Auteur in de Spotlight

In deze rubriek krijgen auteurs de mogelijkheid om zichzelf voor te stellen. Een korte biografie, een welkomsttekst, etc. Voor de lezer een leuke (eerste) kennismaking. Wil je ook als auteur in de spotlight? Log dan eerst in svp en klik dan hierboven op de mogelijkheid om een artikel toe te voegen.

astrid Mijn naam is Astrid Rijff. Ik ben geboren in 1960 in Roden, Drenthe. Ik heb 34 jaar in Groningen gewoond, met een uitstapje naar Brussel. Sinds twee jaar woon ik weer in Drenthe met man, zoon en twee honden.

Schrijven heeft altijd als een rode draad door mijn leven gelopen. Opstellen schrijven op de basisschool, korte verhalen in de schoolkrant op de middelbare school, de redactie van de schoolkrant op het conservatorium waar ik studeerde en artikelen over muziek. Daarnaast hield ik gedetailleerde dagboeken bij.

Toen ik in het theatervak belandde, bleef het schrijven liggen. Maar na de geboorte van mijn zoon pakte ik het weer op en schreef ik elke maand een column voor een internetsite. Daarmee kwam een stroom op gang die niet meer stil te leggen was. Een oude liefde werd geprikkeld en al snel werden de columns korte verhalen. Uiteindelijk kwam het idee voor een roman.

Over de liefde, de onmacht om keuzes te maken, los te laten en in het diepe te springen. Gebaseerd op autobiografische gegevens.

Ik zat elke ochtend van negen tot twaalf te schrijven. ‘s middags deed ik de huishoudelijke klusjes en soms schreef ik nog een uurtje verder. Ik zat in ‘the flow’ en dat is een verslavend gevoel.

Schrijven betekent voor mij even wegraken van de wereld, helemaal bij mezelf en in mezelf zijn. Ik vind het fascinerend om te zien hoe personages tot leven komen, hoe situaties zich aandienen, plaatsen zich ontvouwen en hoe ze samen een geheel eigen universum vormen waarin ik hun leidraad ben.

 

Schrijven is nu voor mij een dagelijkse bezigheid die ik vooral ’s ochtends uitoefen. En met schrijven bedoel ik ook het doen van research plus de schrijfoefeningen om in vorm te blijven.

Af en toe deed ik mee aan wedstrijden bij o.a. De Volkskrant en Woordenstroom en de NCRV waarbij ik regelmatig in de prijzen viel. Het manuscript voor ‘Snaren’ werd genomineerd voor de Nieuwe Schrijversprijs 2009. Ondertussen kwam in 2008 mijn boek ‘Astales, het leven bekeken’ uit. Een bundel met columns, korte verhalen en gedichten.

Sinds juni 2009 ben ik vaste columniste van het internet magazine Catherine van Catherine Keyl.

In februari 2010 is mijn romandebuut ‘Snaren’ uitgekomen.

Af en toe kijk ik met scheve ogen naar schrijvers die het zich kunnen permitteren om zich een tijdje terug te trekken in een huisje, hotel of fijn buitenland om zich helemaal op het schijven van hun boek te kunnen concentreren. Dat lijkt mij heerlijk om eens te doen, helemaal nergens aan hoeven denken, alleen maar schrijven. Maar met een gezin en een man met een drukke, verantwoordelijke baan is dat nauwelijks te realiseren.

Overigens reageert mijn directe omgeving erg positief op mijn schrijverschap. Mijn echtgenoot is een kritische lezer en commentator en daarbij ook nog eens erg zakelijk. Hij houdt me goed bij de les en met beide benen op de grond en dat is maar goed ook want ik kan soms al te enthousiast zijn in mijn plannen.

Hoe mijn toekomst als schrijver er uit ziet weet ik niet. Het manuscript voor ‘Snaren’ heeft bij verschillende uitgevers gelegen en die waren eigenlijk allemaal erg positief over mijn schrijfstijl. Alleen de één vond het onderwerp niet bijzonder genoeg en de ander had zijn twijfels over het feit dat er vanuit twee perspectieven was geschreven. Uiteindelijk heb ik het toen bij Free Musketeers aangeboden, die al hadden laten weten dat ze het graag wilden uitgeven. Achteraf bleek dat uitgeverij Compaan Snaren eigenlijk wel had willen uitgeven! Dat was even een flinke domper want het had nogal veel consequenties. Je wordt door een reguliere uitgever natuurlijk heel anders in de markt gezet. Maar goed, het heeft me uiteindelijk wel gesterkt in de idee dat ik wel degelijk kan schrijven en mijn volgende manuscript, zal dus ook zeker als eerste richting Compaan gaan. En dan is het maar weer afwachten wat het wordt. In ieder geval heb ik de smaak van het schrijven nu flink te pakken. Het voelt goed, het past me en het maakt me gelukkig.

Mensen vragen me vaak of ik een voorbeeld heb op schrijversgebied. Ik houd van veel verschillende schrijvers en dat is in mijn boekenkasten ook wel te zien. Ik heb geen speciale voorkeur. Er komen nog steeds nieuwe interessante schrijvers en schrijfsters bij, of oude die ik nog niet had ontdekt.

Lezen en schrijven, dat is leven in een heerlijke wereld. Ik vertoef graag in die wereld!

Meer lezen van/over mij?

https://snarenroman.hyves.nl

Boek van Astrid Rijff in de Boekenetalage?

 

 

 

 

 

 

 

Dit artikel delen?

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 
Teksten en afbeeldingen van deze website mogen alleen met schriftelijke toestemming gebruikt worden. © Schrijverspunt 2019
https://www.lekkerboek.nl/sitemap