Auteur in de Spotlight

In deze rubriek krijgen auteurs de mogelijkheid om zichzelf voor te stellen. Een korte biografie, een welkomsttekst, etc. Voor de lezer een leuke (eerste) kennismaking. Wil je ook als auteur in de spotlight? Log dan eerst in svp en klik dan hierboven op de mogelijkheid om een artikel toe te voegen.

Lezerspunt

Avatar365 2395b7cbc05776d9e505a4508a2351ad Ik ben geboren in 1958 en Het Schrijven is er bij mij pas laat ingeslopen. De eerste inspiratie kreeg ik bij het horen van ‘Laugh and walk away’ van The Shirts (1980).

Die eerste zin ‘I haven’t found a formula to measure my distress’ vond ik zo’n inspirerende zin dat ik vanaf dat moment ook met de taal wilde gaan spelen. Met de Nederlandse taal welteverstaan. Maar omdat je op vele manieren met de taal bezig kan zijn, wist ik nog niet welke richting ik op wilde. Met bovengenoemd voorbeeld was het een logische stap dat ik eerst mijn geluk beproefde op het gebied van songteksten. Dat resulteerde in een paar amusante, luchtige teksten waar ik verder niks mee deed; behalve dat ik graag naar muziek luister, ben ik zelf niet bijzonder muzikaal.

Intussen merkte ik dat ik wel een bepaalde aanleg had voor het schrijven van teksten; mijn eerste voorzichtige poging tot ‘column’ in een personeelsblad werd namelijk verrassend positief ontvangen.

De periode daarop was ik nog niet zo actief op het schrijversvlak; mijn behoefte aan fantasieverhalen werd in de jaren 1980 en -90 voldoende gevoed door het ruime aanbod aan films en series, met als absolute topper Rod Serling’s ‘The Twilight Zone’.

Toen de laatste echte leuke fantasieserie (Donald Bellisario’s ‘Quantum Leap’) van de beeldbuis was verdwenen viel ik in een gat; er was geen serie meer die fantasie en emotie zo dicht bij elkaar wist te brengen.

Hierdoor begon bij mij dus de behoefte te groeien hier actief iets aan te doen. Voorzichtig begon ik dan maar met het schrijven van korte fantasieverhalen; ik schreef ze gewoon zoals ik ze zelf zou willen lezen.

In mijn naaste omgeving kreeg ik hier zeer positieve reacties op (uiteraard) en schreef een tiental van deze verhalen.

Ik besefte dat de wereld niet op deze verhalen zat te wachten en zag de verhalen dus ook slechts als pen-oefeningen. De tijd was rijp voor een volledige roman. Deze roman – ‘Craft’ getiteld – kwam er ook, maar bleef ongepubliceerd op de plank liggen, waarop andere zaken in mijn leven mijn aandacht opeisten en te weinig ruimte lieten voor Het Schrijven; mijn ideeënradar stond in ‘stand-by modus’.

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kon en mijn korte verhalen wilden niet ongebruikt op de plank blijven liggen.

Voor een bundel van dit soort korte verhalen zag ik echter geen markt en dus besloot ik – begin 2012 – dat deze verhalen zich goed leenden voor een ander medium: televisie. Vooral toen ik – bij wijze van research – een paar seizoenen ‘Twilight Zone’ op DVD terugkeek en besefte hoe goed die verhalen de tand des tijds hadden doorstaan, zag ik een ‘gat in de markt’. In een tijd dat de Nederlandse televisie wordt overspoeld door talentenshows, real-life soaps, medische- en misdaadseries, moet er ruimte zijn voor een originele Nederlandse serie, een serie waar mensen weer voor thuisblijven. Een serie waar de volgende dag op het werk weer over gesproken wordt.

En dus heb ik me volle overtuiging gestort op die serie. Ik ben mijn bestaande korte verhalen grondig aan het herschrijven en de ideeën voor nieuwe verhalen dienen zich inmiddels sneller aan dan dat ik ze kan uitwerken.

En dan ben ik afgelopen decennium misschien wel weinig productief geweest op het schrijversvlak, maar ik merk wel dat ik niet alleen mijn eigen werk nu een stuk kritischer bekijk, maar ik heb ook meer inzicht gekregen in hoe ik meer diepgang aan mijn dialogen kan geven.

Hoe de toekomst er uit ziet? Of de televisieserie succesvol blijkt of niet, er is toch een grote kans dat ik mijn bestaande roman aan een grondige revisie onderwerp, of dat ik besluit tot het schrijven van een nieuwe roman. Ideeën genoeg.

Dit artikel delen?
Pinit Fg En Rect Red 20

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Rating StarRating StarRating StarRating StarRating Star Blank
 
Teksten en afbeeldingen van deze website mogen alleen met schriftelijke toestemming gebruikt worden. © Schrijverspunt 2019
https://www.lekkerboek.nl/