Auteur in de Spotlight

In deze rubriek krijgen auteurs de mogelijkheid om zichzelf voor te stellen. Een korte biografie, een welkomsttekst, etc. Voor de lezer een leuke (eerste) kennismaking. Wil je ook als auteur in de spotlight? Log dan eerst in svp en klik dan hierboven op de mogelijkheid om een artikel toe te voegen.

PatrickBernauw

Mensen vragen mij wel eens hoeveel boeken ik nu eigenlijk geschreven heb. Mijn standaard antwoord luidt: 'Ik heb er geen idee van, ik tel ze niet.'
– Vandaag, 29 juni 2013, ter gelegenheid van de heruitgave van Het Bloed van het Lam heb ik de titels toch maar eens geteld. Het zijn er 57, herdrukken en vertalingen niet meegerekend.

 

Tsja, als professioneel 'tekstverwerker' moet je nu eenmaal kunnen terugvallen op een stevige productie, temeer omdat ik ook niet echt een 'bestseller-auteur' ben.

In die toch al vrij lange schrijverscarrière van me – ik debuteerde in 1981 met poëzie, in 1983 met proza voor volwassenen en in 1987 als jeugdauteur -ben ik een paar keer in de buurt van een bestseller geweest: in 1991 met Mysteries van het Lam Gods, en in 1996 met de historische jeugdroman In het
teken van de ram, geschreven in samenwerking met Guy Didelez. Dat boek werd zowel in binnen- als buitenland bekroond, en vertaald in het Duits, Spaans, Italiaans en Noors. Maar laten we ons hier beperken tot de Mysteries van het Lam Gods...

In de jaren tachtig publiceerde ik voornamelijk griezelverhalen, magisch-realistische romans en science-fiction, de genres die mij als jongeman nauw aan het hart lagen. Ik was daarbij nog ten zeerste schatplichtig aan mijn voorbeelden: Hubert Lampo, Jean Ray, Stephen King, H.P. Lovecraft. Eind jaren
tachtig had ik sterk het gevoel op een dood spoor te zitten. Ik had dan wel het Onafhankelijk RAdiofonisch GEzelschap opgericht, waarmee ik luisterspelen (in Nederland: 'hoorspelen'), radiomusicals en audio-documentaires maakte, maar puur literair was ik op een dood spoor aanbeland. Gedurende een aantal maanden leed ik zelfs aan een onvervalste writer's block, wat je niet echt wil meemaken als je net 'professioneel' geworden bent. Ik was uitgekeken op het soort verhalen dat ik tien jaar lang had geschreven en dankzij mijn werk voor de radio kwam er wel brood op de plank, maar als schrijver stond ik stil.

Nu ben ik altijd gefascineerd geweest door sagen, mythen, legenden... en natuurlijk ook door de geschiedenis – en vooral dan de mysterieuze duistere hoekjes van die geschiedenis. Omdat ik toch niets beters te doen had, begon ik aan een inventaris van wat ik toen al 'Mysterieus België' noemde: tot de verbeelding sprekende thema's uit ons verleden, op het snijpunt van mythe en werkelijkheid, feiten en fictie. Voor ik het wist was ik een 'docu-roman' aan het schrijven aan de hand van de artikels die ik had verzameld over wat ooit 'het Vlaamse monster van Loch Ness' werd genoemd: de diefstal van het paneel de Rechtvaardige Rechters uit het Lam Gods.

Een paar jaar eerder was mijn eerste jeugdroman – eindelijk! – bij een 'grote' uitgever verschenen, evenwel zonder veel commerciële potten te breken.
Maar toen Mysteries van het Lam Gods in 1991 door Manteau werd gepubliceerd, was het meteen goed raak. Als gevolg van een interview in een cultureel zeer correct maar ook vrij populair radioprogramma en een optreden voor televisie werd de verkoop van het boek alleen gestuit door een onvervalste stock-breuk. Met Mysteries van het Lam Gods had ik mijn eigen literaire niche gevonden – de historische faction – en dit boek luidde ook de start in van een neverending tour van lezingen, voordrachten, vertellingen, stadswandelingen en stadsspelen.

In 2005 zat ik opnieuw in een literair dipje. Na een stuk of 24 jeugdromans (ik heb ze geteld!) had ik sterk het gevoel als jeugdauteur uitverteld te zijn, en na enkele nare ervaringen met uitgevers van jeugdboeken, hoefde het voor mij echt niet meer. Als schrijver voor volwassenen had ik al
tien jaar lang niets meer gepubliceerd, op een occasioneel 'buitenbeentje' na.
Tot uitgever Geert Cortebeeck van Manteau, een fan van de Mysteries van het Lam Gods, me kwam vragen of ik er niets voor voelde de draad weer op te nemen, en historische thrillers te gaan schrijven als 'de Vlaamse Dan Brown'. We werden het er vrij snel over eens dat er op zijn minst een trilogie Mysterieus België in zat, en dat de eerste roman in de reeks mijn definitieve boek over 'de mysteries van het Lam Gods' moest worden, oftewel: Het Bloed van het Lam.

Bij  Schrijverspunt Clusteruitgeverij zullen nu eerst, in snel tempo, de drie verhalen rond Maarten Dejonckheere verschijnen... te beginnen met het boek dat ook om bovenstaande redenen een 'sleutelroman' genoemd mag worden.

Dit artikel delen?

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 
Teksten en afbeeldingen van deze website mogen alleen met schriftelijke toestemming gebruikt worden. © Schrijverspunt 2019
https://www.lekkerboek.nl/sitemap