Auteur in de Spotlight

In deze rubriek krijgen auteurs de mogelijkheid om zichzelf voor te stellen. Een korte biografie, een welkomsttekst, etc. Voor de lezer een leuke (eerste) kennismaking. Wil je ook als auteur in de spotlight? Log dan eerst in svp en klik dan hierboven op de mogelijkheid om een artikel toe te voegen.

76 4e1a1db764aea

Schrijven, in de letterlijke zin des woords, doe ik al vanaf de basisschool. In mijn prille jeugdjaren begon ik namelijk met het bijhouden van een dagboek. Inmiddels is dat eerste schrift uitgegroeid tot een omvangrijk persoonlijk naslagwerk dat ik nog heel wat jaren hoop aan te vullen.
Daarnaast tekende ik als kind graag en combineerde ik tekst en plaatjes tot stripverhalen. Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ik toen meer met de tekeningen bezig was dan met het vullen van tekstballonnen.
Vanaf mijn achttiende verdiepte ik mij in het antieke snelschrift dat elke secretaresse in spe zich eigen moest maken om een vergadering goed te kunnen verslaan. Stenografie, de voorloper van de moderne MSN-taal. Het objectief weergeven van het gesprokene is een vak apart, maar biedt weinig uitdaging. Wat werkelijk interessant is, ontbreekt. De onverbloemde essentie, zonder ballast of persoonlijke mening, is weinig zinnenprikkelend. Geen wonder dat veel verslagen ongelezen in een la, ordner of papierbak verdwijnen. Als notuliste fantaseer ik er wel eens over een verslag in prozavorm te schrijven.
 
Op uiteenlopende manieren heb ik mij de afgelopen jaren dus beziggehouden met schrijven.
Maar ik zal mij eerst even voorstellen.
 
Mijn naam is Carla Engelen en ik ben in 1967 geboren. Een gebeurtenis waarbij ik bijna het leven liet, ware het niet dat mijn oma toen een kordate handeling uitvoerde. Ze voorkwam hiermee dat ik mijn latere achternaam eer zou aandoen.
Wat als? is een gedachte die mij blijft fascineren bij het schrijven van verhalen. Wat als een vaststaande gebeurtenis een andere wending zou hebben gekregen? Bepaalt het lot ons leven, stippelen we volledig autonoom onze route uit of is het de combinatie van beide? Bestaat toeval of is dat zelfs voorbestemd? Volgens mij is er beslist meer tussen hemel en aarde.
Daarnaast ben ik geïnteresseerd in psychologie. Menselijk gedrag is fascinerend. Wat maakt iemand tot de persoon die hij is? Hoe kun je gedrag verklaren? De vraag in hoeverre gedrag bepaald wordt door nature of nurture, aanleg of opvoeding, vind ik bovendien interessant omdat ik moeder ben van een identieke tweeling. Mijn dochters van bijna veertien laten mij nog vaak versteld staan over hoe ver intuïtief weten reikt. Zij hebben geen woorden nodig om elkaar te begrijpen en aan te voelen. Mijn meiden zijn voor mij ook een bijzondere inspiratiebron bij het schrijven, maar dat mag ik nooit hardop zeggen. ‘Mam, doe effe normaal!’ hoor ik dan.
 
Sinds anderhalf jaar heeft schrijven een belangrijke plaats in mijn leven ingenomen. Vanaf het moment dat ik, als moderne moeder, een eigen hyves-profiel aanmaakte, ben ik gestart met het plaatsen van blogs. Het werden korte stukjes over de meest uiteenlopende onderwerpen, waarop ik regelmatig leuke reacties kreeg. Dat mensen mijn verhalen lezen, werkt stimulerend. Inmiddels is het vonkje dat ooit begon met een blogje van 20 regels, uitgegroeid tot een vurige hobby waar ik dagelijks mee bezig ben. In achttien maanden heb ik ongeveer 66000 woorden geschreven, variërend van blogs, (reis)columns tot korte verhalen. Ik zie deze pennenvruchten voornamelijk als oefening om me verder in het schrijven te bekwamen. Want dat is wat ik heel graag wil.
 
Vorig jaar heb ik een schrijfwedstrijd van Nightwriters gewonnen en mocht ik mijn verhaal voordragen op het podium van Mysteryland, een bekend festival waar ik nog nooit eerder van gehoord had. Niet alle moderne mama’s storten zich regelmatig in de dance scene.
Hier ontmoette ik bekende schrijvers, zoals onder anderen Kluun en Saskia Noort, voor wie ik, net als voor Esther Verhoef, grote bewondering heb. Het was een bijzondere ervaring.
 
Voor de reissite www.u-s-a.nl schrijf ik maandelijks een column over mijn belevenissen tijdens een recente rondreis langs de westkust van de Verenigde Staten.
Daarnaast zijn er enkele columns en verhalen geplaatst in ‘De Pers’ , op de site van ‘vroege vogels’, ‘ik vertel’ en ‘Trouw’. Nu en dan doe ik mee met schrijfwedstrijden.
Onlangs heeft Schrijverspunt mijn inzending ‘In naam van de Vader’ als winnend verhaal gekozen. Een hele eer en ook weer een stimulans om verder te gaan met mijn passie.
 
Overdag verdeel ik mijn tijd en aandacht over mijn gezin, werk, huishoudelijke taken, hond, sporten en andere zaken. Pas ’s avonds heb ik de rust om te schrijven. Als ik daarmee bezig ben, ga ik er helemaal in op en vergeet ik alles om mij heen, vooral de tijd. Dat is mijn valkuil.
Schrijven geeft mij veel voldoening en energie en geeft me de mogelijkheid mezelf te uiten en zaken te overdenken. Zonder meer is het een verrijking van mijn leven. Waar het toe zal leiden, weet ik niet. Het leven blijft, net als menselijk gedrag, onvoorspelbaar. Gelukkig maar!
 
 
Dit artikel delen?

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 
Teksten en afbeeldingen van deze website mogen alleen met schriftelijke toestemming gebruikt worden. © Schrijverspunt 2019
https://www.lekkerboek.nl/sitemap