Voor schrijvers, door schrijvers

Blog

Een blog is in feite een persoonlijke webpagina met verhalen over het leven van de schrijver. In een blog vertel je iets aan de lezer waar hij/zij wat aan heeft. Bij een blog hoort een losse en informele schrijfstijl.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 229
Klik op de profielnaam of -afbeelding van de schrijver voor meer informatie en een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.

3G of 4G of misschien al 5G

| Henny A.J. Kreeft

In een eerdere blog sprak ik over de mobieliteit van onze maatschappij en dat ik ook elke dag met een mobiel rondloop, begonnen met een heel simpele, waarna een heel mooie NEC en nu dus een Polaroid, neen geen fototoestel, alhoewel je er wel mooie foto‘s mee kan maken.


Maar waar ik dus echt niets van snap is wanneer men gaat spreken over 3G of 4G; sommigen durven al 5G tegen me te zeggen en dan moet ik echt afkloppen. Zulke kreten ontgaan me ten enenmale. Maar aangezien ik niet dom over wil komen, ben ik maar eens gaan googelen.  

Ik had altijd gedacht dat de G voor een heel moeilijke kreet zou staan, maar het is gewoon de eerste letter van het woord generatie, dus dat hebben we bij deze opgelost. 3G betekent dus de derde generatie en 4G de vierde. Nu we dat weten, is de volgende vraag waar het verschil tussen 3G en 4G in zit en dat is eigenlijk ook vrij simpel, nl. de snelheid en het bereik. De internetsnelheid van 3G schijnt tussen de 7 en 8 Megabit per seconde te liggen; het zal best wel, ik weet nog steeds niet of het snel is of niet. Nu zal 4G dus beduidend sneller moeten zijn.

Ik heb thuis 3G op mijn mobiel - dat geeft hij steeds aan - en ik vind het verschrikkelijk traag. Ik neem aan dat de snelheid in het algemeen bij ons erg laag is, want ook mijn computer heeft van die kuren: als ik aan het werk ben en heb wat sites openstaan en zet muziek via YouTube erbij op, dan kan ik het daarna wel schudden en kan ik de afwas gaan doen. Mijn vrouw natuurlijk blij, ik wat minder.  


4G zou een gemiddelde snelheid hebben van 20 Mbps, dus alweer zo’n drie keer sneller dan 3G, maar 4G schijnt een topsnelheid van 150 Mbps te hebben, wow, dan kan ik dus het schrijven van deze blog niet bijhouden op mijn mobiel. Kenners durven te zeggen dat 4G sneller is dan de Wifi-verbinding van Nederlandse huishoudens. Alles zal sneller zijn dan mijn internetsnelheid en de provider maar schermen met de hoge snelheid. Nu, hij bedoelt zeker niet de snelheid waarmee hij komt aanrijden als er wat aan de hand is met het internet, maar ik kan hem ook wel erbij aangeven dat hij ook niet de Wifi-snelheid bedoelt, want dat is vaak huilen met de pet op, maar dan wel een heel grote pet.


Anders ‘whizzkids’ geven aan dat 4G wel sneller is dan 3G - pfff - en dat je het verschil vooral merkt bij het bekijken van video’s en luisteren van online muziek. Echter de snelheid blijft afhankelijk van: de kwaliteit van de smartfoon, afstand tot de zendmast, aanwezigheid van muren en gebouwen tussen mobiel en zendmast, aantal gebruikers op dezelfde zendmast.


Ja, zo lust ik er nog wel een paar.

Dit artikel delen?

Graag je mening (waardering en/of commentaar) over deze inzending.
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Je waardering voor een artikel

Hits: 312

(De gemiddelde waardering is 0 door stem(-men)

Login of registreer (gratis) om een reactie te plaatsen

Misschien wil je de volgende inzending ook wel lezen...

Kapot

Geschreven door Annick Waegeman. Geplaatst in Column.
Mijn keukenklok is al een tijdje kapot. En deze week heeft mijn microgolfoven er ook de brui aan gegeven. Ze hebben allebei 15 jaar trouw hun dienst bewezen dus ik mag nie...
Actuele Top 3 van deze rubriek

Gevleugelde uitspraken

26, apr, 2020 Machteld Berkelmans

Over mij

21, apr, 2020 Karin Driegen

Koffie met een Belinda

11, mei, 2020 Marieke Vos
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!