Voor schrijvers, door schrijvers
Goed gezelschap

Blog

Een blog is in feite een persoonlijke webpagina met verhalen over het leven van de schrijver. In een blog vertel je iets aan de lezer waar hij/zij wat aan heeft. Bij een blog hoort een losse en informele schrijfstijl.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 274

Goed gezelschap

Steve Jobs. Hans-Christian Andersen. Albert Einstein. Ik verkeer in goed gezelschap. Een paar van onze sterke kanten: concentratie, oog voor detail, analytisch denken, opmerkzaamheid. En we zijn vindingrijk. Ik heb het over autismespectrumstoornis ofwel ASS. Autisme is een stoornis in je hersenen. Met een vet taboe. Heb je het, dan zit je vaak meteen in het hokje ‘raar’. De meeste mensen zien toch het liefst dat iedereen zo’n beetje hetzelfde denkt en doet. Dat geeft herkenning en duidelijkheid en daar houden we van. Dat vinden we normaal. Er zijn deskundigen die menen dat autisme geen stoornis is maar een andere manier van zijn. Dat vind ik mooi.

Even wat vooroordelen rechtzetten. Niet iedere ASS’er heeft een wiskundeknobbel of is een stille zonderling die moeite heeft met het inleven in de gevoelens van anderen. De buitenwereld merkt het vooral aan mij wanneer ik iets recht voor zijn raap zeg, waar anderen hun boodschap in omtrekkende bewegingen brengen.

Autisme is niet altijd waarneembaar. Ik word weleens uitgelachen als ik zeg dat ik het heb. Wat gebeurt er eigenlijk in je hersenen? Kort door de bocht: heb jij geen ASS, dan belandt alle informatie na binnenkomst in je hoofd in een zeef die alles sorteert. Details die je op dat moment niet nodig hebt vallen door de mazen. Je houdt bruikbare stukken informatie over waarvan je hersenen dankzij een flexibel netwerk van verbindingen razendsnel een logisch geheel breien. Zo weet jij precies wat het is en op welke manier je het beste kunt reageren. Mis je die zeef en werken bepaalde gebieden ook al niet zo goed samen, zoals bij autisme, dan wordt echt álles wat je hoort, ziet en ruikt in losse stukjes op één grote hoop in je hoofd gekieperd. Zoek het maar uit. Het verwerken van al die prikkels en informatie kost  vooral veel, héél veel energie. Maar het levert de wereld wel originele films, muziek en literatuur op. En wetenschappelijke vernieuwingen en ontdekkingen.   

 
Dit artikel delen?
Auteur van dit artikel:
© Hedwig Meesters
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 28
Publicatie op .
Tags: Blog

Geef een waardering voor: "Goed gezelschap"

Geschreven door Hedwig Meesters . Geplaatst in Blog.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Grammatica & Spelling:
Passend in deze rubriek:
13.10.20
Feedback:
Leerzaam en goed geschreven Hedwig!
Grammatica & Spelling:
Goed
Passend in deze rubriek:
Ja
  • Lezenswaardig:
    100%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Hedwig Meesters 22.10.20
    Dankjewel Janneke!

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!