Auteur in de Spotlight

In deze rubriek krijgen auteurs de mogelijkheid om zichzelf voor te stellen. Een korte biografie, een welkomsttekst, etc. Voor de lezer een leuke (eerste) kennismaking. Wil je ook als auteur in de spotlight? Log dan eerst in svp en klik dan hierboven op de mogelijkheid om een artikel toe te voegen.

Tijd voor een column?

Avatar3648 5c2742eae077ce53556ca4686a76e9f5Iedereen kan schrijven... mits aan een aantal regels voldaan wordt.

Als klein kind al was ik dol op de griezelsprookjes van de gebroeders Grimm… Jaren later, tijdens een bezoek aan een museum over hekserij in Cornwall, kwam het idee in me op om van alle hekseninformatie die ik daar had opgedaan een kinderboek te schrijven. Een soort Harry Potter avant la lettre. Maar een boek schrijven doe je niet zomaar even, daar kwam ik achter door de eerste negatieve reacties van uitgeverijen, dus ik volgde schrijversopleidingen aan de HKU in Utrecht en de Hogeschool van Amsterdam. Zo leerde ik alles over de ambachtelijke kanten van het schrijven. Ja, schrijven is een ambacht. Zoals een kok smaken in een gerecht in balans moet houden, brengt een schrijver een tekst in evenwicht met ‘schrijfingrediënten’. Deze ingrediënten zijn onmisbaar voor het schrijven van een verhaal.

Ja, dat eerste boek kwam er na de opleiding en er volgden er meer. Door mijn contacten met uitgeverijen rolde ik in het vak van redacteur/schrijfcoach. In die hoedanigheid krijg ik geregeld manuscripten onder ogen die een goede opbouw missen; van A naar B kabbelen. Wat vaak ontbreekt in een manuscript van een beginnend auteur is een ‘conflict’, het punt waarop de hoofdpersoon te maken krijgt met een probleem; iets wat het evenwicht verstoort in een alledaagse situatie. Tegen het einde van het verhaal wordt het probleem meestal opgelost. Een lezer moet daarom nieuwsgierig worden gemaakt; nieuwsgierigheid is een sleutelwoord voor spanning! Spanning in een boek ontstaat als de tekst vragen oproept.
Een andere onverschilligheid die ik tegenkom, is te veel zinnen na elkaar die beginnen met Hij… of Zij… De zin omdraaien maakt het vaak boeiender, prettiger leesbaar. En kijk eens wat er gebeurt als je ‘en’ weglaat, van een lange zin twee korte maakt… Vaart! Daarnaast bevat een slecht manuscript vaak te veel ‘ennen’ en ‘toenen’.
Mede door dat teveel aan ‘ennen’ en ‘toenen’ besloot ik op een dag een schrijvershandleiding te maken: En toen, en toen… en toen.

Nog iets: Als je de lezer graag wilt laten weten in welke achtergrond het verhaal zich afspeelt, betekent dat niet dat je je als schrijver verliest in beschrijvingen van van alles en nog wat – of dit meer dan eens herhaalt!

Mijn beste tip: lees alles wat je geschreven hebt nu en dan (hardop!) terug tijdens de totstandkoming van je verhaal. Komt het over zoals je het bedoeld had of moet je hiervoor andere woorden gebruiken; zinnen verplaatsen?

Voor meer informatie over mij, mijn boeken en mijn redactiewerk, neem een kijkje op mijn website: www.textwrite.nl
Dit artikel delen?
Pinit Fg En Rect Red 20
Rating Star BlankRating Star BlankRating Star BlankRating Star BlankRating Star Blank
 
Teksten en afbeeldingen van deze website mogen alleen met schriftelijke toestemming gebruikt worden. © Schrijverspunt 2019
https://www.lekkerboek.nl/