Voor schrijvers, door schrijvers

Blog

Een blog is in feite een persoonlijke webpagina met verhalen over het leven van de schrijver. In een blog vertel je iets aan de lezer waar hij/zij wat aan heeft. Bij een blog hoort een losse en informele schrijfstijl.
In een persoonlijke blog draait het erg om de verteller die opschrijft wat hij of zij zelf allemaal meemaakt. Dat kan bijvoorbeeld een reisverslag zijn (travelblog) maar ook de dagelijkse beslommeringen als moeder van twee kleine kids (mamablog). Maar je hebt ook bloggers die over alles en nog wat schrijven, gewoon wat ze leuk vinden.

262 Hits

Publicatie op:
ANDRIES KNEVEL OP ZONDAG

“Zin om hier een bak koffie te drinken en daarna wat te komen eten, Oom Jort?”, vraag ik door de telefoon aan mijn hoogbegaafde buurman.
”Tja”, zegt hij. “Even mijn agenda erbij pakken hoor.”
”Je agenda?”, vraag ik verbaasd, maar hij is al weg; op zoek naar zijn agenda.

”Nou hier ben ik weer. Even kijken hoor. Wat is het vandaag? O ja, zondag. Mmmm. Over een uurtje begint CupcakeCup dus dan kan ik niet. Eens kijken, wat hebben we daarna…? O ja, Andries Knevel op zondag. Ik ben gek op Andries dus dan kan ik niet. En daarna wil ik nog even kijken naar Fryslân DOK' Heb ik opgenomen vorige week, dus dat moet ik zien anders loop ik een achterstand op.”
”Oké, dan kom je daarna toch even?” probeer ik.

“Eh..nee, want daarna komt De grote verhuizing en daarna weer Hawaii Five-O'. Die zit net in een spannende fase, dus dat wil ik niet missen.”
”Jezus, Oom Jort. Kun je dat dan niet opnemen of terugkijken?” vraag ik geïrriteerd.
”Ja, dat zou wel kunnen” zegt hij. “Maar er komt ook nog een oude aflevering van Friends.. Die overlapt Ancient Aliens dus neem ik het op. Ancient Aliens wil ik niet opnemen, want morgen komt de volgende alweer op TV. Dan wil ik wel eerst de vorige aflevering gezien hebben anders raak ik de draad kwijt…"

”En als ik nou de ene helft van alle programma’s opneem en jij de andere helft. Dan neem je morgen een snipperdag en kun je alle achterstallige afleveringen ‘inhalen. Lumineus idee hè?”

Het blijft even stil. Dan zegt hij: “op zich een aardige oplossing, amice. Maar je vergeet één ding.”
”Wat dan?”, vraag ik krampachtig slikkend.
”Nou, als ik morgen de hele dag naar die achterstallige afleveringen zit te kijken, dan mis ik de actuele afleveringen van morgen want het is evident dat ik onmogelijk tegelijk kan terugkijken en actueel tv kijken.”
Tegen zoveel logica kan ik niet op.
”Weet je wat”, vraagt hij. “Als jij nou hier naartoe komt, dan eten we hier wat en ondertussen kijken we naar Andries Knevel op Zondag.”
”Nee, laat maar, antwoord ik. “Ik ben de beste zangers van vorige week nog aan het verwerken. Nog meer van die kunstzinnige cultuurverminkingen kan mijn blaas niet aan.”

Ik hang op en ga naar de kroeg waar ik vaker kom. Hij is weliswaar gesloten maar de kroegbaas blijft als protest tegen de corona maatregelen de hele dag aan een tafeltje voor het raam zitten. Kruiswoordpuzzels oplossen. In z'n eentje. Hij wenkt mij binnen. 

"Omdat je alleen bent mag je binnenkomen" bromt hij. "Dat is toegestaan." 

Intussen blijft hij doorgaan met het oplossen van zijn kruiswoordpuzzel.
”Noem eens een lidwoord van drie letters?” vraagt hij over zijn brilletje turend.
”Lul” antwoord ik chagrijnig. 

Hij schrijft het nog op ook.
”O, deze weet je ook wel. Schuttingtaal. Negen letters.”
”Kroegbaas” zeg ik nog chagrijniger.
Hij legt zijn puzzelboekje weg en zet de TV boven de bar aan…
”Moet dat” vraag ik.
”Ja" zegt hij. “Over tien minuten begint the making of André Rieu en je weet dat ik van porno houd.

Er zijn grenzen aan wat een mens kan hebben. Januari. Donker. Corona.  Vier graden en regen. Verder soaps, voetbal en gedoe om vaccinaties. En als klap op de vuurpijl Coronaminister Hugo de Jong onder vuur wegens vermeend wanbeleid.  Armetieriger kan het allemaal niet.

Om met Reve te spreken: Vooruitgang bestaat niet en dat is maar goed ook, want zoals het is, is het al erg genoeg.


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "ANDRIES KNEVEL OP ZONDAG"

03.01.21
Feedback:
Leuk, Paco!
  • Schrijfkwaliteit
    5.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig