Auteur in de Spotlight

In deze rubriek krijgen auteurs de mogelijkheid om zichzelf voor te stellen. Een korte biografie, een welkomsttekst, etc. Voor de lezer een leuke (eerste) kennismaking. Wil je ook als auteur in de spotlight? Log dan eerst in svp en klik dan hierboven op de mogelijkheid om een artikel toe te voegen.

Beste medeschrijvers,

Mijn naam is Lesley Adriaansz. Ik ben geboren in 1953 in Arnhem. Na de middelbare school ging ik geneeskunde studeren in Amsterdam en daarna ben ik tot mijn pensioen werkzaam geweest als arts in de GGZ.

Als er één ding is, waarvoor ik dankbaar ben na alle jaren school, studie en opleiding, dan is het dat ik heb leren lezen. Weinig dingen hebben me zoveel genoegen verschaft als dat. Op de lagere school, tegenwoordig basisschool, verslond ik elk boek dat ik te pakken kon krijgen. Wanneer ik een paar minuten ‘iets voor mijzelf mocht doen’ of wanneer ik tijdens de les de verleiding niet kon weerstaan, omdat ik juist met een spannende passage bezig was, verdiepte ik mij weer in een boek. Gelukkig waren die in ruime mate voorhanden op de school, waar ik op zat. Er was zelfs een kleine bibliotheek aan verbonden.

Op de middelbare school, waar het lezen van geselecteerde boeken tot verplicht examenvak verheven was, werd het lezen mij bijna weer tegengemaakt. Ik leerde er vooral dingen te zeggen over literatuur (verzamelnaam voor de geselecteerde boeken), waarvan ik dacht dat de leraar ze graag wilde horen en zo las ik die boeken ook. Buiten de verplichte literatuur waren er voldoende boeken om het plezier in het lezen niet helemaal kwijt te raken.

Eenmaal volwassen bleef ik doorgaan met lezen, de ene keer wat meer, de andere keer wat minder, waarbij mijn voorkeur wisselde, hoewel de Franse literatuur een blijvende hobby werd. Helaas krijg ik de sensatie, die ik op de lagere school onderging bij het lezen, waarbij je werd meegesleept in een pakkender werkelijkheid dan de alledaagse, nu slechts af en toe. Het zal ook met de leeftijd te maken hebben. Maar het is er nog.

Mijn ervaringen met het lezen zijn de belangrijkste drijfveer geweest om zelf de pen ter hand te nemen. Tot nu toe heb ik songteksten, gedichten, verhalen en jeugdboeken geproduceerd. Ik was redacteur van de schoolkrant, als student schreef ik gedichten en vertaalde ik Rimbaud, ook heb ik meegewerkt aan One World Poetry, een dichtersfestival dat eind jaren zeventig en begin jaren tachtig in Amsterdam gehouden werd. Momenteel schrijf ik voornamelijk liedjes. De historische jeugdboeken met Wiard als hoofdpersoon zijn ontstaan, toen ik jarenlang op een steenworp afstand van de fundamenten van kasteel de Nuwendoorn woonde.

Lesley Adriaansz

Dit artikel delen?

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief
 
Teksten en afbeeldingen van deze website mogen alleen met schriftelijke toestemming gebruikt worden. © Schrijverspunt 2019
https://www.lekkerboek.nl/sitemap