Auteur in de Spotlight

In deze rubriek krijgen auteurs de mogelijkheid om zichzelf voor te stellen. Een korte biografie, een welkomsttekst, etc. Voor de lezer een leuke (eerste) kennismaking. Wil je ook als auteur in de spotlight? Log dan eerst in svp en klik dan hierboven op de mogelijkheid om een artikel toe te voegen.

Lezerspunt
Avatar218 Abfc6dcf4fca234c7e5e63634c18d42d
Ha ervaringsdeskundigen! Ik ben Ludo Zwaan en  ‘iets met letters’ zit in mijn genen. Als kind verslond ik al boeken van allerlei genre. Ik duik graag in boekshops, tijdschriftenwinkels en snuffel graag op tweedehands boekenmarkten. Met de moderne techniek van tegenwoordig doe ik dat zowel offline als online. Die interesse voor ‘letters’ zie ik ook bij mijn kinderen. Prachtig, als je een deel van je DNA ziet terugkomen bij hen!
Na mijn studie Elektrotechniek heb ik beroepsmatig regelmatig geschreven over technisch onderwerpen, (nog steeds) beleids- en projectplannen, business cases,  rapporten enz. Het schrijven is mij niet vreemd! Voor mijzelf schrijf ik al jaren samenvattingen over wat ik ergens gelezen heb. Het gaat over uiteenlopende onderwerpen: management, menselijk gedrag, politiek, cultuur, filosofie, theologie. Dat opschrijven doe ik om mijn gedachten te ordenen, maar ik vind het ook verrijkend. Ik heb altijd een klein notitieboekje bij me – al is het tegenwoordig meer de laptop - om ideeën op te schrijven of aantekeningen te maken als ik iets moois, boeiends of interessants tegenkom.

In 2009 ben ik begonnen in vakliteratuur te publiceren en  gestart met een weblog. Daarbij schrijf je niet voor jezelf maar voor een doelgroep.  En dat is toch anders! Daarnaast geef ik sinds twee jaar lezingen en trainingen over werken in projecten en regelmatig kreeg ik het verzoek om ‘iets op papier’ te zetten.  Dat ‘iets’ is op een prettige manier uit de hand gelopen. Want door de positieve feedback over mijn schrijfstijl  ben ik eind 2010 begonnen met mijn boek ‘Pak je rol en stuur de rollen!’ Het was een prachtig werk om te doen en het smaakt naar meer.

Het schrijven heeft heel veel vrije tijd en doorzettingsvermogen gevraagd. Na waardevolle feedback van ‘meelezers’ moet je soms stukken tekst schrappen en herschrijven. Maar na een half jaar was het moment suprême: het boek was gereed!  De eerste reacties en recensies zijn overwegend positief:  het boek is anders, praktisch, met humor en een mooie opmaak en bovenal: herkenbaar!  Het boek spreekt de mensen blijkbaar aan, op allerlei niveaus, die in en om projecten werken.

Boek: Pak je rol en stuur de rollen!

Dit boek is geschreven voor vijf rollen die in en om projecten actief zijn. Eén daarvan is natuurlijk de projectmanager. De projectmanager heeft een belangrijk (regie) rol in een project, maar de projectmanager is niet alleen bepalend voor het succes van een project. Dat heeft wetenschappelijk onderzoek inmiddels ook aangetoond. De rode draad in het boek is dat mensen zich gaan ontwikkelen om een specifiek rol te (moeten) ‘spelen’. En dat rollen moeten samenwerken om projecten meer kans van slagen te geven. In mijn overtuiging praten we niet meer over ontwikkelen van projectmanagement, maar ontwikkelen van mensen die een bepaalde rol spelen.  Met een rol wordt bedoeld een verzameling van verantwoordelijkheden die worden samengevat onder een bepaalde naam. Een ander voorbeeld van zo’n rol is de stakeholder.  Die kan als belanghebbende vaak dwars door projecten heen gaan, buiten de formele besluitvorming  om. In totaal worden vijf individuele rollen beschreven en hoe het onderlinge samenspel tussen die rollen gemanaged kan worden. Het samenspel is de crux: verantwoordelijkheid nemen, je eigen rol pakken, elkaar aanspreken en voorkoppelen. In veel gevallen is het enige wat een mens tegenhoudt om zijn rol te pakken hijzelf. Maar als hij zijn rol dan pakt gaat er in die dynamiek mooie dingen gebeuren….

Het boek wordt op een duurzame manier geproduceerd: op basis van Printing On Demand (POD). Ook is het boek als eBook beschikbaar .

Een langere samenvatting en recensies zijn te vinden op de website www.pakjerol.nl. Daar kun je ook abonneren op de weblog en mij volgen via twitter en LinkedIn.

Dit artikel delen?
Pinit Fg En Rect Red 20

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Rating StarRating StarRating StarRating StarRating Star Blank
 
Teksten en afbeeldingen van deze website mogen alleen met schriftelijke toestemming gebruikt worden. © Schrijverspunt 2019
https://www.lekkerboek.nl/