Auteur in de Spotlight

In deze rubriek krijgen auteurs de mogelijkheid om zichzelf voor te stellen. Een korte biografie, een welkomsttekst, etc. Voor de lezer een leuke (eerste) kennismaking. Wil je ook als auteur in de spotlight? Log dan eerst in svp en klik dan hierboven op de mogelijkheid om een artikel toe te voegen.

Volg ons op Facebook
Avatar105 29c1fea5f37077f182532f7211946089
Je leest momenteel Irma Schiffers aan het woord, een debutant van 49 jaar, geboren en getogen in Hilversum en in 1996 vrij plotseling verhuisd naar een eiland in de waddenzee. Tot op de dag van vandaag een cadeau waar ik iedere seconde intens van geniet.
Na een leven dat meer gelijkenis vertoont met een grillige ‘zoektocht naar mijn ziel’ begon ik na het neerstrijken op het eiland meer en meer ‘out of the blue’ te schrijven. Al deed ik dat mijn hele leven al als ik achterom kijk. Midden in de nacht ontstonden er soms gedichten of flarden tekst die ik snel op papier moest zien te krijgen, vooral in periodes dat ik het zwaar had. Het leven manoeuvreerde mij in een eerder stadium in diverse banen en functies, in uiteenlopende opleidingen, zelfs in een aantal huwelijken gevolgd door echtscheidingen en uiteindelijk in mijzelf waar ik omgeven door de stilte van de natuur een onuitputtelijke bron van creativiteit aantrof.

Ik werd eveneens vrij onverwacht door ‘toeval’ -dat mijns inziens niet bestaat- beroepsmuzikant (bassist) voor 10 jaar; schreef Nederlandse en Engelse teksten voor de band, maar ook gedichten, verhalen, columns en schilder tegenwoordig ook het één na het andere olieverf schilderij, telkens gedreven door intuïtie.

Eenmaal in die flow voelde mijn ‘verleden’ aan als verre herinneringen aan een heel andere persoon in het ‘Gooise leven’ waarin ik o.a. kapster was, dierenartsassistente, medewerker radio bij de H’sumse omroep (17 jaar lang), managementsecretaresse, zelfstandig ondernemer in diverse bedrijfstakken en beroepsmuzikant. Dit laatste leverde een reizend bestaan op waarvan één van de vele verhalen in mijn onlangs verschenen verhalenbundel ‘Stoelendans bij de kapper’ terecht is gekomen onder de titel: ‘Band on wheels’.

 Tijdens mijn reizende bestaan als muzikant pakte ik een nieuwe studie in Nijmegen op die mij in 2002 een diploma tot Jungiaans filosofisch therapeut opleverde. Het uitgebreide oeuvre van Carl Gustav Jung stond al jaren in mijn boekenkast en gaf mijn innerlijke zoektocht handen en voeten; er bleken ineens ‘termen’ te zijn voor al die gevoelens en processen die ik onderweg tegen kwam. Tegenwoordig maak ik dat diploma te gelde in mijn eigen therapeutische coachingpraktijk.

 Daarnaast heb ik na het (her-)ontdekken van mijn sterke intuïtie gekozen voor opleidingen die structuur geven aan mijn intuïtieve vermogens. Zo volg ik o.a. trainingen in Engels mediumschap, in Nederland en Engeland aan het beroemde Arthur Findlay College in Stansted. In mei a.s. volg ik daar een week lang college in ‘Art en mediumship’, iets dat regelrecht in het verlengde ligt van mijn huidige intuïtieve schilder- en tekenwerk.

 Toen ik in november jl. in Stansted aan een andere ontwikkelingsweek deelnam, kreeg ik tijdens een privé consult van een Engels medium te horen dat ik toch echt een ‘writer’ ben en dat ik slechts één stap hoefde te zetten om daadwerkelijk een schrijver te zijn omdat ze boeken van mij gepubliceerd zag. Het zou gaan om ‘knowledge, stories, poetry and maybe both of them...’ Een ander Engels medium had drie jaar daarvoor ook al zoiets gezegd. Ik moest er nu ook weer om glimlachen en dacht: ‘dit heb ik vaker gehoord, maar.....’

Hoe kon ik op dat moment weten dat ik op 2 januari 2011 twee conceptmanuscripten naar een uitgever zou sturen en dat ik op 7 januari al twee contracten aangeboden kreeg voor een verhalenbundel én een dichtbundel, welke rond 1 juni verschijnt...!

 En zo ga ik voort. Er staan nog veel uitdagingen aan de horizon, dat voel ik en ik ga mijn neus achterna. Ondertussen schrijf ik alweer; nieuwe projecten die ongetwijfeld de uitgever zullen bereiken. Het voelt niet als een druk, nee het voelt alsof ik thuiskom. Steeds meer thuiskom in mezelf...

 Wel kan ik voor mezelf stellen dat ‘rust en ruimte’ dé voorwaarde is voor inspiratie en kúnnen schrijven. Terugtrekking, stilte, ruimte voor mezelf is nodig om de innerlijke stem te horen die mij inspireert tot mooie dingen. Nu ik alléén leef kan ik beter schrijven dan ooit. Vanuit de stilte borrelt het op en nog altijd vooral in de nacht, want de vulkaan der inspiratie blijkt vooral rond twee uur ‘s nachts in beweging te komen.

 In ‘Stoelendans bij de kapper’ kan ik het niet laten nog even mijn grote voorbeeld aan te halen die inmiddels de hemel vanuit een subjectief perspectief aan het ontdekken is, Harry Mulisch.

 Wat verwacht ik van de toekomst als schrijver?

Ik mag vraagtekens altijd graag omdraaien...

En ook dáár ligt dit keer voor mij het uiteindelijke antwoord...

Wat verwacht de toekomst van mij als schrijver?

Hartegroet vanaf een eiland,

Irma Schiffers

Dit artikel delen?
Pinit Fg En Rect Red 20

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Rating StarRating StarRating StarRating StarRating Star
 
Teksten en afbeeldingen van deze website mogen alleen met schriftelijke toestemming gebruikt worden. © Schrijverspunt 2019
https://www.lekkerboek.nl/