• Blogs

  Een blog is in feite een persoonlijke website met verhalen over het leven van de schrijver. Het is een soort online openbaar dagboek waar de schrijver de lezers op de hoogte houdt.

 • Ook meedoen?

  Een blog publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis). 
 • Beoordelen?

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Blog

Jouw verhaal hier toevoegen?

Halloween

31 oktober was het weer Halloween, een feest waar je even lekker helemaal gek kan doen. Het feest is zeer populair in Amerika maar ook in Nederland wordt het steeds populairder. Tuinen die versiert zijn, mensen die hun meest engste outfit uit de kast hebben getrokken en prachtige schmink dragen. Kinderen gaan verkleed langs de deur voor snoep, 'trick or treat' (snoep of je leven). Natuurlijk is het doel van Halloween om andere mensen de stuipen op het lijf te jagen door de meest angstaanjagende verschijnselen in je tuin te plaatsen of dat je vanachter een boom vandaan springt als er iemand langsloopt. Mensen zijn verkleed van vampier tot zombie, van heks tot clown, van spiderman tot Harry Potter. Je kunt het zo gek niet bedenken. 

Maar hoe is Halloween nou eigenlijk ontstaan?

Halloween is voortgekomen uit het Keltische feest 'Samhain'. Op 1 november eindigde het oogstseizoen en begon de winter en daarmee het nieuwe jaar. Met de oogst in de graanschuur en het vee in de stal was het tijd voor een feest. Om het einde van het jaar te vieren staken de Kelten grote vreugdevuren aan en voerden zij verschillende rituelen uit, waarbij waarschijnlijk mensen werden geofferd. Naast dit oogstfeest geloofden de Kelten ook dat op 'Samhain' de deur naar de onderwereld een klein stukje openstond. Waardoor het voor de zielen van de doden en andere wezens zoals feeën mogelijk was om naar onze wereld te komen.  Naast de zielen van de overledenen konden op deze dag ook slechte wezens als demonen door de deur komen. Waar de Kelten zich tegen moesten beschermen door deze slechte wezens af te schrikken. Hier komt waarschijnlijk de traditie vandaan dat mensen zich verkleden op Halloween. 

En de oorsprong van 'trick or treat' dan?

Tijdens 'Samhain' trokken Keltische jongens langs de deuren om hout voor de vreugdevuren op te halen, waar later ook vaak eten bij gegeven werd. De christenen bakten aan de vooravond van Allerheiligen en Allerzielen zogenaamde 'zielenkoeken'. Groepen kinderen en armen trokken dan langs de deuren om deze koeken te verzamelen. Elk gegeten koek stond voor een ziel die bevrijd werd uit het vagevuur en zijn weg naar de hemel vond. 

Een interessant weetje over de pompoen (en toevallig zit ik nu pompoen te eten): 

De vrucht dient tijdens dit feest vooral als symbool. De pompoen wordt gedeeltelijk uitgehold tot een gezicht waardoor de vrucht een afschrikwekkend karakter krijgt. In Amerika noemt met de pompoen jack-o'-lantern (beschreven als een Ierse mythe waarin een Ierse smid en de duivel een moeilijke relatie onderhouden).

Zo nu even genoeg over Halloween, zal er ook een wedstrijd bestaan voor de meest engste outfit ooit?Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 122
(De gemiddelde waardering is 0 door stem(-men)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Inzendingen in deze rubriek:

Hoogste beoordeling

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meeste hits

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meer schrijfactiviteiten

Verhalen in een notendop: een uitdaging

Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de…

Jouw verhaal gratis als BookBuster?

Door BookBuster krijgen minder bekende schrijvers een serieuze kans. BookBuster is een project van Schrijverspunt om (nog) minder bekende schrijvers een publicatiekans te geven. Het is de manier om…