Voor schrijvers, door schrijvers
 • Blogs

  Een blog is in feite een persoonlijke website met verhalen over het leven van de schrijver. Het is een soort online openbaar dagboek waar de schrijver de lezers op de hoogte houdt.

 • Ook meedoen?

  Een blog publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis). 
 • Beoordelen?

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Blog

Jouw verhaal hier toevoegen?

Is religie ‘out’?

Soms hoor je wel eens dat iemand niet bidt, overigens moet hij of zij dat zelf weten, maar dan denk ik daar achter aan, waarom zo iemand niet meer gelooft in de Hoogste, boven ons. Als geboren en getogen Brabander ben ik opgegroeid met de kerk en de bijbel. 


Geboren in een kleine plaats in een gemeente van 4 kleine of nog kleinere plaatsen, groeide ik op met de kerk, ondanks dat mijn ouders niet echt gelovig waren. Maar ik ging wel steeds elke week naar de kerk, maar het knielen vond ik maar niets. Totdat ik het moment vond, om bij het kerkkoor te gaan en vanaf dat moment zat ik ook elke weekend in de kerk. Mijn middelbare schoolopleiding was op de Havo, die net Havo was geworden en daarvoor een MMS was geweest waar nonnen en een priester nog les gaven; ook nog op de Havo. 
Ik heb tijdenlang het Oude en het Nieuwe Testament moeten lezen en bestuderen, waar ik overigens nooit problemen mee had. Maar na het verlaten van het ouderlijk huis kwam er de klad in, in mijn geloof dan, waarna ik in aanraking kwam met mensen uit Arabische landen. 


Doordat deze contacten ben ik in aanraking gekomen met de Islam, heb ik mijn geloofsovertuiging (Shahada) voor een imam in de moskee uitgesproken en ben ik moslim geworden. In het begin niets of nauwelijks wat aan mijn geloof gedaan, ondanks ik toch bezig was met een Islamitische partij, ben ik me de laatste jaren echt gaan verdiepen in de Islam en probeer ik ook steeds meer te lezen, te leren en te pakken te krijgen over alles wat met ‘mijn religie’ te maken heeft en ik kan er niet mee ophouden. 


Natuurlijk doe ik ook dagelijks mijn gebeden, ondanks het feit dat het niet echt makkelijk is op mijn werk om twee of drie gebeden te doen; daarom doe ik als ik thuiskom er dan vier achter elkaar. Voor het vroege ochtendgebed, Fajr, sta ik echt gewoon op, doe mijn gebed en lees daarna nog enkele Surah uit de Qur’an. 


Ik neem ook niemand kwalijk dat hij of zij niet bidt, u bent allen zelf verantwoordelijk voor uw leven en de invulling van uw leven en dus ook of u gelooft of niet. Maar zo nu en dan hoor ik toch wat meer mensen die het geloof in hun leven een plaats hebben gegeven en daar gloeit mijn hart dan weer voor op. Laatst ook een man, waar ik het helemaal niet van verwacht had, en daar heb ik dan vreselijk veel respect voor, ondanks het feit dat hij dan een ander geloof volgt. Maar het blijft hulde in deze tijd. 


Terugkomend op de vraag, is religie ’out’, dan denk ik dat moet zeggen, dat het niet zo is en dat religie voor velen (weer) een plaats heeft in hun leven, hoe ze dan dat ook invullen en dat geldt ook voor jongeren in onze maatschappij. In ieder geval ik kan niet meer zonder mijn geloof, de Islam, en insha’Allah mag Allah me begeleiden en beschermen op de weg van mijn leven en dat ik nog veel mag leren.

Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 207
(De gemiddelde waardering is 3 door 1 stem(-men)

Reacties   

# Keuze?Guido Aerts 17-11-2019 00:07
Na het lezen van dit stukje blijft de vraag waarom er in het ene geloof de klad is gekomen en in het andere (voorlopig?) nog niet.
Melden aan beheerder
# RE: Is religie ‘out’? Hans Van Battel 16-11-2019 22:02
Doet me stilstaan bij m'n wortels...
Melden aan beheerder

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Inzendingen in deze rubriek:

Hoogste beoordeling

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meeste hits

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meer schrijfactiviteiten

Jouw verhaal gratis als BookBuster?

Door BookBuster krijgen minder bekende schrijvers een serieuze kans. BookBuster is een project van Schrijverspunt om (nog) minder bekende schrijvers een publicatiekans te geven. Het is de manier om…

Poëzie lezen of publiceren?

Poëzie is de kunst van het dichten. Ook is poëzie een verzamelnaam voor gedichten en verzen. Poëzie is een taaluiting waarbij een grote nadruk ligt op vorm, klank en beeldspraak. Het geheel is meer…

Verhalen in een notendop: een uitdaging

Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de…