Cursus & opleiding schrijven

Schrijven is een hobby voor sommigen die redelijk overweg kunnen met de Nederlandse taal. Maar wil je je eigen schrijverskwaliteiten verbeteren dan is de deelname aan een voor jou passende cursus of opleiding zeker te overwegen.
Een blog of column kan eigenlijk over alles gaan, van een populair televisieprogramma tot de wereldpolitiek. Belangrijk is dat je mening er in doorklinkt. Met deze cursus leer je alles over de verschillen en overeenkomsten tussen een blog en een column, het opdoen van inspiratie, diverse schrijfstijlen en het schrijfproces. Al tijdens de cursus ga je een eigen blog opzetten en publiceren.
  • Creatieve en praktische cursus met veel voorbeelden en oefening.
  • Al tijdens de cursus ga je zelf publiceren op internet.
  • Inspirerende praktijkdag met prominente schrijver.
Voor wie

Heb je geen schrijfervaring, maar lijkt het je leuk om een eigen weblog bij te houden of wil je columns schrijven die door anderen met plezier gelezen worden? Dan is deze cursus Blogs en columns schrijven van de LOI de perfecte cursus voor je. Daarnaast is deze cursus geschikt voor mensen die wel schrijfervaring hebben, en meer willen leren over dit specifieke gebied.
Einddoel
Na afloop van de LOI-cursus Blogs en columns schrijven weet je je lezers te boeien en schrijf je moeiteloos een spitsvondige column of blog. Bijvoorbeeld voor je eigen weblog, het bedrijfsblad of een (lokale) krant.

Na het afronden van de cursus Blogs en columns schrijven:

  • ben je bekend met de verschillende genres en stijlen van bloggen en columns schrijven.
  • heb je inzicht in het creatieve proces van schrijven.
  • weet je waar een goede blog en column aan moet voldoen.
  • beheers je alle vaardigheden om zelf een goede column te schrijven en een blog op de juiste manier op te zetten.
  • ben je in staat kritisch naar je eigen teksten te kijken en deze te verbeteren.
  • weet je hoe je hoe je lezerspubliek kunt bereiken en hoe je ze aan je kunt binden.
  • kun je aanvullende middelen, zoals beeld en video, effectief inzetten.
 
Inhoud van de cursus Blogs en columns schrijven
De cursus Blogs en columns schrijven van de LOI begint met de basis van het schrijversvak. Zo leer je verschillende schrijftechnieken en krijg je tips om inspiratie op te doen voor een eigen blog of column. Ook aan het herschrijven van je tekst wordt aandacht besteed. Vervolgens gaat de cursus dieper in op het schrijven van blogs en columns. Er wordt gewerkt met uitdagende opdrachten en inspirerende voorbeelden. En al tijdens de cursus ga je je eigen blog publiceren in een zelfgekozen lay-out.

Je wordt begeleid in elke fase van het schrijfproces en stuurt regelmatig een opzet in naar de docent voor feedback, waarmee je direct weer verder kunt.

Meer over de inhoud
Na het basisgedeelte komen de volgende onderwerpen aan bod:

Algemene inleiding

Wat is een column en wat is een blog? Welke kenmerken hebben ze? Wat zijn de verschillen en overeenkomsten van een blog en een column? Dit onderdeel leert je ook al de basis over doelgroepen, publicatievormen en mogelijkheden en hoe je een breed lezerspubliek bereikt. Vragen die hierbij gesteld worden, zijn o.a:

Het ontstaan van columns en blogs

Begon het allemaal met ‘De Kronkels’ van Simon Carmiggelt of kunnen we de column nog verder herleiden? Dit deel leidt je in vogelvlucht door de geschiedenis van de column en de opkomst van internet en het blog.

Aan het einde wordt ook stilgestaan bij de toekomst van het medium.

Verschillende soorten columns

Je maakt kennis met de veelheid aan (populaire) genres binnen de column en blogs. Aan de hand van aansprekende voorbeelden krijg je een duidelijk beeld van deze verschillen en inzicht waaraan een goede column en blog moet voldoen.

Het schrijven van een column: idee en opzet

Voordat je een blog of column gaat schrijven, moet je het lezerspubliek bepalen. Schrijf je voor volwassenen, surfers, moeders? In dit onderdeel staat het publiek waarvoor je gaat schrijven centraal. Daarnaast wordt volop aandacht besteed aan het opdoen van inspiratie, hoe je blokkades voorkomt, je idee omzet in een schrijfplan en welke schrijfvormen je kunt kiezen.

Puntjes op de i, publiek en publicatie

In dit onderdeel wordt veel geoefend. Je leert kritisch te kijken naar je eigen tekst en krijgt handvatten om je opzet te herschrijven, te verbeteren en te publiceren.

Analyseren van een column

Er worden twee verschillende soorten columns geanalyseerd. Wordt de lezer meteen gegrepen? Heeft de column een pakkende ‘uitsmijter’? Hoe zou de columnist zijn column kunnen verbeteren?

Verschillende soorten blogs

De meest voorkomende blogs worden vergeleken en besproken: persoonlijk versus zakelijk, geschreven versus video, maar ook Twitter en Facebook. Daarnaast komen thematische blogs, corporate blogs, reisblogs en forumblogs behandeld. Na dit onderdeel weet je dan ook precies welke mogelijkheden je zelf hebt om een blog te starten.

Analyseren van een blog

Er worden verschillende soorten columns geanalyseerd. De opzet, samenhang en het publieksbereik worden bekeken. Hoe zou de blogger zijn blog kunnen verbeteren?

Het opzetten en schrijven van een blog

Je gaat nu nog meer zelf de slag. Je past toe wat je hebt geleerd als het gaat om het opdoen van inspiratie, de opzet van de blog, hoe je je onderscheidt van bestaande blogs. Daarnaast weet je weloverwogen keuzes te maken m.b.t. de vorm en inhoud van de blog.

Lezerspubliek aan je binden

Tot slot wordt dieper ingegaan op de onderwerpen publiek en publicatie. Zo leer je o.a. hoe je effectief gebruik kunt maken van hulpmiddelen als SEO, social media en tags om meer lezers te krijgen. Daarnaast krijg je handvatten voor het onderhouden van de blog en leer je wat je kunt doen om je blog voor lezers interessant te houden.

Praktijkdag met prominente schrijver
Ieder jaar organiseert de LOI, bij voldoende belangstelling, van alle schrijfcursussen een unieke bijeenkomst. Op deze zaterdag in november ontmoet je je medecursisten en je docenten. Je discussieert met elkaar over de cursus, maar vooral ook over het schrijverschap.

Er is altijd een bekende schrijver aanwezig, met wie je van gedachten kunt wisselen na zijn of haar voordracht. Gasten in recente jaren waren Oek de Jong, Nicolaas Matsier, Rosita Steenbeek en Jan Siebelink. De kosten van deze dag bedragen ongeveer € 45,– inclusief koffie, thee en lunch.

Studieverklaring
Heb je alle opdrachten ter beoordeling ingestuurd en wil je een bewijs van de gevolgde cursus? Dan kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde cursus en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

Verder leren
Wil je na de cursus Blogs en columns schrijven ook pakkende teksten leren schrijven voor het internet? Kies dan voor de cursus Schrijven voor het web. Denk ook eens aan de LOI-cursussen Gedichten schrijven, Roman schrijven, Kinderverhalen schrijven en Creatief schrijven. Van deze cursussen is er ook een verkorte variant beschikbaar.

De kwaliteitsgarantie van de LOI
Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. De LOI-opleidingen zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW, voor zover ze onder de reikwijdte van deze wetten vallen. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen
Bij de LOI kun je de cursus volgen waar en wanneer het jou uitkomt. Heb je veel of juist weinig tijd om met de cursus bezig te zijn? Bij de LOI kun je zoveel tijd aan je cursus besteden als je maar wilt. Je ontvangt een uitgebreid pakket dat uitnodigt om direct mee aan de slag te gaan. Zelfstandig maar zeker niet alleen; je krijgt professionele begeleiding en kunt op elk moment vragen stellen aan je eigen docent.
Zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de cursus? Dan krijg je ook gratis praktijkdagen. Daarnaast kun je bij de cursus gebruikmaken van diverse online studietools, zoals instructievideo’s, kennistests of oefeningen. Kortom: een slimme, doeltreffende en leuke manier van leren.

Maximale flexibiliteit
https://www.loi.nl:443/~/media/images/pvcs/interviews/charlotte_buijsse_32_x_9.jpg"); padding: 10px 50px 10px 10px;" data-ide="b2b07d47-054d-4c0e-bda8-323e2d9f97ac">
"Ik heb een baan en jonge kinderen. Dat ik mijn eigen studie-uren kan indelen, is voor mij een uitkomst."
Charlotte Buijsse

LOI-student


Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving
Via de online leeromgeving LOI Campus leg je heel gemakkelijk contact met je docent en medecursisten. Je stelt er je vragen en kunt ervaringen uitwisselen. Ook vind je er handige studietools, zoals een duidelijk overzicht van de cursus en je resultaten en eventuele extra instructievideo’s of geluidsfragmenten.Bij steeds meer cursussen kun je via LOI Campus zelfs deelnemen aan live webcolleges.

Professionele begeleiding
Topdocenten uit de praktijk
https://www.loi.nl:443/~/media/images/pvcs/interviews/ceesjan_buurman_32_x_9.jpg"); padding: 10px 50px 10px 10px;" data-ide="09d5086b-4a7c-4239-b46e-e9090f808823">
"Mijn werkervaring is voor studenten een groot voordeel"
Cees Jan Buurman

Docent


De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring die je van start tot eindstreep begeleiden.
Je kunt dan ook op elk moment vragen stellen en krijgt feedback van een vakspecialist die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Extra voordeel voor cursisten: Tot 35% korting bij uitgave van je eigen boek
 
Cursusduur
Een cursus van de LOI is prima te combineren met werk, gezin en andere bezigheden. Bij de LOI studeer je in je eigen tempo. Heb je meer tijd beschikbaar? Dan kun je de cursus sneller afronden.
Cursusduur: 8 maanden

Verkort programma
Heb je al een schrijfcursus bij de LOI gevolgd en wil je weten hoe je blogs en columns schrijft? Kies dan voor de cursus Blogs en columns schrijven verkort.

Hoeveel tijd kost mijn cursus
Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de cursus besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur per week. Heb je het druk of heb je juist meer tijd te besteden Geen probleem! De cursus past zich aan jou aan.

Langer over de cursus doen? Geen probleem!
Wil of kun je de cursus niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-cursussen mag je langer over de cursussen doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur. Daarbij geldt een minimum van 12 maanden. Dus ook als je cursus maar 3 of 4 maanden duurt, mag je 12 maanden over de cursus doen. Je behoudt in die periode recht op persoonlijke begeleiding, feedback op je opdrachten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere aanbieders!

Studietijd halveren? Dat kan!
Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, mag je langer over je studie doen.

Lesgeld
Het lesgeld staat hieronder vermeld. Eventuele tussentijdse prijsverhogingen worden niet doorberekend. Er zijn diverse fiscale regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 5% korting) worden betaald. Geef je keuze aan bij inschrijving.

Lesgeld : 14 x € 36,55

Inschrijven
Inschrijven is heel simpel. In een paar eenvoudige stappen ben je ingeschreven. Je kunt dan binnenkort al aan de slag. Doe het dus vandaag nog!

14 dagen vrijblijvend op proef


Meer informatie? KLIK HIER

RATING

STEMMEN

HITS

5918

Nuttig artikel?

Is dit artikel nuttig voor jou?

  Graag je stem. (5 = erg nuttig, 1=niet nuttig, etc.)

PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE