Voor schrijvers, door schrijvers

Blog

Een blog is in feite een persoonlijke webpagina met verhalen over het leven van de schrijver. In een blog vertel je iets aan de lezer waar hij/zij wat aan heeft. Bij een blog hoort een losse en informele schrijfstijl.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 273

Is er een dokter in de zaal !

De zorg is ziek en dat staat momenteel in elke krant, op elke nieuws- en gezondheidssite, in alle sociale media nadrukkelijk op de een of andere manier te lezen. Maar wat is dan de ziekte van de zorg, welke dokter kan deze  ziekte behandelen of is de patiënt ten dode opgeschreven?


In een artikel van de Volkskrant van april jl. konden we lezen dat er nogal wat problemen zijn in de zorg, zoals ‘een aan huis gekluisterde man krijgt te weinig huishoudelijke hulp’, ‘een gehandicapte vrouw moet uren wachten voordat de hulp aanwezig is, die haar helpt bij het aantrekken van de steunkousen’, ‘voor een depressieve jongere is alleen plaats … op een wachtlijst’.

Het lijkt er dus op dat de Nederlandse patiënt flink ziek is, de ziekte zit in bijna alle delen van het Nederlandse lichaam en de vraag is eigenlijk wel serieus te stellen, waar deze infectie vandaan is gekomen. Is het zo, dat er te weinig geld is om de infectie te behandelen of is de behandeling te duur, zijn er te weinig middelen en mensen om al deze patiënten te kunnen behandelen of is er nog een ander probleem en dat is de overdracht van de patiënt van landelijk naar lokale organisaties, die mogelijk niet optimaal is gebeurd?


Als er alleen al gekeken wordt naar het voorbeeld van de huishoudelijke zorg, dan is het beleid van de overheid geweest (om de hulp dichter bij de burger te brengen) dat de zorg goedkoper uit zou pakken, waarna of misschien wel waardoor de marktwerking zou leiden tot lagere tarieven. Echter de thuiszorg heeft dit beleid alleen maar kunnen toepassen door een flinke bezuiniging - er schijnen zelfs geruchten te zijn geweest dat de bezuiniging ongeveer 40 procent is geweest - en dat door deze beleidskeuze van de landelijke Nederlandse arts er steeds meer mantelzorgers ingezet moesten worden. U weet toch wel wat een mantelzorger is: iemand die geen opleiding heeft gehad voor de behandeling van een ziek familielid, maar toch de taken van professionele zorgverleners over moet nemen.


Ook bij de jeugdzorg heeft deze decentralisatie van de Nederlandse zorg aan de zieke patiënt geleid tot een 15 procent bezuiniging, waardoor een aantal gemeenten niet of nauwelijks optimaal jeugdzorg kunnen verstrekken, zoals het beleid zou moeten zijn.

In de ouderenzorg zouden er veranderingen in de stellingen staan om uitgevoerd te gaan worden; één van de zaken die al in werking is gezet, is het meer toelaten van zzp’ers en daardoor het afbouwen van zorgorganisaties (de zgn. thuiszorgorganisaties) als éérste lijn. Hierbij stel ik dan toch weer de professionaliteit van de zzp’ers ter sprake t.o.v. de thuiszorgorganisaties, overigens die allemaal te goede trouw zullen zijn.    

Tenslotte; de krapte op de markt; het UWV gaf in maart jl aan dat er 140.000 zorgvacatures in 2019 zullen zijn, waarbij dan ook de ziekenhuizen betrokken moeten worden.


Al bij al is het slecht gesteld met de doodzieke patiënt Zorg in Nederland (en dan hebben we nog niet alle delen van de patiënt besproken) en als er niet snel een adequate behandeling wordt gevonden, die ook nog betaalbaar is, zonder daarbij de zorgverleners zich elke dag in het zweet te laten werken, dan zal de patiënt Zorg in Nederland heel snel te komen overlijden of zal de patiënt via crowdfunding aan het infuus gehouden moeten worden of zal de patiënt Zorg in Nederland uitwijken naar andere, meestal goedkopere buitenlandse zorgverleners.


Help, is er een echte dokter in de zaal, die wat kan doen voor deze patiënt?   

Dit artikel delen?
Auteur van dit artikel:
© Henny A.J. Kreeft
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 401
Publicatie op .

Geef een waardering voor: "Is er een dokter in de zaal !"

Geschreven door Henny A.J. Kreeft . Geplaatst in Blog.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Grammatica & Spelling:
Passend in deze rubriek:

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!