Auteur in de Spotlight

In deze rubriek krijgen auteurs de mogelijkheid om zichzelf voor te stellen. Een korte biografie, een welkomsttekst, etc. Voor de lezer een leuke (eerste) kennismaking. Wil je ook als auteur in de spotlight? Log dan eerst in svp en klik dan hierboven op de mogelijkheid om een artikel toe te voegen.

Maritvandermeulen Het was een bewuste keuze: een lege agenda creëren om aan mijn tweede roman te schrijven. Het bleek een vak apart om veel tijd door te brengen met mezelf.
 
Carlos Fuentes, een Mexicaanse schrijver, zei ooit: Writing is a struggle against silence.

De leegte was een woestijn waarin ik ronddoolde op zoek naar een herkenningspunt. Ineens begreep ik waarom Amerikanen de behoefte kregen om in de Nevadawoestijn een stad te bouwen met prikkelende gokautomaten en uitzinnige neonverlichting.

Hoe was ik in deze enorme zandbak verzeild geraakt? In juni 2011 gaf Elikser mijn fictieroman Reggae in de sneeuw uit. Een boek over een liefde tussen twee jonge mensen van verschillende culturen die door een aanslag in een nieuw daglicht komt te staan. Mijn hele lijf begon te tintelen toen ik zag dat Reggae in de sneeuw van Marit van der Meulen (1978), ineens verkrijgbaar was bij Bol.com. Dit is mijn weg dacht ik. Daarom koos ik ervoor om van spaargeld te leven om te kunnen werken aan een roman over een prostituee op Madeira die zich wanhopig probeert los te worstelen uit haar bestaan. Dat bleek niet altijd even makkelijk.

Gek werd ik van de stemmen die de leegte begonnen te vullen. Op elke zin, ieder woord dat ik opschreef, hadden ze commentaar: te geforceerd literair, niet origineel genoeg, gebruik je nu al weer dat woord? Zelfs als ik niets opschreef, bleven ze zich met mij bemoeien: Je zit je tijd te verkwanselen! Ga normaal doen, zoek een baan!

De leegte in mijn agenda viel samen met het grensoverschrijdende gedrag van de klimop in de tuin. Het kón echt niet meer. Met het blakende zelfvertrouwen van een multinational die kleine bedrijven opslurpt, was hij tot over het dak van het schuurtje gegroeid. Het schuurtje dat toebehoorde aan de spullen van de buurvrouw. Ze was huiverig dat de takken dit jaar al zover zouden reiken dat ze binnenkort de schuurdeur niet meer kon openen. Ze had gelijk.

De klimop lieten mijn vriend en ik weghalen door een klusjesman. Het kostte hem een dag werk. De plant had haar takken fanatiek in het cement vastgepind als een kat die haar nagels in je nieuwe gordijnen zet. De leegte in mijn agenda had zich nu ook uitgebreid naar de tuin. Wat miste ik de zee van groene bladeren waar ik zolang al op had uitgekeken.

Een bleek zonnetje brak voorzichtig door de wolken. Ik liep naar buiten, stond op de vochtige tuintegels met mijn Spaanse sloffen.

Maar zo komt er wel veel meer licht binnen, dacht ik enthousiast.

Ik liep weer naar binnen, begon met typen, terwijl ik aan de stemmen in mijn hoofd geen aandacht schonk.

Ik leerde dat het juist in de leegte is waar mijn creativiteit zijn volledige wasdom kon bereiken. In mijn vroegere dagelijkse leven werd ik zo vaak meegetrokken in oppervlakkigheden: prestige, uiterlijk en andere vergankelijke zaken. Geen wonder dat ik vaak zo ongelukkig was. Door te werken aan een roman was het net alsof ik in een zonovergoten diep meer dook waar onder de oppervlakte zich een wereld op zich bevond. Nog steeds ben ik die aan het ontdekken. Ik ben nog lang niet uitgeleerd. Het licht schijnt steeds op een andere manier door het water, de variëteit van kleurschakeringen is enorm.

Een tip die ik voor andere schrijvers heb, is om je vooral te blijven focussen op de ervaring van het schrijven zelf. Door schade en schande weet ik inmiddels dat als je je teveel gaat richten op het einddoel dit fnuikend is voor je creatieve proces. Door te richten op het schrijven zelf, richt je je op het hier en nu, breng je een kwaliteit in wat je aan het doen bent en is de kans juist groter dat je je doel behaald. Naast schijf- en taaltips deel ik inmiddels mijn ervaringen die op Twitter. Over bovenstaande ervaring heb ik getwitterd: Schrijven is duiken in je onderbewustzijn en verbaasd zijn over wat je tegenkomt.

Meer weten? Kijk op www.maritvandermeulen.nl/ volg me op Twitter: @maritvdmeulen.

Dit artikel delen?
Pinit Fg En Rect Red 20

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Rating StarRating StarRating StarRating StarRating Star
 
Teksten en afbeeldingen van deze website mogen alleen met schriftelijke toestemming gebruikt worden. © Schrijverspunt 2019
https://www.lekkerboek.nl/