Voor schrijvers, door schrijvers

Blog

Inzendingen: 341
Een blog is in feite een persoonlijke webpagina met verhalen over het leven van de schrijver. In een blog vertel je iets aan de lezer waar hij/zij wat aan heeft. Bij een blog hoort een losse en informele schrijfstijl.
 
In een persoonlijke blog draait het erg om de verteller die opschrijft wat hij of zij zelf allemaal meemaakt. Dat kan bijvoorbeeld een reisverslag zijn (travelblog) maar ook de dagelijkse beslommeringen als moeder van twee kleine kids (mamablog). Maar je hebt ook bloggers die over alles en nog wat schrijven, gewoon wat ze leuk vinden.
Ervaring met software
© Henny A.J. Kreeft op .
Aantal hits: 692

Nu heb ik ooit in 2013 voor een lokale krant geschreven dat ik geen ervaring had – het was het antwoord dat ik had gekregen toen ik ergens had gesolliciteerd; overigens ben ik ook ooit naar een andere sollicitatie gegaan, waar ik de naam van de functie niet eens kon uitspreken. Natuurlijk ging het niet over software maar iets compleet anders. Maar tegenwoordig als men mij vraagt over de ervaring met een bepaalde software, zeg ik ook steeds dat ik geen ervaring heb … maar ondertussen.

Zo’n 15 – 20 jaar geleden wilde de financieel directeur van de toenmalige werkgever een ander softwarepakket, terwijl de organisatie net gereorganiseerd was. De reorganisatie was in feite de makkelijkste klus: gewoon 11 van de 12 locaties sluiten en op de centrale locatie met z’n allen doorgaan. Men had gedacht dat door deze reorganisatie het aantal medewerkers drastisch zou verminderen, maar dat bleek dus tegen te vallen. Aangezien op de centrale locatie niet genoeg ruimte was, bleven er in het zuiden en in het noorden van het land beperkte ruimten open voor een aantal medewerkers. En ik kon dus in het zuiden plaatsnemen, terwijl ik van de westelijke locatie kwam en mijn medewerkers van de logistiek in de oostelijke locatie werkzaam waren.

Na verloop van tijd kwam dus die financieel directeur met het lumineuze idee om een nieuw softwarepakket te laten installeren, omdat het oude pakket echt verouderd was en niet meer naar behoefte kón werken. Dit hield in dat alles omgezet moest worden naar het nieuwe pakket, echter het kon niet zo zijn - naar mijn bescheiden mening - dat crediteuren, debiteuren en het grootboek in het nieuwe pakket zouden werken en inkoop & logistiek - waar ik verantwoordelijk voor was - in het oude pakket zou moeten doormodderen. Ik laat bewust de namen van de pakketten weg, is nu niet meer van belang. Ik dus op hoge poten naar de financieel directeur, die het compleet niet zag zitten, maar op d’n duur toch mee ging, onder één voorwaarde: het mocht niet te duur uitvallen. Dus ik naar een oplossing gezocht en dit bleek de oplossing te zijn: de werkzaamheden zelf doen met ondersteuning van de medewerkers van de leverancier van het nieuwe pakket. Tot een ieders verbazing is dat gelukt met één foutje, daar we een verpakkingseenheid fout hadden ingevuld.

Later bleek bij vele organisaties dat er problemen optraden en niemand begreep hoe dat kwam, echter het antwoord was eigenlijk best simpel. Een softwareleverancier gaat niet onmiddellijk op elk verzoek meteen aanpassingen doen in zijn software; neen, daar is een gouden regel voor: hoe meer organisaties vragen om een aanpassing, hoe hoger de aanpassing op de (software) ladder kwam te staan, echter heel vaak heeft men net iets anders nodig dan de collega organisaties en kan men nog een tijdje fluiten naar de nodige aanpassingen. Gebeurde bij ons dus ook regelmatig. Vaak kwam daar dus een ander fenomeen bij, op zich ook een heel simpel iets. Als men de nieuwe updates niet installeert, gaat men op d’n duur achterlopen, met de mogelijkheid dat er fouten gaan optreden en hup: daar staat uw systeem stil en iedereen met de handen in het haar.    

Software verkopen aan organisaties die de systemen nodig hebben voor de bedrijfsvoering, is een business die veel geld kan opleveren, maar ook veel problemen kan veroorzaken omdat we te eigenwijs zijn om een noodzakelijke update door te voeren. En dan spreek ik nog niet over de bedrijfsleiders die om de zoveel tijd op het lumineuze idee komen om maar weer eens een ander pakket in te voeren. En ja hoor, dan zijn er plotseling problemen omdat systemen niet met elkaar communiceren, niet alle gegevens over getankt kunnen worden naar het nieuwe systeem of domweg dat het nieuwe systeem niet zo ver is ontwikkeld voor de business waarin het gevraagd wordt.

Gelukkig heb ik er geen verstand van en ik blijf ook maar - om het vege lijf te kunnen redden - zeggen dat ik er geen ervaring in heb. Is het allemaal een stuk makkelijker en ziet de wereld er een stuk eenvoudiger er uit. Hadden we vroeger ook al van die systemen? Ik kan me nog herinneren uit 1976 bij mijn eerste baas dat een computer binnenkwam voor de bloedgroepbepaling. Computer zo groot als een kast, veel lampjes en knopjes en een memovelletje erop waarop stond dat ik met mijn tengels van dat ding moest blijven.

Zo wijs waren ze toen al.

Dit artikel delen?

geef een waardering voor: "Ervaring met software"

Geschreven door Henny A.J. Kreeft . Geplaatst in Blog.
Emoticons: ;o = wink, :d = bigsmile, :-$ = blush, (^) = cake, (h5) = clapping, 8) = cool, ;( = crying, (x) = handshake, :? = thinking, (hartje) = heart

Jouw feedback hier?

Je helpt een andere schrijver met jouw eerlijke, respectvolle feedback en een serieuze waardering voor de schrijfkwaliteit van het artikel. Zie je verbeterpunten? Geef ze dan a.u.b. concreet aan in je commentaar.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen.

Snelmenu: Klik, voor belangrijke pagina's, aan de rechterkant op de blauwe button !