• Blogs

  Blogs op Schrijverspunt
 • Informatie

  Een blog is in feite een persoonlijke website met verhalen over het leven van de schrijver. Het is een soort online openbaar dagboek waar de schrijver de lezers op de hoogte houdt.

 • Ook meedoen?

  Een blog publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis). 
 • Beoordelen

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)
 • Start
 • Blogs
 • Digitaal: snelweg of doodlopende steeg?

Digitaal: snelweg of doodlopende steeg?

Nu kan ik van mezelf best wel zeggen, dat ik redelijk digitaal ben: op mijn werk hele dagen achter de pc, thuis achter dat ding, mobiel en tablet, dus ik mag niet klagen. Zelfs als iemand me vraagt om een formulier in te vullen en terug te sturen, doe ik dat digitaal: formulier invullen, foto maken en via de mail terugsturen.

 

Laatst was ik in discussie over het pensioen en bleek dat ik al geld kon krijgen van mijn eerste pensioen; dus mijn vrouw en ik een digitale vraag bij onze bank neergelegd voor een tweede rekening. Wat schetst mijn verbazing: krijgen we een brief - let op: een BRIEF - met daarin mooi neergeschreven dat onze aanvraag niet gehonoreerd kon worden en dat we ons maar bij de dichtstbijzijnde bank moesten melden.

Paar dagen later wij naar de bank en ik moet toegeven: de cappuccino smaakte goed, maar we werden wel door meerdere mensen geholpen; sterker nog: om met iemand over pensioenen te kunnen praten, werden we in een kamer gezet en konden we praten met iemand via een soort Skype-verbinding in … Den Bosch. Fantastisch digitaal toch ….

 

Maar we kwamen er na verloop van tijd - zeg een stevig kwartier - achter, dat de Skype-dame in Den Bosch ons niet verder kon helpen en dat we gewoon een tweede rekening moesten openen bij de bank. Ja, hé, hé, daar waren we eigenlijk ook voor gekomen. Dus weer een andere dame kwam zich melden die ons weer in een andere kamer stopte … neen geen Skype deze keer, maar ze bleef bij ons zitten, behalve die keren dat ze ‘even ging overleggen met haar collega’ en we hebben wat moeite moeten doen om haar uit te leggen wat we nodig hadden, maar na bijna een uur (alles bij elkaar) gingen we toch weg met een oplossing waarmee we konden leven. Maar daarna had ik wat stoms gedaan: een enquête invullen over de serviceverlening; hebt u dat wel eens gedaan? Op de vraag of men mocht bellen, als men nog iets wilde vragen, had ik JA ingevuld, had ik nooit moeten doen.

Men heeft geprobeerd mij een keer of 5 te bellen, maar de laatste keer was raak en ik heb het een en het ander toegelicht, maar toen kwam er een discussie over de digitale snelweg en Skype-dames en zo.

Ik vroeg of ze rekening hielden met de oudere medemens en de mensen van allochtone afkomst, want ik had het ook gemerkt bij mijn werkgever; de bank hield daar rekening mee. Fantastisch ! maar als ik het artikel in De Stentor van 22 januari mag geloven zijn er nog zeker zo’n 500.000 senioren die compleet niet weten hoe een laptop of smartphone werkt en die zouden dan met de Skype-dame moeten communiceren? Het is zo erg dat Seniorweb, met 150.000 leden, aangeeft dat het een illusie is dat alle senioren digitaal zullen gaan.

 

En dan heb ik het nog niet over de ouders van allochtone afkomst, die soms nog ver van de digitale snelweg zijn. We moeten zeker met deze groepen, senioren en ouderen van allochtone afkomst - en dan heb ik het nog niet gehad over mensen met een verstandelijke beperking - rekening houden en zeker de papieren versie en / of de versie in een taal die de mensen wel kunnen begrijpen, niet over de muur gooien. Om deze mensen binnen de maatschappij te houden, is het van belang om de nodige energie in deze mensen te steken, zodat de digitale snelweg niet verzandt in een doodlopende steeg.   

Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 261
(De gemiddelde waardering is 0 door stem(-men)
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Top 10 : Meest gelezen in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor deze rubriek met een hoge waardering van bezoekers.

co2 neutraliteit

dec 01, 2019 Louisa Weijenbergh

Pater Kan

dec 10, 2019 Gerard Treffers

Laatste omhelzing

nov 29, 2019 Diane Thone

Meer schrijfactiviteiten

Poëzie lezen of publiceren?

Poëzie is de kunst van het dichten. Ook is poëzie een verzamelnaam voor gedichten en verzen. Poëzie is een taaluiting waarbij een grote nadruk ligt op vorm, klank en beeldspraak. Het geheel is meer…

Een sprookje publiceren ?

Sprookjes behoren tot een oude orale traditie en bevatten vaak een zedenles of diepere wijsheid. Het woord sprookje is afgeleid van het middeleeuwse 'sproke', dat verhaal of vertelling betekent. Als…

De schrijfopdracht. Net iets lastiger...

Schrijf een verhaal in maximaal 500 woorden. Je verhaal dient te beginnen met een vaste, door jou, uit de mogelijkheden, te kiezen, eerste zin en eveneens te eindigen met een vastgestelde zin. Je…

Jouw quote te lezen voor anderen?

Een quote is een aanhaling of een citaat, ofwel een weergave van wat iemand gezegd heeft. Wij en anderen zijn erg benieuwd naar jouw quote. De quote mag van jezelf zijn of een leuke door jou gevonden…