Voor schrijvers, door schrijvers

Blog

Een blog is in feite een persoonlijke webpagina met verhalen over het leven van de schrijver. In een blog vertel je iets aan de lezer waar hij/zij wat aan heeft. Bij een blog hoort een losse en informele schrijfstijl.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 226
Klik op de profielnaam of -afbeelding van de schrijver voor meer informatie en een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.

9 april 2020, 75 jaar bevrijd.

| Harry Boerkamp

Terwijl het zuiden van Nederland in 1944 al grotendeels bevrijd was, duurde het nog enkele maanden voordat Overijssel bevrijd werd. Vandaag is het precies 75 jaar geleden dat het Sallandse dorp, waar we bijna 30 jaar wonen, door de Canadezen werd bevrijd. De bevrijding ging met veel geweld en bloedvergieten gepaard. Zelfs op de dag van de bevrijding verloren zes onschuldige dorpsgenoten het leven.
Het moet toen de oorlog voorbij was een geweldig gevoel zijn geweest, om na 5 jaar onder het juk van de Duitse bezetter geleefd te hebben, hiervan verlost te zijn.

Nu 75 jaar later, stonden in de periode t/m 5 mei dan ook allerlei feestelijke activiteiten gepland om dit te vieren. Alleen kan dit alles om begrijpelijke redenen geen doorgang vinden. Ook nu zijn we weer in oorlog maar is de vijand onzichtbaar.
Het is extra zuur voor de Canadese bevrijders, die het feest misschien wel voor de laatste keer in hun leven hadden kunnen meemaken. Niet ver van ons dorp is de ere begraafplaats waar 1394 Canadese soldaten begraven liggen, die hun leven gaven voor onze vrijheid.

Als baby boomer, zes jaar na de oorlog geboren, heb ik mijn leven lang in vrijheid kunnen leven. Wat vrijheid voor een groot goed is, besef ik sinds een aantal weken des te beter door de intelligente lockdown waarin we momenteel leven. Fysiek contact met kinderen of kleinkinderen is er al 3 weken niet meer. Na de oorlog is er veel veranderd en is er nu gelukkig visueel contact via Face Time of Skype mogelijk.
Extra wrang is de lockdown voor mijn schoonmoeder, die de oorlog wel heeft meegemaakt en nu ze 88 jaar oud en dement is, opgesloten zit in een verpleeghuis. Ook met haar bestaat het contact alleen nog uit skypen of praten met haar achter een raam. De ene keer lijkt ze te begrijpen dat er wat aan de hand is, de andere keer zegt ze dat er niets aan de hand is. Een moeilijke situatie voor haar en ons.

Het is een vreemde tijd waar we nu in leven. Niemand kan zeggen hoelang het nog duurt voordat we onze kinderen en kleinkinderen weer in onze armen kunnen sluiten en een bezoek aan mijn schoonmoeder kunnen brengen. Wanneer we weer eens gezellig met z’n allen uit eten of op vakantie kunnen gaan. Etc Etc.
De meest realistische verwachting is dat het nog zo’n twee jaar duur kan duren voordat er een vaccin is. Twee jaar waarin, net als in de oorlog, talloze onschuldige slachtoffers kunnen vallen en we in beperkte vrijheid moeten leven.
Het geeft een dubbel gevoel dat we vijfenzeventig jaar na de oorlog afhankelijk zijn van de Duitsers wat betreft de beschikbaarheid van intensive care plaatsen. Gelukkig geeft het ook aan dat er in vijfenzeventig jaar tijd veel ten goede is veranderd en zoiets mogelijk is.
Voorlopig zit er niets anders op dan in beperkte vrijheid te leven. Laten we met ons allen er het beste van proberen te maken. Dan kunnen we onze vrijheid waaraan we zo gehecht zijn geraakt weer herwinnen.

Dit artikel delen?

Graag je mening (waardering en/of commentaar) over deze inzending.

Hits: 48

(De gemiddelde waardering is 4 door 2 stem(-men)

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief
 
Misschien wil je de volgende inzending ook wel lezen...

17 mei 2020 Niet lullen, zakken vullen

Geschreven door Hedwig Meesters. Geplaatst in Blog.
Een tijdje gebruik ik injecties tegen hoog cholesterol. Kosten: € 6000 per jaar. Ze werken amper, dus ik stop ermee. Een artikel uit een Financieele Dagblad van 2014...
Actuele Top 3 van deze rubriek

Writhersblock

28, feb, 2020 Iris Gryp

Koffie met een Belinda

11, mei, 2020 Marieke Vos

Over mij

21, apr, 2020 Karin Driegen

FEEDBACK

Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
 
-
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!