Voor schrijvers, door schrijvers
 • Blogs

  Een blog is in feite een persoonlijke website met verhalen over het leven van de schrijver. Het is een soort online openbaar dagboek waar de schrijver de lezers op de hoogte houdt.

 • Ook meedoen?

  Een blog publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis). 
 • Beoordelen?

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Blog

Jouw verhaal hier toevoegen?

Coronavirus besmet mijn pensioen

Laatst zag ik een artikel over de ‘brand’melding van woordvoerder Jos van Dijk van het ABP Pensioenfonds over de dekkingsgraad. Het nieuws over die graad is net zo’n speelbal in de storm Dennis of een andere of zoiets als het weer: het kan sneeuwen vandaag of we krijgen een hittegolf.


Wat mij de laatste tijd is opgevallen, is de slechte voorspelling die men in het algemeen kan maken voor de toekomst, niet de toekomst van ver in de tijd, dat snap ik, maar zelfs die van de korte tijd kan men niet voorspellen. Het weer gaat ook meestal niet verder dan een week. Voorzichtigheidshalve dan, hé.


De huidige wereld
Er zijn een aantal zaken te bespeuren in onze huidige wereld. 


 1. Coronavirus
 2. Woonvisie
 3. Pensioen

En wie hebben last van al die drie zaken, juist de ouderen in onze maatschappij. We weten ondertussen dat het nieuwe Coronavirus voornamelijk mensen op leeftijd kan besmetten die - door een slechtere weerstand - er dan aan kunnen overlijden. Maar wat dan weer niet te snappen is, is dat men niet voorbereid was op een uitbraak en dat men dus geen materialen klaar had kunnen zetten waar ook ter wereld. Een voorbeeld hierbij is het mondmasker, wat voor een overgroot gedeelte in China gefabriceerd wordt, want dat is lekker goedkoop. Gezien een leven, is dit dus duidelijke duurkoop. Zou men hier nu wat van geleerd hebben? Ik ben bang van niet. Ja, maar eenmaal gefabriceerd en aanwezig in China, mag een lading maskers niet vertrekken, want ze zijn daar nodig en ondertussen wordt de gehele ‘masker’wereld leeggekocht. 


Het andere probleem is de beperkte woonvisie die vele gemeenten hebben. Natuurlijk komt dat door te goedkope rente, vast wel, maar er wordt absoluut te weinig gebouwd. Ik heb al enkele columns over woonvisies in verschillende plaatsen geschreven, waarbij opvallend is dat er te weinig gebouwd wordt en te weinig rekening gehouden wordt met twee grote groepen behoeftigen voor een woning, nl. de instromers (starters) en … daar zijn ze weer:  de oudere mensen in onze maatschappij. Een gemiddelde gemeente heeft geen rekening gehouden met de babyboomers die graag nog een tijdje zelfstandig willen blijven wonen, onze ouders van 75 en ouder die ook nog zelfstandig kunnen en willen wonen. 


En alsof het niet erger kan, hebben de pensioenfondsen het ook niet makkelijk, zeggen ze. Daarentegen hebben de beleggingsfondsen de laatste tijd toch gemiddeld zo’n 18 procent op hun verschillende rekeningen bij kunnen schrijven. De vraag is dan waarom de  pensioenfonds achterblijven en hebben die dan niet die 18 procent verdiend.   
De dekkingsgraad van de pensioenfondsen schijnt dus weer naar beneden te gaan. 
Maar hoe zit het dan met de ouderen van allochtone afkomst in onze maatschappij? Worden die goed voorzien van hun pensioen? Of is het nog steeds zo, als men weer vertrekt naar het geboorteland, dat men 40% moet inleveren? In dat geval ben ik dus ook de klos, daar mijn vrouw uit Marokko komt en we de mogelijkheden aan het bekijken zijn, om na pensionering in Marokko te gaan wonen. Nu heb ik ruim 40 jaar gewerkt en zal ik dan mijn pensioen / AOW gedeeltelijk in moeten leveren. 
De besmetting zit dieper in de maatschappij en komt niet alleen door een Coronavirus Uitbraak, maar ook door slechte toekomstvoorspellingen. 


Met de woorden van de heer Van Dijk: “ … Die kritische dekkingsgraad is behoorlijk in zicht  … “ 

Dit artikel delen?
 • Hits: 123
(De gemiddelde waardering is 4.5 door 2 stem(-men)

Reacties   

# RE: Coronavirus besmet mijn pensioenUser ID 5901 24-02-2020 15:11
Beste Henny,

met name het ABP gedeelte raakte mij. Over 2 jaar hoop ik te kunnen stoppen. Allen stopt de regering niet met het stelen uit de goed gevulde ABP kas. De boeven aan de top, wie neemt het nog voor ons op?

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Inzendingen in deze rubriek:

Hoogste beoordeling

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meeste hits

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal