maar ook de dagelijkse beslommeringen als moeder van twee kleine kids (mamablog). Maar je hebt ook bloggers die over alles en nog wat schrijven, gewoon wat ze leuk vinden.

495 Hits

Publicatie op:
Is religie toekomstbestendig ?

Een promo of advertentie over een auto begint met de zin: “De eerste mens op Mars is reeds geboren” en deze zin houdt me al weer een tijdje bezig. Ik weet niet waarom en hoe die zin in mijn hoofd is blijven hangen, maar toch: hij zit er en ik koppel deze meestal aan de volgende vraag of dat religie in de toekomst er ook altijd zal zijn. U ziet het wel, diepzinnige gedachten en gesprekken met mezelf. 


Ik ben geboren en getogen in een katholiek gezin in Brabant, waarvan eigenlijk niemand naar de kerk ging behalve ik. En bij mij veranderde het iets later van naar de kerk gaan in het feit dat ik bij het kerkkoor ging zingen, alleen maar omdat ik dan niet meer hoefde te knielen. Dat vond ik zo vreselijk. Was ik dan echt een katholiek zal u zich nu afvragen; ik weet het eigenlijk niet zo goed. Ik vond de liederen wel heel mooi, vooral de vierstemmige Halleluja van Händel en nog wat andere, maar daar bleef het ook wel bij. 
Toen ik wat ouder werd en ging trouwen, verdween het kerkelijke helemaal en dat is zo een tijd gebleven. 


Echter op enig moment kom ik op vakantie in Tunesië en later in Marokko en kreeg daar wat gevoelens voor de Islam mee; in eerste instantie heel voorzichtig maar na wat ziektes ben ik me steeds verder gaan verdiepen in de Islam en ben ik daar nu dagelijks mee bezig. 
Kan iemand zomaar ‘overstappen van de ene religie naar de andere’ kan met ja beantwoord worden en het is in Nederland vaker voorgekomen en ik zal u meteen heel eerlijk zeggen: het bevalt me prima. Ik voel me een stuk rustiger, heerlijker, alhoewel ik er nog steeds niet ben, niet waar ik wil zijn. 


Natuurlijk spreek ik nauwelijks Arabisch, maar ik lees wel de Qur’an elke dag in het Nederlands. Zelfs heb ik de gehele Qur’an ingelezen voor een site van een Amerikaanse organisatie. Daarentegen bid ik dagelijks vijf keer mijn gebeden in het Arabisch, al hoewel ik mijn gebeden thuis bid. Zoals ik al aangaf, lees ik elke dag de Qur’an, elke dag een Juz. Een Juz is een één-dertigste deel van de Qur’an en als die gelezen wordt, lees je de Qur’an in een maand weer uit. Bijzonder goed systeem voor een simpele ziel als ik. 
Echter ik wil meer weten van de Islam, van de Qur’an en noem maar op. Daarom schrijf ik me zo nu en dan in bij een online cursus en probeer daar mijn voordelen weer uit te halen. Ik ben gestart met een cursus in België en ik heb laatst een snelle korte cursus over de Islam gedaan. Maar het meeste waar ik me ik in kan verdiepen is de Tafsir, de uitleg van de Islam maar vooral van de Qur’an. Daar komt pas een hoeveelheid kennis uit, wow, fantastisch. 


Om terug te komen op de vraag is religie toekomstbestendig, dat zal voor een ieder persoonlijk ingevuld moeten worden. In ieder geval voor mij is het zo, dat ik nog geen 1% weet van de Islam en dus dagelijks bezig ben om kennis op te doen. Voor mij zal mijn religie zeker toekomstbestendig zijn, want ik moet nog ver op het pad van de Islam.


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Is religie toekomstbestendig ?"

12.07.20
Feedback:
Aanvulling oude waardering.
  • Schrijfkwaliteit
    3.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Hans Van Battel 10.01.20
    MIJN vraag die ik me er dan bij stel, is of je voldoende beseft welke gevaren dat deze terminologie met zich meebrengt.
    Je spreekt namelijk helder over een tweede betekenis van kennis: diegene die ontspruit uit een spiritueel 'weten', wat zich openbaart als een waarheid aan iemand die er voor open staat, maar die door geen enkele wetenschappelij ke bewijskracht ondersteund kan worden en tot geen enkele technologie kan leiden waardoor zij zo kwetsbaar wordt dat zij hand over tand verdedigd dient te worden... Of het nu de islam bij IS is of het katholicisme tijdens de kruistochten. Deze kwetsbaarheid is zo groot dat ze je van binnenuit kan opvreten van twijfel, waardoor je je algauw verschanst in een westerse hedendaagse maatschappij of aanvalt in streken waar deze terminologie gangbaar is en waar dus de inheemse technologie ontbreekt om je te weerstaan.

    Als je je daarvan bewust bent zonder de echtheid van je openbaring in twijfel te brengen, chapeau dan!