Auteur in de Spotlight

In deze rubriek krijgen auteurs de mogelijkheid om zichzelf voor te stellen. Een korte biografie, een welkomsttekst, etc. Voor de lezer een leuke (eerste) kennismaking. Wil je ook als auteur in de spotlight? Log dan eerst in svp en klik dan hierboven op de mogelijkheid om een artikel toe te voegen.

MarjaWestAls ik later groot ben...dan word ik schrijfster, zei ik altijd. Inmiddels was ik heel wat jaren groot toen ik naast een bijzonder inspiratievolle buurvrouw kwam te wonen. Over haar ging mijn eerste werk en dat stuurde ik naar Marja Duin, die toen nog bij uitgeverij Archipel werkte. En naar literair agentschap Sebes & van Gelderen. Je kunt niet groot genoeg beginnen, dacht ik nog. Er kwamen enthousiaste reacties terug en een uitnodiging om de cursus literair debuteren bij Paul Sebes te gaan volgen. De cursus was inleidend, informatief en leverde vooral veel leuke contacten op plus een contract met het agentschap.Mijn toekomst als auteur ontvouwde zich daarna langzaam. Te langzaam. Mijn literair agent en ik zaten niet op een lijn als het ging om mijn werk. Ik volgde jaarlijks een masterclass, soms twee en keer op keer werd mijn verhaal afgewezen met opbouwende opmerkingen. Drie jaar lang werd ik heen en weer geslingerd tussen hoop en teleurstelling. Tussen de ik-vorm, die ik zelf prefereerde, en de personale vorm die mijn agent zo graag wilde. Tussen de humoristische psychologische thriller die ik in mijn hoofd had, en de chicklit die volgens mijn agent beter zou verkopen. Uiteindelijk concludeerde hij dat ik in een nieuw genre schreef.

In de zomer van 2012 volgde een definitieve afwijzing van het manuscript.

Toch waren er mensen uit de boekenwereld die er wel in geloofden, waaronder Marja Duin die goed en opbouwend commentaar leverde en Maarten Muntinga (Rainbow pockets) die zei "groot publiek, geen uitgever". Maar ook een collega ik-wil-auteur-worden die ik op die allereerste Sebes-cursus had leren kennen en mij maar bleef aansporen om door te gaan, zelfs op de momenten dat ik zeer beslist zei dat ik nooit meer een letter op papier zou zetten. En toen, ineens, in het najaar van 2012, kreeg ik het licht: de eerste zin schoot mij op een nacht te binnen en daarmee ook de vorm waarin ik het boek moest gieten.

Ik verscheurde het contract met mijn literair agent en ging bevrijd van zijn ideeën en bemoeienissen mijn boek herschrijven op de manier die ik altijd voor ogen had gehad en in de ik-vorm. In januari 2013 zond ik het opnieuw naar Marja Duin, die inmiddels zelfstandig redactiekracht was geworden.
Niets meer aan doen, was haar commentaar. Ze had vreselijk moeten lachen, ook toen ze het voor de vierde keer las.

Maar toen kwam het volgende probleem. In één ding had mijn nu ex-literair agent namelijk in ieder geval gelijk: mijn werk viel onder geen enkel bestaand genre en daarmee onder geen enkel bestaand fonds.

Het fonds van de uitgever. Het is zoiets als Kruidvat die geen tomaten zal gaan verkopen, je verwacht je soepgroente namelijk niet aan te treffen bij een drogist. En alhoewel meerdere redacties zeiden dat ze ontzettend hadden gelachen om Uitgeteld, zoals het manuscript inmiddels heette, leidde dit niet tot een uitgeefcontract.

Totdat ik Uitgeverij Link digitaal tegenkwam. "Bij LINK zijn we altijd op zoek naar een goed verhaal. LINK sluit geen enkel genre uit", meldde hun website. Dus ook geen nieuw genre, dacht ik en stuurde mijn manuscript op. Binnen drie weken was de zaak beklonken, er moesten wel 25.000 woorden worden bijgeschreven. Lachend knikte ik dat zoiets geen enkel probleem moest zijn terwijl ik mij ondertussen afvroeg waar in het verhaal ik die woorden in hemelsnaam moest proppen. Toch bleek dat minder moeilijk dan ik had gedacht. Van redacteur Jurgen Snoeren kreeg ik helder commentaar en opnieuw ging ik aan de slag. Niets meer aan doen, prachtboek, was Jurgens commentaar na deze eerste redactieronde. In mei 2014 ligt het in de boekhandel, zelfs de titel heeft het gehaald: Uitgeteld. Volgens mijn uitgever een moderne Hersenschimmen (J. Bernlef), maar dan in Aerdenhout.

Wat voor genre is het, wordt mij nu geregeld gevraagd. Geen idee, denk ik dan. Tja, iets satirisch, komisch, psychologisch met thrillerelementen, hoor ik mijzelf altijd zeggen terwijl dat de lading niet dekt. Een why done it schreef een meelezer ooit en dat vind ik eigenlijk nog wel het beste passen bij Uitgeteld. Maar ja, het is geen bestaande term.

Proeflezen?  Kijk op mijn facebookpagina van Uitgeteld.

Dit artikel delen?

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 
Teksten en afbeeldingen van deze website mogen alleen met schriftelijke toestemming gebruikt worden. © Schrijverspunt 2019
https://www.lekkerboek.nl/sitemap