Auteur in de Spotlight

In deze rubriek krijgen auteurs de mogelijkheid om zichzelf voor te stellen. Een korte biografie, een welkomsttekst, etc. Voor de lezer een leuke (eerste) kennismaking. Wil je ook als auteur in de spotlight? Log dan eerst in svp en klik dan hierboven op de mogelijkheid om een artikel toe te voegen.

Voor 10 euro onbeperkt eboeken downloaden

Avatar1448 66c3c8774e7d393e739a1504fbea3d71De Blauwe Diender is een kroniek van het politieleven van Jacques Smeets.

Opgegroeid in een rustig Zuid-Limburgs dorp koos hij in 1969 voor het politieberoep, nadat hij eerst met de afkeuring door zijn vader moest afrekenen. De opleiding duurde een jaar en vond plaats in de interne politieschool te Heerlen. Op 1 oktober 1970 begon hij zijn loopbaan in Maastricht.

De auteur werd, zoals alle collega's, geconfronteerd met geweld, agressie en onnatuurlijke dood. Hij kreeg te maken met een hiërarchische machocultuur. Dertig jaar lang werkte hij met volle overgave in Maastricht om de samenleving een stukje veiligheid te bieden, overlast op straat aan te pakken en de criminaliteit, waar mogelijk, een halt toe te roepen. Hij kreeg indrukwekkende gebeurtenissen te verwerken, als diender in het blauw, als ME-er en als rechercheur.

In 1998 werd Jacques plotseling ziek, de automatische piloot werd uitgeschakeld en de zin in het werk verdween. Hij stond op het punt om het politieberoep vaarwel te zeggen. Na een lange lichamelijke en geestelijke worsteling genas hij. De auteur veranderde, als mens en als politieman, net zoals de samenleving en het vak continue veranderde. Hij begon te schrijven over het beroep en dat leidde tot De Blauwe Diender. De kroniek beschrijft zijn politieleven tot over zijn pensionering heen.

In de stad Nijmegen staat pal voor het regionaal politiebureau, midden in het straatbeeld, een sculptuur van de blauwe diender, 2,5 meter hoog. De maker ervan, Ronald Tolman, vond dat een diender gezag en autoriteit moest uitstralen, vandaar de hoogte van het beeld en de grote handen. Hij toont echter ook meteen de kwetsbaarheid, zo staand midden op straat.

In De Blauwe Diender beschrijft Jacques niet uitsluitend over de teloorgang van autoriteit en gezag door de jaren heen, maar vooral ook over de kwetsbaarheid van het beroep die hij aan de levende lijve heeft ondervonden. Het politieleven bracht hem een karrenvracht aan ervaringen. Tegelijkertijd probeert hij de lezer te tonen dat een kritische kijk op jezelf wezenlijk van belang is bij de uitoefening van dit prachtige beroep.

Het boek is niet uitsluitend bestemd voor politiemensen, maar ook voor andere beroepsgroepen in de hulpverlenende sector. Hulpverleners worden steeds vaker en heftiger belaagd, beschimpt en uitgekotst. Wellicht helpt dit boek de lezer een stukje op weg naar een goede balans tussen enerzijds begrip voor de frustraties op de politie binnen de samenleving en anderzijds het incasseringsvermogen als dienaar van de wet of hulpverlener.

www.deblauwediender.nl

Dit artikel delen?
Pinit Fg En Rect Red 20
Rating Star BlankRating Star BlankRating Star BlankRating Star BlankRating Star Blank
 
Teksten en afbeeldingen van deze website mogen alleen met schriftelijke toestemming gebruikt worden. © Schrijverspunt 2019
https://www.lekkerboek.nl/