Voor schrijvers, door schrijvers

Blog

Een blog is in feite een persoonlijke webpagina met verhalen over het leven van de schrijver. In een blog vertel je iets aan de lezer waar hij/zij wat aan heeft. Bij een blog hoort een losse en informele schrijfstijl.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 226
Klik op de profielnaam of -afbeelding van de schrijver voor meer informatie en een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.

Halloween

| Sarina Dijkshoorn - Horsman
31 oktober was het weer Halloween, een feest waar je even lekker helemaal gek kan doen. Het feest is zeer populair in Amerika maar ook in Nederland wordt het steeds populairder. Tuinen die versiert zijn, mensen die hun meest engste outfit uit de kast hebben getrokken en prachtige schmink dragen. Kinderen gaan verkleed langs de deur voor snoep, 'trick or treat' (snoep of je leven). Natuurlijk is het doel van Halloween om andere mensen de stuipen op het lijf te jagen door de meest angstaanjagende verschijnselen in je tuin te plaatsen of dat je vanachter een boom vandaan springt als er iemand langsloopt. Mensen zijn verkleed van vampier tot zombie, van heks tot clown, van spiderman tot Harry Potter. Je kunt het zo gek niet bedenken. 

Maar hoe is Halloween nou eigenlijk ontstaan?

Halloween is voortgekomen uit het Keltische feest 'Samhain'. Op 1 november eindigde het oogstseizoen en begon de winter en daarmee het nieuwe jaar. Met de oogst in de graanschuur en het vee in de stal was het tijd voor een feest. Om het einde van het jaar te vieren staken de Kelten grote vreugdevuren aan en voerden zij verschillende rituelen uit, waarbij waarschijnlijk mensen werden geofferd. Naast dit oogstfeest geloofden de Kelten ook dat op 'Samhain' de deur naar de onderwereld een klein stukje openstond. Waardoor het voor de zielen van de doden en andere wezens zoals feeën mogelijk was om naar onze wereld te komen.  Naast de zielen van de overledenen konden op deze dag ook slechte wezens als demonen door de deur komen. Waar de Kelten zich tegen moesten beschermen door deze slechte wezens af te schrikken. Hier komt waarschijnlijk de traditie vandaan dat mensen zich verkleden op Halloween. 

En de oorsprong van 'trick or treat' dan?

Tijdens 'Samhain' trokken Keltische jongens langs de deuren om hout voor de vreugdevuren op te halen, waar later ook vaak eten bij gegeven werd. De christenen bakten aan de vooravond van Allerheiligen en Allerzielen zogenaamde 'zielenkoeken'. Groepen kinderen en armen trokken dan langs de deuren om deze koeken te verzamelen. Elk gegeten koek stond voor een ziel die bevrijd werd uit het vagevuur en zijn weg naar de hemel vond. 

Een interessant weetje over de pompoen (en toevallig zit ik nu pompoen te eten): 

De vrucht dient tijdens dit feest vooral als symbool. De pompoen wordt gedeeltelijk uitgehold tot een gezicht waardoor de vrucht een afschrikwekkend karakter krijgt. In Amerika noemt met de pompoen jack-o'-lantern (beschreven als een Ierse mythe waarin een Ierse smid en de duivel een moeilijke relatie onderhouden).

Zo nu even genoeg over Halloween, zal er ook een wedstrijd bestaan voor de meest engste outfit ooit?Dit artikel delen?

Graag je mening (waardering en/of commentaar) over deze inzending.

Hits: 214

(De gemiddelde waardering is 0 door stem(-men)
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Misschien wil je de volgende inzending ook wel lezen...

de Koning is het zat

Geschreven door Kitty van Tooren. Geplaatst in 55 woordenverhaal.
De koning van Babylon was het zat. Had het helemaal gehad met zijn zeikende wijf en kruiperige onderdanen. Bedacht een plan. Zette zijn koninkrijk in vuur en vlam. Benam zi...
Actuele Top 3 van deze rubriek

Writhersblock

28, feb, 2020 Iris Gryp

Koffie met een Belinda

11, mei, 2020 Marieke Vos

Gevleugelde uitspraken

26, apr, 2020 Machteld Berkelmans

FEEDBACK

Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
 
-
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!