Voor schrijvers, door schrijvers

Blog

Een blog is in feite een persoonlijke webpagina met verhalen over het leven van de schrijver. In een blog vertel je iets aan de lezer waar hij/zij wat aan heeft. Bij een blog hoort een losse en informele schrijfstijl.
In een persoonlijke blog draait het erg om de verteller die opschrijft wat hij of zij zelf allemaal meemaakt. Dat kan bijvoorbeeld een reisverslag zijn (travelblog) maar ook de dagelijkse beslommeringen als moeder van twee kleine kids (mamablog). Maar je hebt ook bloggers die over alles en nog wat schrijven, gewoon wat ze leuk vinden.

215 Hits

Publicatie op:
  • Home
  • Blogs
  • AFWIJKING AAN DE NORMAAL MENSELIJK GEDRAG-SPIER..
AFWIJKING AAN DE NORMAAL MENSELIJK GEDRAG-SPIER..

Samen met mijn compagnon, Fröhlich run ik een onderzoeksbureau. Maar nu even niet en omdat er weinig opdrachten zijn, loop ik bij Fröhlich thuis even binnen. Hij hangt net een stel nieuwe lampen aan het plafond.
In de keuken zie ik zijn neef, Wobke, die tijdelijk bij hem woont, in een douchegordijn op de aanrecht een afwas liggen nadoen. Ziet er Zen uit. Ter verklaring; Wobke heeft een lichte maar niet overdreven ernstige afwijking aan zijn normaal menselijk gedrag-spier. Vandaar.

‘Nou, hoe vind je het? Mooi hè?,’ vraagt Fröhlich trots naar de lampen wijzend.
‘Heel mooi zelfs, Fröhlich. Als je van bouwlampen houdt.’
Fröhlich kijkt geïrriteerd dus ik vraag wat Wobke op het aanrecht ligt te doen.
‘Ik werd door van der Dorenslootkant gebeld. Dat is die halvegare van de supermarkt. Of ik zo vriendelijk wilde zijn om Wobke op te halen want die zat al een uur, naakt op een krat Vlaamse yoghurt, de beursberichten voor te dragen. Hij had het een beetje koud dus toen heb ik hem maar op het aanrecht neergelegd.’

‘Blij dat jij vandaag eens aan de beurt was,’ merk ik op.
‘Hoezo?’
‘Nou, gister was jij niet te bereiken en moest ik Wobke weer eens van het politiebureau ophalen. Volgens de agent was hij voor kerstman aan het spelen. Hij gooide, een straat verderop, aalmoezen bij mensen naar binnen. Verse, dat wel.
Ik vroeg nog aan die agent of dat alles was. Wat denk je dat die agent toen zei?’
‘Hou mij niet in spanning,’ zegt Fröhlich.
‘Hij zei: ‘vindt u dat niet genoeg dan?’
Ik bedoel, wat zijn dat voor rare vragen.'

Fröhlich loopt naar de keuken, tilt Wobke van het aanrecht af en begint pannen op de aanrecht te zetten. En een Blender. Daarna smijt hij allerlei soorten groente in de blender waarna het geheel in een ovenschaal wordt gegoten.
Na enig zoeken haalt hij uit een grote zak een grijsachtig poeder en strooit het er met gulle hand overheen.
‘Wat is dat?’ vraag ik.
‘Dat is cementpoeder,’ gromt Fröhlich. ‘De maïzena is op en je hebt gewoon een bindmiddel nodig in dit recept. Maar geen zorgen, Paco. Het verandert niets aan de smaak.’

Ik ril. Het is evident dat de afwijking aan de normaal menselijk gedrag-spier een familietrekje is.

Intussen staat Wobke iets op de muur te spuiten uit een busje. Prachtig gezicht. Niemand kan zo mooi op een muur spuiten als Wobke.
Dat heeft Wobke vaker. Dan wéét hij ineens dingen en schrijft dat op muren. Je weet niet wat je ziet dan. Wel altijd vieze woorden, dat brengt zijn afwijking met zich mee.
Nu is hij uitgeschreven en wij lezen wat er staat: Verachte Fröhlich, als de enige plaats waar ik je zien kon in mijn dromen was, zou ik eeuwig wakker blijven.’

Fröhlich maakt een geluid dat het midden houdt tussen een licht gegorgel en gekwetst gekreun.
Ik bedoel, je weet dat het eraan zit te komen en toch die verrassing.

Je schrikt er toch van maar je accepteert het. Wat moet je anders..


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "AFWIJKING AAN DE NORMAAL MENSELIJK GEDRAG-SPIER.."

08.12.20
Feedback:
Goed geschreven Paco en fijn dat Wobke mensen heeft die normaal met hem omgaan.
  • Schrijfkwaliteit
    4.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig