Voor schrijvers, door schrijvers

Blog

Een blog is in feite een persoonlijke webpagina met verhalen over het leven van de schrijver. In een blog vertel je iets aan de lezer waar hij/zij wat aan heeft. Bij een blog hoort een losse en informele schrijfstijl.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 226
Klik op de profielnaam of -afbeelding van de schrijver voor meer informatie en een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.

Belastingen, belast dingen

| Henny A.J. Kreeft

Het was al heel snel bekend binnen de familie dat ik na mijn jeugd niet echt ver zou komen met wiskunde en natuurkunde, die vakken waren echt niet voor mij weggelegd. Ik haalde redelijke punten als ik in een groep kon werken, dan kon ik tenminste de juiste antwoorden overnemen, maar alléén was het een totale mislukking.


Op de havo kreeg je ook nog zo’n meetlat, ik bedoel dus een rekenliniaal in zo’n mooie rood-witte hoes. Ik kon er van alles mee doen: slaan, schermen, iemand even aantikken voor aandacht, maar rekenen met dat ding viel dus niet echt mee. Eenmaal heb ik een keer een juiste uitslag gekregen, maar je moet niet vragen hoe ik daar kwam. Ik ben dus ook nooit iets daarin gaan doen. 


Maar waar het ook ‘piept en kraakt’ (artikel Trouw 26 januari 2019) is de Belastingdienst en daar moest ik aan denken toen ik de woorden over ‘mijn wiskunde’ schreef. Wat is er toch allemaal aan de hand bij deze rijksdienst? En er schijnt maar geen einde aan te komen.
In januari scheen het te gaan over het feit als de ondernemer geld zou lenen van zijn eigen onderneming, dat de Belastingdienst dit extra zou gaan controleren. Zomaar een voorbeeld.
En in oktober dit jaar schreef RTL Nieuws dat de Belastingdienst vele gezinnen in de problemen had gebracht, omdat de dienst geen betalingsregelingen had voorgesteld als toeslagen terug betaald moesten worden. Het artikel gaf aan: “ … De fiscus merkte hen aan als fraudeur, ook als daar geen bewijs voor was, en verweet mensen 'opzet' of 'grove schuld'.
Er werd geen rekening gehouden met persoonlijke omstandigheden en gedupeerden kwamen nog dieper in het moeras … “ 


Waarschijnlijk foutje bedankt. terug naar af, ga niet langs start en u ontvangt geen 200 euro. 


Wat is er allemaal aan de hand bij de Belastingdienst? Is het echt wel dat de leiding bepaalde zaken afdwingt aan haar personeel of zijn de computersystemen verouderd en niet op elkaar afgesteld? Het zou allemaal best wel kunnen.
In de tijd dat ik voor een klein adviesbureau van een Egyptische man de administratie deed, kwam ik regelmatig in contact met personen die problemen hadden met de Belastingdienst. In eerste geval werd een brief opgesteld aan de dienst voor informatie en voor een oplossing, maar bij een aantal dossiers kwam het zover, dat je eens op bezoek ging bij een kantoor van de Belastingdienst. En ik vond dat je daar een depressiviteit tegen kwam - althans in die dagen in die kantoren waar ik kwam -: kleine kantoren, afgesloten, weinig mensen en altijd in een kamertje met een glas er voor om te overleggen. Dat schijnt tevens voor te komen bij bureaus die personen helpen bij schulden, echter daar moet je eerst door een zaal van medewerkers, zodat iedereen je kan zien. Om nog erger depressief van te worden. 


Heeft nu nog nooit echt iemand gedacht om een modernere uitstraling te verzinnen van de interne kant van de Belastingdienst kantoren? Misschien dat dat al een beetje zou helpen, dan zouden de medewerkers zich ook iets positiever voelen als er weer en klant aan de ‘balie’ komt. En dan misschien meteen ook alle ICT problemen verhelpen, want hier kunnen de medewerkers echt niets aan doen. Alle kleine dingen helpen om de uitstraling van dit grote overheidsinstituut beter te maken en dus beter te laten functioneren.   

Dit artikel delen?

Graag je mening (waardering en/of commentaar) over deze inzending.

Hits: 164

(De gemiddelde waardering is 0 door stem(-men)
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Misschien wil je de volgende inzending ook wel lezen...

Stoptober

Geschreven door Han Maas. Geplaatst in Kort verhaal.
We besluiten ermee te stoppen. Het kan gewoon niet meer in deze tijd. Wie weet wat de gevolgen op langere termijn zijn. En al die nare opmerkingen…Het begon op een feestje....
Actuele Top 3 van deze rubriek

Writhersblock

28, feb, 2020 Iris Gryp

Koffie met een Belinda

11, mei, 2020 Marieke Vos

Over mij

21, apr, 2020 Karin Driegen

FEEDBACK

Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
 
-
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!