Auteur in de Spotlight

In deze rubriek krijgen auteurs de mogelijkheid om zichzelf voor te stellen. Een korte biografie, een welkomsttekst, etc. Voor de lezer een leuke (eerste) kennismaking. Wil je ook als auteur in de spotlight? Log dan eerst in svp en klik dan hierboven op de mogelijkheid om een artikel toe te voegen.

91 4e12da864fd56Hoe ik tot schrijven gekomen ben, is een voor de hand liggende vraag die mij in besloten kring wel eens meer gesteld wordt. Mijn respons is dan steevast dat het na veertig jaar met bezigheden in de wereld van de klassieke muziek (onderwijs, optreden, gastdirecties & compositie), stilaan tijd werd om op het creatieve vlak iets anders te gaan doen.

Ook in een ver verleden waren er wel meerdere momenten waarop tekstuele onderwerpen aan het papier werden toevertrouwd. Het lezen van overwegend Vlaamse auteurs zette mij op de duur evenwel aan tot het doppen van de eigen schrijfbonen. Die staken dan als het ware de kop op als zwart op witte pennenvruchten. Ik zocht een pseudoniem en kwam uit op ERWEE.

Ooit had dit alias al een speels bestaan gehad als nickname op ondermeer enkele politieke sites. Eind 2006, na enig zoekwerk, kwam ik terecht op een Belgische site waar poëzie, verhalen, et cetera gepubliceerd konden worden. Vooral belangrijk op www.writehistory.be was het krijgen van feedback die er door de andere scribenten gegeven werd. Op deze manier liet ik dan met een zekere regelmaat teksten opnemen in een aantal bloemlezingen, in een uitgave onder hetzelfde label.

Al vlug vond er een groep mensen de weg naar elkaar via meetings. Weer een gevolg daarvan was dat er een paar deuren open gingen waar het geschreven woord vanaf het podium auditief openbaar gemaakt kon worden. Naast deze literair-artistieke locaties mocht ik al vlug de Antwerpse Cultuurmarkt 2007 en ZuiderZinnen 2007 op mijn palmares bijschrijven. Dat zelfde jaar kreeg ik in het programma ‘Stilte voor onze doden’ van Berghmans Uitgevers Antwerpen/Apeldoorn met het stuk ‘In het harnas gestorven’ omtrent de Amerikaanse componist en dirigent Leonard Bernstein, een podium op de Antwerpse Boekenbeurs. Februari 2008 stond er ism. het CC Maasmechelen (B) en samen met vier schrijvende collega’s een avondvullend programma op de affiche met als titel ‘... en iets voor de dames… ‘April van hetzelfde jaar bracht mij op het ZAOEM Poëzie Festival Gent. Een project rond Jazzfotografie door Staf De Prince bezorgde mij met het gedicht ‘Yeah Chet, I love your language’ een plaats in het begeleidende programmaboekje. Intussen vond ik ook de weg naar enkele literaire online sites als Circumplaudo - Komkommer & Kwel en Verlaine-magazine. Een andere kant van de schrijverij is de deelname aan wedstrijden. Op 28/09/2007 werd ik laureaat op het Wereldfestival WUACADEMIC - Stichting World and Universal Academy Groningen waar mij voor het kortverhaal ‘Klussen in Scheveningen’ de Special Prize July 2007 uitgereikt werd. Op Gedichtendag 2008 werd ik laureaat in de Poëziewedstrijd van de vzw Symbiose te Dendermonde met het gedicht ‘Wissewasserige peulenschillen’. Augustus 2008 verscheen ‘Het Leven zoals het geworden is’, de neerslag van een zevental gesprekken met mensen in een bejaardenhome. ‘Verzonnen Waarheden’ werd gepubliceerd in oktober 2008. Na een eerder toevallig contact met de Vlaamse schrijver Herman Brusselmans stuurde ik hem het manuscript toe en kreeg daar van hem als respons een leuke mail op terug. Deze roman omschrijf ik steeds als een nonsensikale autobiografisch-fictieve novelle over het leven van een creativicus en diens trouwe, doch ook libertijnse viervoeter. Sinds mei 2009 is er ‘In 1992 was ik 39’, waarin vijfentwintig kortverhalen opgenomen zijn met enerzijds in de afwisseling weer humoristisch autobiografisch-fictief werk, anderzijds waarheidsgetrouwe stukken, enkele postmoderne titels, wellicht enig dadaïsme, et cetera. Leesstof voor alle leeftijden. Het dichtst in de buurt mbt. mijn schrijfactiviteit komt alvast de quote van de Vlaamse auteur Bob Van Laerhoven waar hij zegt: ‘SCHRIJVEN IS DE WAARHEID IN DE LEUGEN VERBERGEN’, zoals ook te lezen is op de frontpage van zijn site www.bobvanlaerhoven.be Tijdens de jongste Boekenbeurs te Antwerpen, november 2009, heb ik het genoegen gehad drie namiddagen te kunnen signeren op de stand van uitgeverij WriteHistory. Waren best prettige uren.

Vanaf jonge leeftijd was er reeds een behoorlijke belangstelling voor boeken. Door op een vrij persoonlijke, beetje eigenzinnige wijze beroepsmatig bezig te zijn met het aspect muziek ontwikkelde zich ook de interesse voor het geschreven woord en het ademen van taal verder. Het uitgangspunt is thans het speuren naar nabije of afgelegen gebieden om van daaruit beelden op te zetten die ergens in een klein of groot universum thuishoren. Het zoeken naar buiten de aandacht gevallen emoties, het peuteren aan formulering en actie levert op die manier vaak aardige inhoudelijke ideeën op.

Blog       https://erwee.punt.nl

Dit artikel delen?

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief
 
Teksten en afbeeldingen van deze website mogen alleen met schriftelijke toestemming gebruikt worden. © Schrijverspunt 2019
https://www.lekkerboek.nl/sitemap