Voor schrijvers, door schrijvers

Blog

Een blog is in feite een persoonlijke webpagina met verhalen over het leven van de schrijver. In een blog vertel je iets aan de lezer waar hij/zij wat aan heeft. Bij een blog hoort een losse en informele schrijfstijl.
In een persoonlijke blog draait het erg om de verteller die opschrijft wat hij of zij zelf allemaal meemaakt. Dat kan bijvoorbeeld een reisverslag zijn (travelblog) maar ook de dagelijkse beslommeringen als moeder van twee kleine kids (mamablog). Maar je hebt ook bloggers die over alles en nog wat schrijven, gewoon wat ze leuk vinden.

399 Hits

Publicatie op:
Dat knagende gevoel

Heeft u daar ook weleens last van, een gevoel in uw onderbuik en u niet weet waar het vandaan komt? Ik heb ook regelmatig zo’n gevoel maar ik ben er ondertussen al even achter, wat het is en waar het aan ligt. Het heet bij mij heimwee. Heimwee naar mijn geboortegrond. 


Ik heb al een aantal columns hier over geschreven, één voor de lokale krant Ermelo, één voor die van Dongen, één van Harderwijk, één van Breda en twee van Gilze en Rijen. En over die laatste gaat het nu. Dat is mijn geboorte dorpje in het centrum van Brabant, tussen Breda en Tilburg. 


Het begon eigenlijk toen mijn beide ouders waren overleden en mijn broertje, want dan heb je niet meer zoveel om terug te gaan en ik schreef die columns om van het gevoel af te raken, dat was in 2019. Maar het gevoel gaat niet weg; echter weet u wat het probleem is? Ik denk dat er ondertussen veel veranderd is in Rijen en dat ik mogelijk mijn dorp niet meer zal herkennen.
De gemeente Gilze en Rijen bestaat uit vier gemeenten: Rijen, Gilze, kerkdorp Molenschot en het nog kleinere dorpje Hulten. Allemaal bij elkaar zeer landelijk, uitgebreid, langzaam in mijn gedachten, zonnig, lamlendig langzaam voortbewegend en zo rustig. Niet zo gehaast als hier in de omgeving. Maar bestaat dat allemaal nog wel? 


Het huis waar ik geboren ben, was zo’n groot ‘koud’ huis, heerlijk om te wonen en gebouwd door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog of althans waar de vrouwen van de Duitsers woonden die vochten en werkten op vliegbasis Gilze en Rijen. Door Rijen heen liep een spoorlijn met in die tijd nog de oude treinen, de Hondekoptrein in het groen of de Apekoptrein in het geel. Was geen luxe, vergelijkend met de treinen van vandaag, maar daar ging het niet om. Het ging om het vervoer, om naar Tilburg te gaan bijvoorbeeld, waar in die tijden nog Burgers Dierenpark Tilburg bestond, niet te groot, weinig dieren maar het was er gewoon en dichtbij. En daarna even langs mijn tante en oom in Hilvarenbeek, die woonden in de Blauwe Hoef (hiervan geen foto’s van gevonden). 


Ons huis uit de Tweede Wereldoorlog - had overigens op de beschermende cultuur lijst ivm met de oorlog moeten staan - is er ook al niet meer, de gehele wijk is afgebroken.  Een wijk met aan de ene kant een bos en aan de andere kant velden met koren. Ik heb er laatst nog een artikel over geschreven voor Weekblad Gilze en Rijen. Men is vandaag de dag ook van alles aan het veranderen. Het kleine station staat er nog, maar er zit geen beambte meer, alles automatisch en digitaal. Nu is de gemeente zelfs bezig met een plan bezig om de centrale weg door Rijen te voorzien van een tunnel onder de spoorlijn door. Het gehele dorpsgezicht naar de tilisfijnen.


Maar ja, ik woon er niet meer, alleen wat rest zijn de gedachten in mijn hoofd, die maar ronddraaien en de dromen en soms ook wel nachtmerries over alles wat geweest is in mijn kleine mooie dorp. Gelukkig hebben we de zanger  Wim van Oosterwijk nog met het liedje ‘Rijen m’n durpke’ en de foto’s hebben we ook nog. 


Oh, Rijen, je zit en blijft in mijn hart.


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Dat knagende gevoel"

12.07.20
Feedback:
Aanvulling oude waardering.
  • Schrijfkwaliteit
    3.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig