Auteur in de Spotlight

In deze rubriek krijgen auteurs de mogelijkheid om zichzelf voor te stellen. Een korte biografie, een welkomsttekst, etc. Voor de lezer een leuke (eerste) kennismaking. Wil je ook als auteur in de spotlight? Log dan eerst in svp en klik dan hierboven op de mogelijkheid om een artikel toe te voegen.

aad

Hallo, ik ben Aad Vlag, geboren in Gouda (1955), getogen in Den Haag en wonende in Terneuzen. Dit klinks een beetje zwervend en dat is misschien ook wel zo. Mijn vroegere puberale dromen volgend werd ik gymnastiekleraar, een beroep dat exact één jaar werd volgehouden. Na wat ambtelijk te hebben rondgezocht ontdekte ik in de tachtiger jaren de automatisering en startte ik mijn eigen bedrijf. Mijn leven kenmerkt zich door een grote mate van chaotisme..

Ik volgde vaak allerlei hersenspinsels niet gehinderd door planning en controle zo vind ik zelf.

Waarom wordt je dan schrijver? Over het algemeen zijn dat controlefreaks die hun eigen geschapen wereldje volledig onder controle willen hebben. Al vroeg leerde ik dat de pen voor mij de reddende tunnel voor mijn overmaat van emoties is, anders heb ik het gevoel dat ik als het ware overloop. Na ternauwernood een vreselijk verkeersongeluk te hebben overleefd besloot ik in de toekomst enkel nog maar die dingen te gaan doen die ik echt wilde.

Maar ja, een boek schrijven, daar kreeg ik toch wel klotsende oksels van. Zou ik dat kunnen? Zoals zoveel schrijvers voel ik mij erg onzeker, zeker naarmate de voltooiing van het meesterwerk nadert en de criticasters er vervolgens hun mening over gaan geven. Dus mijn eerste boek was een kwestie van uitstellen tot het moment nadert dat je niet meer serieus genomen wordt.

Ondanks het feit dat je veel geschreven hebt staat die vreselijke cursor continue naar je te knipperen. Tja, een goed lopend en leesbaar verhaal van een paar honderd pagina’s produceren, dat was andere koek. Ik ben toen maar gewoon begonnen zonder plan, maar wel met een vaag plot in mijn hoofd. Ik denk dat ieders eerste boek voor een groot deel autobiografisch is. Niet zozeer het verhaal zelf, maar uitgesproken gedachten, meningen en dialogen zijn alsof ik zelf in mijn debuutroman (Zwarte Lust, 2009) rondloop. Een zwaar controversieel thema zorgde voor vele rode oortjes bij mijn eerste lezers, meningen over mij werden bijgesteld, kortom ik was begonnen en voelde mij heerlijk!

Nadat ik het wereldje van uitgevers een beetje ging begrijpen besloot ik mijn volgende thriller zelf uit te geven. In 2010 zag mijn tweede boek, Het Concilie van Zeven, het levenslicht. Ik ben hier zeer blij mee, de reacties zijn overweldigend. Los gekomen van de eerste perikelen voelde ik me een beetje bevrijd en heb nu mijn methode en weg bij het schrijven gevonden.

Wat ik geleerd heb kan ik doorgeven als tips aan andere schrijvers, misschien heeft iemand er iets aan.

Op de eerste plaats moet je er voor zorgen dat enkel de grote lijn van het plot in je hoofd zit. Details komen tijdens het schrijven wel en hangen meestal af van de emotionele bui van de dag. Denk niet dat een uitgever kijkt naar het verhaal, enkel je manier van schrijven vindt men maar belangrijk. Zorg daarnaast dat het verhaal klopt. Niet dat Truus eerst linkshandig en drie hoofdstukken later rechtshandig is. Ik kies een paar mensen die ik goed ken als hoofdpersoon, dan klopt de beschrijving altijd. Tenslotte, wees eigenwijs, maar niet té. Zelf redigeren is onmogelijk. Je leest je eigen werk niet, simpelweg omdat je weet wat er komt en het in gedachten al invult. Zoek een betrouwbaar iemand en laat die corrigeren. Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik drie correctors heb die het manuscript na elkaar redigeren.

Ik stop met mijn bedrijf, het is genoeg geweest. Toen ik het schrijven erbij deed had ik een vaste ochtend in de week en nu ga ik er meer tijd aan besteden. Ik kan stellen dat schrijven de grootste invulling van mijn leven is geworden. Ik schrijf voor mezelf, maar als iemand een geweldige reactie op mijn website plaatst ben ik de gelukkigste man op aarde. Ooit hoop ik nog eens te worden vergeleken met Frederick Forsyth, ik blijf een zwervende dromer! x

Naar ziin boek in de Boekenetalage? Klik hier!

Dit artikel delen?

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 
Teksten en afbeeldingen van deze website mogen alleen met schriftelijke toestemming gebruikt worden. © Schrijverspunt 2019
https://www.lekkerboek.nl/sitemap