Auteur in de Spotlight

In deze rubriek krijgen auteurs de mogelijkheid om zichzelf voor te stellen. Een korte biografie, een welkomsttekst, etc. Voor de lezer een leuke (eerste) kennismaking. Wil je ook als auteur in de spotlight? Log dan eerst in svp en klik dan hierboven op de mogelijkheid om een artikel toe te voegen.

brummelkamp
Ik ben Jessica Brummelkamp, 61 jaar en brugwachter van beroep. Ik heb niet zelf een boek geschreven, maar ik heb het boek ‘Mijn leven begon opnieuw’ dat mijn oom Henk Schouten in 1958 geschreven heeft in 2011 uitgegeven.
 
Foto: Met het orginele exemplaar uit 1958 (foto: Lenus van der Broek)
 
Het boek gaat over zijn leven in Nederlands-Indië vanaf zijn tiende jaar, over zijn vak als planter, hoe hij tot geloof is gekomen en over zijn ervaringen in de Jappenkampen. 
Als militair wordt Henk Schouten in tien verschillende Jappenkampen geplaatst. Als de Japanners de macht hebben overgenomen, worden ook zijn vrouw en zijn dochters van 12 en 14 jaar geïnterneerd in verschillende kampen.
 
Henk Schouten had dit boek graag uit willen geven maar het is hem niet gelukt. Hij heeft zijn verhaal getypt met vier velletjes carbonpapier erachter en zo heeft hij er vijf boekjes van gemaakt die hij uitleende aan verschillende mensen. Ik las zijn boek voor het eerst toen ik twintig jaar was, maar toen zei het mij niet zoveel. Twintig jaar later las ik zijn boek opnieuw en toen werd ik erdoor geraakt. Ik ben ontroerd door zijn verhaal. Hoe hij tot geloof gekomen is in eenzaamheid op de plantage, in de tijd dat zijn vrouw ziek was en elders verbleef. Tevens heb ik er bewondering voor hoe hij met zijn ervaringen in de Jappenkampen omgegaan is in zijn verdere leven. Altijd speet het mij dat zijn boek nooit uitgegeven was.
In 2009 op de begrafenis van mijn moeder kwam ik zijn jongste dochter weer tegen. Ik heb haar een tijd nadien gevraagd of ik mocht proberen om zijn boek uit te geven. Dat vond zij goed. Ik heb het boek getypt op de computer en er illustraties bijgezocht van de Jappenkampen waar mijn oom is geweest. Ik heb het voorwoord geschreven en de epiloog, waarin ik beschrijf wat de gevolgen van de Jappenkampen voor zijn twee dochters zijn geweest. Een neef van mij heeft het boek geredigeerd en vrienden van mij hebben mij geholpen met het corrigeren van de tekst. Vroeger was ik dyslectisch en ik bemerk nu nog dat ik snel over taalfouten heen lees, dus was deze hulp van vrienden zeer welkom.
 
Het uitgeven
In 2010 heb ik het manuscript opgestuurd naar uitgeverij Freemusketeers. Zij waren bereid om het uit te geven. Ik was hier erg blij mee. Deze uitgeverij verkoopt de boeken on demand via de website, maar ik vond het jammer dat het boek niet in de boekwinkel kwam te liggen. Daarna heb ik nog geprobeerd om het boek uit te geven bij een gewone uitgeverij, hiervoor moest ik veel geduld hebben, maar uiteindelijk is dit niet gelukt. In 2011 heeft uitgeverij Freemusketeers het uitgegeven. Het uitgeven van een boek vond ik een heel proces. Ik kon terugvallen op de jongste dochter van de schrijver, maar veel beslissingen moest ik toch zelf nemen. Ik vind het heel bijzonder dat het boek is uitgegeven 66 jaar na de bevrijding van Nederlands-Indië en 53 jaar nadat mijn oom het geschreven heeft. Ik ben blij dat zijn twee dochters dit nog mee mochten maken. Op 24 september 2011 heb ik het eerste exemplaar uitgereikt aan zijn jongste dochter.
 
Bij het uitgeven van dit boek wilde ik er ook bekendheid aan geven. Ik heb huis aan huisbladen benaderd in de omgeving van Den Haag en in mijn eigen woonomgeving in Friesland. Nadat het was uitgekomen, heb ik boekwinkels benaderd met de vraag of ik het boek in consignatie in hun boekwinkel neer mocht leggen. Dit vond ik leuk om te doen en ik heb er leuke gesprekken aan overgehouden. Zo ben ik via boekwinkel Lekkerboek te Almelo bij schrijverspunt.nl terecht gekomen en via hen heb ik een de website gemaakt: www.mijnlevenbegonopnieuw.nl
 
Wat ik er van geleerd heb.
Vroeger wilde ik over de oorlogen niets horen of lezen, ik vond het te erg. Na het typen van dit boek ben ik meer literatuur gaan lezen over de Jappenkampen. Ik heb verschrikkelijke dingen gelezen, erger dan wat er in dit boek beschreven staat. Ik besef nu wat mensen elkaar aan kunnen doen en dat door haat oorlogen kunnen ontstaan. Ik sta nu meer in de realiteit en heb meer eelt op mijn ziel gekregen. Verder heb ik leren doorzetten, contacten aangaan, mensen benaderen en de media te woord staan. Ik ben blij dat het mij gelukt is om een droomwens van een oude oom in vervulling te laten gaan.
 
Klik hier om naar het betreffende boek te gaan.
Dit artikel delen?

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 
Teksten en afbeeldingen van deze website mogen alleen met schriftelijke toestemming gebruikt worden. © Schrijverspunt 2019
https://www.lekkerboek.nl/sitemap