Auteur in de Spotlight

In deze rubriek krijgen auteurs de mogelijkheid om zichzelf voor te stellen. Een korte biografie, een welkomsttekst, etc. Voor de lezer een leuke (eerste) kennismaking. Wil je ook als auteur in de spotlight? Log dan eerst in svp en klik dan hierboven op de mogelijkheid om een artikel toe te voegen.

avatar84 90a95ebbbba85ec70fec448a78f172c0Ik ben geboren in 1951 te Kortrijk en mijn ouders hebben me als voornamen Henri en Patrik gegeven. Voortaan gebruik ik Henri Patrik als mijn auteursnaam, zodat men nog moeilijk van een pseudoniem kan spreken. Samen met mijn twee volwassen kinderen leef ik sinds dertig jaar in de Ardennen. Ik spreek vijf talen.

Na de middelbare school engageerde ik mij bij het leger, waar ik mij achtereenvolgens kwalificeerde als radar- en computer specialist, officier, docent "Psychologie en Management", informaticus en specialist "Burgerlijke en Militaire Samenwerking". Na drie jaar in de Balkan te hebben rondgezworven, waarvan een jaar als verbindingsofficier in Bosnië, vier maanden in dezelfde functie in Albanië tijdens de Kosovo oorlog, en uiteindelijk twee jaar bij de Europese Unie, ben ik op 51 jaar met pensioen gegaan. Na een moeilijke aanpassingsperiode heb ik me in 2008 aan het schrijven gezet. Eigenlijk niet verwonderlijk, want als jong ventje droomde ik ervan auteur te worden en in iedere vrije minuut schreef ik romantische avonturenverhalen. Een passie die mijn ouders met een slecht oog bekeken. Op vijftienjarige leeftijd behaalde ik een prijs uitgeschreven door de "Lions club" met een essay over de wereldvrede.

En mijn schrijftalent hielp me bij de ingangsproeven voor Defensie en later om toegelaten te worden tot de officiersleergang.

Tijdens de laatste tien jaar van mijn loopbaan schreef ik analyses, beoordelingen en rapporten. Schrijven was ik dus gewend toen ik met pensioen ging. Na een tijdje besloot ik mijn ervaringen te publiceren.
Eigenlijk wilde ik alle geziene onrechtvaardigheden met de vinger wijzen.
Verkeerde motivatie, maar het hielp me om mijn innerlijke rust en evenwicht terug te vinden. Bovendien gaf het schrijven me de mogelijkheid om met mezelf
in het reine te komen en alle inwendige, opgekropte, machteloze woede kwijt te raken.

Aanvankelijk publiceerde ik korte verhalen op een Amerikaanse auteursite en leerde ik enorm veel door de feedback.

Later schreef ik in het Frans, de taal die mijn vrouw en kinderen spreken, maar sinds 2008 besloot ik om in mijn moedertaal te gebruiken. Daarin kan ik intuïtief mijn
diepste gevoelens uitdrukken.

Ik plaatste korte verhalen op eigen blogs of auteursites.
Zo leerde ik Frans Esselink kennen en deze Nederlandse auteur motiveerde mij mijn werk te publiceren. Zo kwam mijn eerste verhalenbundel tot stand.

Een roman is echter geen rapporten of analyse. Dus kreeg ik strenge, maar eerlijke kritiek te verwerken. Maar dank zij al deze auteurforums en sites, heb ik heel wat geleerd over schrijftechniek, en na jarenlang in vreemde talen te hebben gewerkt, leerde ik me opnieuw uit te drukken in mijn eigen landstaal.

Ik ben een adept van de Amerikaanse schrijfwijze.
Amerikaanse auteurs bezitten de gave iemand gedurende vijfhonderd bladzijden te blijven boeien. Boeken over "hoe schrijf ik een goed verhaal, essay, roman"
zijn interessant, maar de beste leerschool blijft het lezen van andere schrijvers.

Mijn voorkeur gaat naar spanningsliteratuur. Een verhaal moet mij kunnen meevoeren in een ander universum. Even ontsnappen aan de werkelijkheid.

Je kunt een literair meesterwerk schrijven, maar wat heb je eraan als niemand het boek leest? Ik schrijf voor het groot publiek en hoop dat mijn kinderen, die mijn taal (nog) niet beheersen, op een dag zullen willen weten wat ik heb geschreven.

Eerst hield ik het bij fictie, hoewel ik me bijna altijd inspireerde op belevenissen en historische feiten. Bovendien neem ik levende personen als voorbeeld. Sinds 2008 is eindelijk een jeugddroom in vervulling gegaan. Een tweede loopbaan? Ook al geniet ik ervan mijn gedachten, dromen en gemoedstemmingen op papier te brengen, krijg ik de meeste voldoening als anderen mijn werk lezen en er enthousiast op reageren.

Tips voor beginnende auteurs? Schrijf iedere dag tien bladzijden. Heb ik ergens van een Amerikaanse auteur.

Maak een ruwe schets van wat je wilt vertellen, maar verlies je eigen creativiteit niet in gesofisticeerde plannen. Durf een andere weg in te slaan, want ideeën kan men niet plannen, ze komen als een bliksem. Als je een roman schrijft, verraadt niet alles in het eerste hoofdstuk, want dan heeft de rest geen belang meer.

Als auteur zoek ik een zo ruim mogelijk publiek en enige bekendheid, maar ik hoop vooral dat de lezer mijn boeken uitleest en ervan geniet. Mijn boeken zijn opgenomen in het Centraal Boekhuis en verkrijgbaar bij www.bol.com en talrijke Nederlandse en Belgische online boekenwinkels.

Mijn voorkeursauteur was Robert Ludlum, maar na zijn heengaan, is dat nu Harlan Coben geworden. Ook David Baldacci en Jonathan Kellerman behoren tot mijn top vijf.

Ik heb zopas mijn elfde boek in druk. "Omerta", een op ware gebeurtenissen gebaseerd verhaal.

Zie ook mijn website: https://www.pieterdaemon.com/

Dit artikel delen?

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 
Teksten en afbeeldingen van deze website mogen alleen met schriftelijke toestemming gebruikt worden. © Schrijverspunt 2019
https://www.lekkerboek.nl/sitemap