Auteur in de Spotlight

In deze rubriek krijgen auteurs de mogelijkheid om zichzelf voor te stellen. Een korte biografie, een welkomsttekst, etc. Voor de lezer een leuke (eerste) kennismaking. Wil je ook als auteur in de spotlight? Log dan eerst in svp en klik dan hierboven op de mogelijkheid om een artikel toe te voegen.

94 4e155183cdc5eDe dichter gaat op avontuur in een (on)bekende wereld – en hoopt dat de lezer wil volgen
Al op de middelbare school was ik bezig met schrijven. Ik ging sneller dan klasgenoten door de lesstof Nederlands en vulde de tijd met het schrijven van korte verhaaltjes. De docent keek na op taalfouten maar deed er verder niet veel mee.

Thuis heerste vooral de opvatting dat je een vak moest leren en schrijven paste niet in dat begrip. Mede hierdoor raakte het schrijven lange tijd op de achtergrond. Later kwam ik in aanraking met andere kunstvormen en ook die trokken mij enorm. Ik ging tekenen, schilderen, beeldhouwen en musiceren. Maar ook dit verdween weer. In diezelfde tijd schreef ik mijn eerste gedicht. Maar ook dit alles ebde weer weg. Te druk met van alles en nog altijd bezig om ooit een vak te leren.

Dan volgt een lange periode van zoeken naar de juiste opleiding maar er was weinig tot niets dat mij echt kon bekoren. Niets dat me echt aansprak. Later na flink wat omzwervingen een een behoorlijke periode van rondreizen op deze aardbol kwam ik terecht in de verpleging. Ik ging werken met verstandelijk beperkte mensen en behaalde zelfs een diploma. Na negen jaar werken hierin en nog een studie Sociaal Pedagogische Hulpverlening kwam ik thuis te zitten.

Hierna heb ik nog een studie PC Netwerkbeheer gedaan en een opleiding Webdesign. Bij het webdesign zat een onderdeel schrijven voor het web en hier werd mijn interesse voor het schrijven opnieuw gewekt. Na wat experimenteren met korte verhalen begon ik gedichten te schrijven. In 2004 leidde dat tot de verschijning van mijn eerste gedichtenbundel 'de gebrandschilderde man'. In de jaren erna werkte ik aan een tweede bundel die in 2007 uitkwam.

Nu in 2011 is mijn zevende gedichtenbundel uit. Deze keer wilde ik iets heel anders en ik besloot om samen met iemand anders gedichten te gaan schrijven en dat leidde tot de bundel 'SamenSpraak'.

Buiten de gedichtenbundels publiceer ik ook op diverse schrijfsites op het internet en in literaire bladen.

Dichten is experimenteren met woorden. Dichten is schilderen maar dan met woorden. Het is een beeld scheppen dat misschien ergens op lijkt bij eerste lezing maar dat bij nadere beschouwing een ander beeld oproept.

Dichten is communiceren. Het gaat om individuele expressie welke voltooid raakt door lezing. Het is notuleren en scheppen tegelijk. Dichten is vooral ook presenteren: de lezer (of toehoorder) krijgt het beeld dat ik schiep gepresenteerd en moet het daarmee doen. Wat deze ermee doet is echter aan de lezer.

Ik dicht nooit aan de hand van van te voren bedachte thema's. Voor mij werkt dat niet. Een eerste gedachte, een beginzin is van belang. Een thema dient zich vanzelf aan. Daarna is het zoeken naar een vervolg. Is dat er eenmaal dan is het een kwestie van opzij leggen en later nog eens lezen. Wat staat er nu eigenlijk? Staat er wat ik bedoelde? Waar kan of moet het anders? Dat leidt meestal tot aanpassen, herschrijven. Een dichter gaat niet over een nacht ijs.

Dit alles maakt dichten leuk voor me. Dichten is leuk en bevredigend, ik wil een beeld scheppen, de lezer laten mijmeren.

Naast het schrijven van gedichten, lees ik er ook heel veel. Ook werk ik als redacteur bij literair tijdschrift OpSpraak (www.opspraak.net)

Verder hou ik mij bezig met schilderen. Volg af en toe (opnieuw) een cursus gedichten schrijven om weer andere ingangen te vinden.

Jakob Rosenbaum

Dit artikel delen?

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 
Teksten en afbeeldingen van deze website mogen alleen met schriftelijke toestemming gebruikt worden. © Schrijverspunt 2019
https://www.lekkerboek.nl/sitemap