Auteur in de Spotlight

In deze rubriek krijgen auteurs de mogelijkheid om zichzelf voor te stellen. Een korte biografie, een welkomsttekst, etc. Voor de lezer een leuke (eerste) kennismaking. Wil je ook als auteur in de spotlight? Log dan eerst in svp en klik dan hierboven op de mogelijkheid om een artikel toe te voegen.

hlnevijver Mijn naam is Hélène Vijver. Geboren (in 1965) en getogen in Friesland. Na het conservatorium in Den Haag heb ik op vele plaatsen in ons land gewoond. Nu woon ik alweer een paar jaar in het prachtige Kampen. Ik ben musicus van beroep. Het is een voorrecht dat ik van mijn passie mijn beroep heb kunnen maken, maar voor het schrijven heb ik een even grote hartstocht. Toch heb ik dit talent pas een paar jaar geleden echt ontdekt. Ik kan mij nog herinneren dat de meester op de lagere school een sprookjesschrijfster in wording in mij zag. Een aardige anekdote. Met een vader als bibliothecaris is de liefde voor boeken mij met de paplepel ingegoten.

Schrijven is belangrijk voor mij omdat ik het heerlijk vind een andere wereld te scheppen, want in feite doe je dat. Natuurlijk spelen ook biografische elementen een rol, maar die kun je goed integreren en ze daardoor in een andere context plaatsen. Ik heb veel meegemaakt in mijn leven en het werkt louterend om de dingen op te schrijven, maar van je afschrijven, daar geloof ik niet zo in. Je leert ermee te leven, en het is natuurlijk wel heel mooi dat al die ingrijpende gebeurtenissen een plaatsje krijgen in je ziel.

Research kost veel tijd, het internet is natuurlijk een schat aan kennis. Een goede algemene ontwikkeling is onontbeerlijk voor een schrijver. Zelf de kranten goed lezen en zorgen dat je op de hoogte bent van alles. Ik zoek graag contact met mensen die de kennis hebben die ik niet heb en wel moet weten om een geloofwaardig verhaal te schrijven. Zo heb ik bijvoorbeeld een gesprek met een notaris gehad, hartstikke leuk. De meeste mensen willen je graag helpen, als je je bescheiden opstelt. Ik heb tien jaar lang als secretaresse gewerkt bij de meest uiteenlopende bedrijven en ik ken het bedrijfsleven dus ook, dat is belangrijk.

Mijn eerste roman kwam eind augustus 2009 uit en die is goed ontvangen. Mijn tweede roman, Zeermeerman genaamd, volgt dit najaar.

De grootste belemmeringen bij het schrijven is gebrek aan rust. Soms heb je zoveel aan je hoofd dat het even niet wil. Zelfs als je er de tijd voor hebt.. Welnu, dan is dat maar zo, even loslaten en dan gewoon weer beginnen, is mijn advies. Ik heb eerlijke mensen om mij heen die mij goed adviseren, maar de meesten zijn verbaasd en vragen zich af waar ik het toch allemaal vandaan haal. Sta open voor hun kritiek en zoek een coach. Maar kritiek is niet altijd leuk.

Er gaat ergens in mijn geest een laatje open en dan gaat het vanzelf. Ingrijpende ervaringen krijgen vaak een plek in mijn boek, bijvoorbeeld foute mannen, die kunnen zichzelf nog wel eens tegenkomen in mijn roman, en ik hoop niet alleen in mijn boek! Een bijzondere pijnlijke behandeling die ik onderging bij de tandarts midden in het weekend laat ik bijvoorbeeld mijn hoofdpersoon ook overkomen. En dat is de tip die ik aan aspirant-schrijvers wil meegeven: verplaats je in de hoofdpersoon en maak hem of haar menselijk. Ruik de geuren van de straat waar je hem of haar laat lopen, beschrijf de weersgesteldheid, laat de bomen ruisen in de wind. Kortom: empathie is in mijn optiek voor een schrijver noodzakelijk. Voel!

Ik zou het fantastisch vinden als ik een deel van mijn inkomen als auteur zou kunnen genereren, naast de muziek natuurlijk.

Mijn grote voorbeeld is Henning Mankell, maar ook het boek Rebecca van Daphne du Maurier heeft grote indruk op mij gemaakt. En voor iedereen die schrijft: doorzetten, je komt er wel!

 Hartelijks,

Hélène Vijver

Kampen

 www.vijverelf.nl

Dit artikel delen?

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief
 
Teksten en afbeeldingen van deze website mogen alleen met schriftelijke toestemming gebruikt worden. © Schrijverspunt 2019
https://www.lekkerboek.nl/sitemap