Auteur in de Spotlight

In deze rubriek krijgen auteurs de mogelijkheid om zichzelf voor te stellen. Een korte biografie, een welkomsttekst, etc. Voor de lezer een leuke (eerste) kennismaking. Wil je ook als auteur in de spotlight? Log dan eerst in svp en klik dan hierboven op de mogelijkheid om een artikel toe te voegen.

ClemensvanBrunschotMijn verhaal is er vooral een van doorzetten en opnieuw beginnen. 29 Oktober 2012 is de datum van mijn debuut met 'Uit de duisternis neergedaald', maar het is mijn achtste roman. De eerste drie schreef ik met 15, 20 en 30 jaar, dus met flinke tussenpozen. Ik ben er niet rouwig om dat ik ze vernietigd heb, want ze waren gruwelijk slecht.

Na een lange periode waarin ik het druk had met werk, gezin, bijscholing en spiritualiteit, begon ik op mijn vijftigste opnieuw met schrijven, en deze keer serieuzer. Ik begon eindelijk een leercurve te bestijgen, al was het niet door cursussen, workshops of coaching, maar door manuscripten achteraf aan professionele beoordeling bloot te stellen. Op zich niets mis mee, maar daardoor moest ik wel steeds aan een volgend boek beginnen om vooruitgang te boeken. Revisies kwamen ook voor, maar waren niet grondig genoeg. En zo moesten er nog eens vijf manuscripten en ruim honderd afwijzingen overheen gaan voor een uitgever "ja" zei. Tegen nummer acht dus. Intussen zijn ook de contracten getekend voor de revisie en uitgave van nummers zeven en zes. Ik werk ook vóóruit, want mijn beoogde 'meesterwerk' wordt helemaal vers en moet daarná komen, in 2014 of 2015.

Voor mij geldt niet dat ik beslist elke dag moet schrijven, dat het een onstuitbare drang is, of zoiets. Ik schrijf om een tegenwicht te helpen bieden aan de verschraling van onze samenleving, de oppervlakkigheid, de verdringing van het geestelijke door al dat mateloze opgaan in het zintuiglijke (dat ook maar een gezochte constructie is). Mijn romans zijn altijd gelaagd. Ze bevatten een spannend verhaal, maar gaan dieper, zo diep als men wil. Het thema van 'Uit de duisternis neergedaald' is bijvoorbeeld of je gek moet zijn om te geloven. Maar ik heb de setting gekozen van een bizarre, live tv-show en de actualiteit van een kwetsbare man in een tbs-verlof. Het is zo geschreven dat het flink de aandacht kan trekken, na een aanmoediging van een NLP trainer om het net nog één keer uit te werpen: de roman die nu eens helemaal 'uit mijn kern' kwam.

Ik doe veel met social media, bijvoorbeeld Facebook (www.facebook.com/ClemensvanB). Maar vooral op Twitter (www.twitter.com/ClemensvanB) heb ik mijn best gedaan om veel volgers te krijgen met interesse in mijn boeken. Daarnaast houd ik iedereen op de hoogte van de ontwikkelingen via mijn Wordpress blog (www.clemensvanbrunschot.nl), dat op dit moment misschien nog niet tussen de schrijversblogs op de Schrijverspunt site staat. Op Twitter verwijs ik dan weer graag naar dat blog, waar de belangrijkste informatie te vinden is en gesigneerde boeken besteld kunnen worden. Tot slot is er een kleinere groep van mensen die van mij alles het eerst horen in een wekelijkse nieuwsbrief vanaf mijn blog. Ik heb van hun bestaan dankbaar gebruik gemaakt bij wijze van klankbord. Ik kan bij hen ook proeflezers vinden en zij treden regelmatig op als ambassadeurs. Lid ben ik onder meer van Schrijverspunt, Schrijverscontact en de 040Schrijvers.

Vier dagen per week werk ik bij een grote bank in Amsterdam Zuidoost, waar ik de creativiteit meer zoek in het analyseren, statistisch modelleren, programmeren. Meestal in verband met hypotheken, dus al jaren verre van saai. Van origine ben ik socioloog, maar ik verdien vooral de kost met de vakken die ik daarnáást volgde. Van sociologie vergat ik bijna alle feitjes, van bijvoorbeeld psychologie en hoe-zet-ik-een-onderzoek-op kan ik ze eigenlijk niet vergeten. Ook in Manchester studeerde ik af in iets wetenschappelijks.

Van het schrijven leven: daarvan durf ik alleen te dromen. Voorlopig is het fijn als ik de investeringen kan terugverdienen. Daarom verkoop ik de boeken zoveel mogelijk zelf: dan is de marge voor de auteur veel groter dan wanneer ze – zoals door mijn uitgever Zilverspoor zo voortreffelijk geregeld is – via de boekhandel of Bol.com verkocht worden.

Lezen moet. Ik lees het liefst auteurs die met nieuwe dingen gekomen zijn, zoals Nikolaj Gogol, Hubert Lampo, Patricia Highsmith, William Trevor, Dean Koontz, Gabriel García Márquez, Tsjingiz Ajtmatov. Maar als ik van een schrijver een of twee boeken gelezen heb, is het meestal weer tijd om verder te gaan met de volgende. En ik stem het lezen natuurlijk ook af op het boek dat ik op dat moment in voorbereiding heb. Het is jammer dat ik vroeger niet alleen in het schrijven maar ook in het lezen gaten heb laten vallen. Die ik nu probeer op te vullen.

Schrijven noem ik geen hobby. Ik besteed veel aandacht aan tai chi, yoga en meditatie. Ook dat noem ik geen hobby's, omdat ze voor mij essentieel zijn om het hoofd boven water te houden. Heb ik eigenlijk wel hobby's? Twee van de drie kinderen vlogen uit en schonken Lenie en mij drie van die fantastische kleinkinderen. Ik vind dit tot nu toe de mooiste fase van mijn leven, maar dat heeft óók met het schrijven – en publiceren – te maken.

Een tip? Neem eens contact op met een goede NLP trainer (eventueel zonder meteen de hele training te doen). Zo iemand kan je helpen om het beste in jezelf naar boven te halen. En laat dat nou altijd met je 'kern' te maken hebben...

Clemens van Brunschot

Dit artikel delen?

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief
 
Teksten en afbeeldingen van deze website mogen alleen met schriftelijke toestemming gebruikt worden. © Schrijverspunt 2019
https://www.lekkerboek.nl/sitemap