Voor schrijvers, door schrijvers
337 inzendingen in deze rubriek

Ook jouw tekstbijdrage is welkom en meedoen is gratis.

Blog

Een blog is in feite een persoonlijke webpagina met verhalen over het leven van de schrijver. In een blog vertel je iets aan de lezer waar hij/zij wat aan heeft. Bij een blog hoort een losse en informele schrijfstijl.
In een persoonlijke blog draait het erg om de verteller die opschrijft wat hij of zij zelf allemaal meemaakt. Dat kan bijvoorbeeld een reisverslag zijn (travelblog) maar ook de dagelijkse beslommeringen als moeder van twee kleine kids (mamablog). Maar je hebt ook bloggers die over alles en nog wat schrijven, gewoon wat ze leuk vinden.
Klik hier
Eerst inloggen of (gratis) aanmelden s.v.p. om je artikel in te zenden.
(klik op de button om in te loggen of je aan te melden)

59 Hits

Publicatie op:
Beledigd

Beste lezers, in mijn carriere als slechthorende, heb ik inmiddels al heel wat meegemaakt en ook veel over ervaringen mogen lezen. Dat mij niettemin toch nog situaties schockeren, wil dan ook wat zeggen. Gisteren was zo´n moment.

In Zwitserland zijn sinds 1 maart de winkels weer open. Om toch zo min mogelijk boodschappen te doen, ben ik gisteren naar meerdere winkels tegelijk gegaan, zodat ik in een keer alles af kon werken.
Een van mijn doelen was een locale juwelier/goudsmid. Hier wilde ik informeren naar de mogelijkheden en de kosten voor een reparatie van een sierraad. Bij binnenkomst in de winkel, merkte ik meteen dat ik de juwelier erg moeilijk verstond. Hier was niet alleen het mondmasker debet aan, maar ook het dialect en de snelheid van zijn praten.

Daarom vroeg ik hem beleefd, of hij alsjeblieft duidelijker kon praten, omdat ik slechthorend ben en hem zo moeilijk kon verstaan. De reactie van de juwelier hierop was "Hoezo? Ik praat zoals ik praat!" Waarop ik hem nogmaals vroeg of hij wat duidelijker kon praten, omdat ik hem door mijn slechthorendheid moeilijk kon verstaan en door het masker ook niet kon aflezen. De juwelier reageerde hierop met een beledigd "Dank je wel …!"
Nu had ik daarna natuurlijk op verschillende manieren kunnen reageren:

* nogmaals uitleggen dat ik slechthorend ben en moeite heb met onduidelijk en snel praten

* mij verontschuligen en aangeven dat ik dit niet vroeg om hem te beledigen, maar …

* een scene maken en de man vertellen dat hij mij als klant bot en zonder begrip tegemoed trad

* zelf zonder wat te zeggen de winkel uitlopen

Echter, op dat moment stond mijn hoofd naar geen van deze opties. Deels omdat ik momenteel geen energie voor discussie of conflict op kan brengen zo kort na het overlijden van mijn moeder.
Deels omdat ik van mening ben, dat ´s mans botheid en onbegrip niet mijn probleem zijn en ik dit ook niet tot mijn probleem wil maken.
Ik heb zijn reactie faarom compleet genegeerd, mijn vraag gesteld en het antwoord met veel moeite en om herhaling vragend begrepen. Dat ik zonder resultaat weer de winkel heb verlaten lag verder niet aan de communicatie.

Heb ik met mijn besluit zijn reactie te negeren het mijzelf moeilijk gemaakt? Enerzijds ja, want ik moest aardig wat moeite doen om de man te kunnen verstaan. Anderzijds, nee, want een discussie had bij deze man niets opgeleverd en mij nog veel meer energie en frustratie gekost.

De enige oplossing zonder moeite voor mijzelf was geweest, meteen de winkel weer uit te gaan. Dit had ik natuurlijk kunnen doen, maar daar had ik mijzelf ook weer mee benadeeld, omdat ik dan nog steeds geen antwoord op mijn vraag had gehad en deze juwelier momenteel de enige was die mij dit antwoord kon geven. Voor mij woog een antwoord op dit moment net even zwaarder. Dit was uiteraard mijn eigen keuze.
Maar dat neemt niet weg, dat hieruit wel blijkt dat mensen met een gehoorbeperking nog steeds op veel onbegrip stuiten en hard aan de weg moeten blijven timmeren om hun goed horende medemens meer te informeren.
Voorlopig is dit voorval voor mij een impuls om nog even door te gaan met mijn blog en verdere activiteiten.
Oh, en had ik al gemeld, dat ik niet meer naar deze juwelier terug zal keren?


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Beledigd"

Ook graag je review voor een van de oudere inzendingen...

  • zaterdag 18 april 2020 (321) Luc Verschuren 18-04-2020

     Behalve om met een zonnige dag te mogen beginnen is er weinig beter voor een technisch analist zoals ik om terug te kijken op de korte beursweek en de bevestiging te zien van je “voorspellingen”.   Zo was er...

    Lees meer: zaterdag 18 april 2020