Een blog is in feite een persoonlijke webpagina met verhalen over het leven van de schrijver. In een blog vertel je iets aan de lezer waar hij/zij wat aan heeft. In een persoonlijke blog draait het erg om de verteller die opschrijft wat hij of zij zelf allemaal meemaakt. Maximaal 1000 woorden. 

Klik voor alle schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Ideale drinktemperatuur

Tot ver in de jaren zestig bestond er in Nederland nauwelijks een wijncultuur. Met de kerstdagen, dán kwam er een fles rode wijn op tafel.
Op verjaardagen dronken mannen een flesje pils of een jonge borrel, vrouwen een glaasje sherry, advocaat of een citroenjenever, al dan niet met een klontje suiker erin. En er was altijd wel die ene rare oom of tante die Rivella dronk.
Het was ’s lands nationale grootgrutter die medio jaren zeventig de wijn stevig promootte, aan de man en aan de vrouw bracht en ook direct maar even de rosé introduceerde.

Tegelijkertijd bracht Appie ons twee onwaarheden bij: rode wijn moest op kamertemperatuur worden gedronken en witte wijn ijskoud, direct uit de koelkast. Hartstikke fout!

Dat veel mensen rode wijn op kamertemperatuur drinken is jammer. Kamertemperatuur, uitstekend, maar wel die van 100 – 150 jaar geleden.
Tot eind negentiende eeuw werd wijn voornamelijk door de adel gedronken. De adel woonde in kastelen en tijdens de koude wintermaanden kwam de kamertemperatuur doorgaans niet veel hoger dan 15 of 16 graden. De perfecte temperatuur voor veel rode wijnen.

Tijdens het interbellum ging ook de gegoede burgerij over tot het thuis wijndrinken. De kamertemperatuur in hún huizen was inmiddels ruim 17 graden. Vlak na de Tweede Wereldoorlog steeg deze naar 18 graden en door de komst van de centrale verwarming steeg die gedurende de periode 1960 – 1980 gestaag door tot 21 of 22 graden. Veel te warm voor wijn.

De ideale drinktemperatuur voor rode wijn is 15 – 18 graden. Vooral mediterrane wijnen worden koel gedronken. Voor een Bourgogne wordt 16 – 17 graden geadviseerd en voor álle rode wijnen geldt: nóóit boven de 18 graden.
Hoe warmer de wijn, hoe meer de alcohol bovenkomt en de smaak negatief beïnvloedt. Het zijn de druiven, het productieproces en de eikenhouten vaten – Frans of Amerikaans – die de smaak bepalen. Alle factoren
die verantwoordelijk zijn voor de smaak en ontwikkeling van de druiven, kunt u op internet vinden. In dit korte relaas beperk ik me tot de drinktemperatuur.

Het verdient aanbeveling een rode wijn, afhankelijk van de soort, vóór consumptie 30 tot 45 minuten onder in de koelkast te leggen. Nooit in de vriezer.

De meeste koelkasten staan op 4 tot 7 graden afgesteld. Veel te koud voor witte wijn. Een groot deel van de smaak gaat bij zo’n lage temperatuur verloren. Aanbevolen wordt een drinktemperatuur van 11 – 12 graden. Afhankelijk van de temperatuur in huis, kan een fles witte wijn het beste 30 – 45 minuten voor consumptie uit de koelkast worden gehaald. U zult verrast zijn hoeveel méér u proeft. De enige wijnen die wél ijskoud mogen worden geserveerd, zijn de mierzoete dessertwijnen.

Ten slotte: een goed restaurateur heeft een uitstekende kennis van wijn óf een sommelier in dienst. Krijgt u rode wijn te warm, of witte wijn ijskoud geserveerd, dan is er grondig iets mis. De wijn terugsturen is de beste beslissing.

Wanneer u een fervent wijndrinker bent en ook nog eens een paar mooie bewaarwijnen in huis hebt die nog een paar jaar nodig hebben om op dronk te komen, wilt u ze natuurlijk zo goed mogelijk preserveren. Ideaal is liggend, donker, trillingvrij en een zo constant mogelijke temperatuur. Het liefste 14 graden.
Maar weinig mensen beschikken tegenwoordig over een kelder. Als u het budget echter heeft, en de ruimte, is een klimaatkast een uitstekend alternatief. In de betere klimaatkasten kun je de temperatuur voor rood en wit afzonderlijk instellen.

Heeft u een lekker flesje bij de supermarkt gehaald en u weet zeker dat u deze binnen enkele weken zal aanbreken, zet u hem dan gerust rechtop in het dressoir.

De wijn is op temperatuur, u ontkurkt de fles en schenkt zich een glas in. We plaatsen nooit de kurk of schroefdop weer terug op de fles. Wijn, vooral rode wijn, heeft zuurstof nodig om zich te ‘openen’. U zult merken dat het tweede glas meer lagen prijsgeeft. Hoe beter de wijn, hoe meer lagen u erin zult ontdekken; vooral Franse wijnen kunnen zeer complex zijn.

Natuurlijk houden we de wijn tijdens het drinken op temperatuur; een koelende isolatiehoes is hiervoor perfect.
Drinkt u de fles niet in één keer leeg, zet hem dan in de koelkast en nu wél met de kurk of de dop erop. Aluminiumfolie is ook prima. Koelkastluchtjes van etenswaren of zuivelproducten kunnen de wijn lelijk beschadigen.

Ook als uzelf geen wijndrinker bent, wilt u uw gasten graag iets moois presenteren. Niets mis met de supermarkthuiswijnen of de wekelijks terugkerende bonuswijntjes. Bedenk wel dat deze in een miljoenenproductie worden vervaardigd en daar geen traditionele wijnmakers aan te pas komen, maar scheikundigen en laboranten, die met kunst- en vliegwerk ervoor zorgen dat de wijn van 2020 nauwelijks afwijkt van die van voorgaande jaren. En dát is nou de charme van wijn: hij smaakt ieder jaar weer anders.
Het loont de moeite om uw wijn bij een slijter of een wijnhuis te kopen. Aldaar krijgt u de informatie die de doorsnee vakkenvuller u niet kan geven. En het adagium ‘hoe duurder, hoe lekkerder’ gaat zeker niet altijd op.

PROOST!
© Ewald Hagedorn op .

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
23.09.20
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Leerzaam, want ook ik ben geen wijnkenner en geen wijndrinker. Ik vraag het ook meestal bij de slijterij na hoe je de wijn het best kunt serveren.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Ewald Hagedorn 24.09.20
  Dank je, Nicole. Op internet is veel interessante informatie te vinden en je kunt er zo diep ingaan als je zelf wenselijk acht.
22.09.20
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
u weet werkelijk veel van wijn. Een goede vriend van mijn buurvrouw is Sommelier in het Amstelhotel. Daardoor weet zij ook het één en ander van wijnen af. Helaas mag ik niet drinken, ivm mijn gezondheid.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Ewald Hagedorn 22.09.20
  Dank je wel. Nicole. Tutoyeren vind ik prettiger, hoor ☺
  Ik ben zeker geen wijnkenner, maar meer een liefhebber die er plezier in heeft zich erin te verdiepen.
  Gezondheid is een groot goed. Aan je profielfoto te zien heb je kinderen en ben je dus moeder. Daarnaast schrijf je ook nog mooie / leuke stukjes.
  Wijndrinken is leuk, maar lang niet het belangrijkste in een mensenleven, integendeel. Dank voor je vele reacties.

22.09.20
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Interessant artikel. Typefoutje na sommelier (dienst).
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig