Cursus & opleiding schrijven

Schrijven is een hobby voor sommigen die redelijk overweg kunnen met de Nederlandse taal. Maar wil je je eigen schrijverskwaliteiten verbeteren dan is de deelname aan een voor jou passende cursus of opleiding zeker te overwegen.
Wil je een (eigen) biografie goed op papier zetten? Kies dan voor decursus (Auto)biografie schrijven en je hebt het zo in de vingers! De cursus autobiografisch schrijven van de LOI besteedt onder meer aandacht aan een zorgvuldig gekozen stijl, bijpassende verteltechniek en de juiste structuur.
De cursus gaat in op het vinden van inspiratie, het omgaan met blokkades en het omzetten van ideeën in goede teksten. Ook leer je kritisch naar je eigen teksten te kijken en ze nog verder te verbeteren. Naast het creatieve proces, komt ook de praktische kant aan bod. Hoe pak je het bijvoorbeeld aan als je je werk uit wilt geven?
Hoe dan ook: de cursus (Auto)biografie schrijven biedt een schat aan kennis en praktische schrijftechnieken. Jouw verhalen gaan leven, boeien, verrassen en prikkelen!
  • Binnen no time je (eigen) biografie schrijven.
  • Creatieve en praktische cursus.
  • Inspirerende praktijkdag met prominente schrijver.
Voor wie
De cursus (Auto)biografie schrijven is bestemd voor iedereen die graag zijn eigen levensverhaal of dat van iemand anders wil schrijven en zijn schrijfvaardigheid (verder) wil ontwikkelen. Is schrijven je passie en wil je je eigen ervaringen verwerken in een boek, dat de lezer van begin tot eind boeit? Of heb je altijd al het leven van iemand anders op papier willen zetten? Dan is de cursus (Auto)biografie je op het lijf geschreven.

Einddoel
Na het afronden van de cursus (Auto)biografie schrijven heb je de basistechnieken van het schrijven in de vingers.

Na afloop van de cursus autobiografisch schrijven:

  • Heb je een goed inzicht in het creatieve proces van schrijven
  • Ben je bekend met de verschillende soorten (auto)biografie
  • Ben je op de hoogte van de rol van de (auto)biografie in de literatuur
  • Weet je waar een goed verhaal aan moet voldoen
  • Ben je in staat om zelf een (auto)biografisch werk te schrijven.
Inhoud van de cursus (Auto)biografie schrijven
De cursus (Auto)biografie schrijven bestaat uit verschillende onderdelen. Voordat we dieper ingaan op het schrijven van een (auto)biografie wordt eerst het schrijfproces stap-voor-stap behandeld. Nadat je hebt kennisgemaakt met het schrijversvak en de basisvaardigheden die je nodig hebt, ga je aan de slag met het schrijven van (auto)biografische verhalen. Daarbij zul je heel snel verbeteringen zien.

In de lessen wordt de theorie steeds aangevuld met tekstfragmenten om zo goed mogelijk te illustreren hoe een bepaalde techniek werkt. Tijdens de hele cursus blijf je oefenen met steeds nieuwe technieken. Je stuurt de opzet van je verhalen in, waarna ze beoordeeld en voorzien worden van advies door deskundige docenten.
Meer over de inhoud
Na het basisgedeelte komen de volgende onderwerpen aan bod:

Leren schrijven

Hoe schrijf je nu een goed verhaal, een goed gedicht of een andere tekst? Je zult zien dat het niet nodig is om je ideeën meteen om te zetten in een goede tekst. Schrijven is een proces waarbij je eerst inspiratie opdoet en ruw materiaal verzamelt om dit vervolgens om te zetten in een goed lopend verhaal of een andere tekst. Een proces van schrijven, schrappen en herschrijven.

Hoe kom je aan inspiratie?

In dit deel leer je hoe je aan je ruwe materiaal komt. Hoe kun je je fantasie bijvoorbeeld gebruiken? En hoe voorkom je dat je vastloopt? Je leert o.a. schrijven vanuit het onbewuste, vanuit waarneming, vanuit herinnering, vanuit een bepaald idee (bijvoorbeeld een thema, een personage of een motief) of vanuit de ervaringen of gedachten van iemand anders (het zogenaamde vijfde domein). Ook de vorm van je teksten komt hierbij aan bod. Daarbij worden zowel proza als gedichten behandeld.

De schrijffase

Na het verzamelen van je ruwe materiaal ga je verder met de schrijffase: de totstandkoming van de eigenlijke tekst. Ook dit proces kent meerdere stappen. Je leert je ruwe materiaal ordenen, aanvullen waar nodig, een schrijfwerkplan opstellen en je tekst herschrijven. Ook leer je hoe je je blokkades (het beruchte writer’s block) voorkomt of oplost. Bovendien leer je gebruikmaken van je innerlijke criticus.

Oog voor je tekst

Als je eerste tekst af is, is het goed om even afstand te nemen en je tekst nog eens te beoordelen. Daarbij komen alle onderdelen van een tekst aan bod. Denk bijvoorbeeld aan personages en perspectief, beeldspraak, plot of dialoog. Ook bekijk je de tekst als geheel. Daarnaast leer je ook feedback aan anderen te vragen en zelf feedback te geven op andermans teksten.

Schrappen en herschrijven

Schrijven is een proces van schrappen en herschrijven. Ook dit proces komt uiteraard aan bod in deze cursus. Allemaal om je tekst(en) nog beter te maken.

Je tekst presenteren

Tot slot leer je hoe je het aanpakt als je je werk wilt uitgeven. Aan welke eisen moet een manuscript voldoen? Geef je je werk uit in eigen beheer of zoek je een uitgever? En hoe vind je eigenlijk een uitgever?

Inleiding en geschiedenis van de (auto)biografie

Allereerst gaan we in op de vraag: waarom (auto)biografisch schrijven? Verder komen de verschillende vormen binnen dit genre aan bod: brief, dagboek, verhaal, volledige autobiografie. Het verschil tussen een biografie en een autobiografie wordt behandeld en we gaan in op diverse stijlen en vormen. Ook leer je meer over de geschiedenis van de (auto)biografie en hoe dit genre zich heeft ontwikkeld.

Zelf een (auto)biografie schrijven

Uiteraard ga je ook zelf aan de slag met het schrijven van een (auto)biografie. Welke vorm in het meest geschikt? Hoe pak je het schrijven van een autobiografie of een biografie aan? Welke praktische problemen kom je onderweg tegen? Hoe en wie te kiezen? Hoe kom ik aan informatie? Al deze vragen en meer worden beantwoord.
Praktijkdag met prominente schrijver
Ieder jaar organiseert de LOI, bij voldoende belangstelling, van alle schrijfcursussen een unieke bijeenkomst. Op deze zaterdag in november ontmoet je je medecursisten en je docenten. Je discussieert met elkaar over de cursus, maar vooral ook over het schrijverschap.

Er is altijd een bekende schrijver aanwezig, met wie je van gedachten kunt wisselen na zijn of haar voordracht. Gasten in recente jaren waren Oek de Jong, Nicolaas Matsier, Rosita Steenbeek en Jan Siebelink. De kosten van deze dag bedragen ongeveer € 45,– inclusief koffie, thee en lunch.
Studieverklaring
Heb je alle opdrachten ter beoordeling ingestuurd en wil je een bewijs van de gevolgde cursus? Dan kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde cursus en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.
Verder leren
Wil je na de cursus (Auto)biografie schrijven ook pakkende teksten leren schrijven voor het internet? Kies dan voor de cursus Schrijven voor het web. Denk ook eens aan de LOI-cursussen Gedichten schrijven, Roman schrijven, Kinderverhalen schrijven, Creatief schrijven of Blogs en columns schrijven. Van deze cursussen is er ook een verkorte variant beschikbaar.
De kwaliteitsgarantie van de LOI
Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. De LOI-opleidingen zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW, voor zover ze onder de reikwijdte van deze wetten vallen. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.
Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen
Bij de LOI kun je de cursus volgen waar en wanneer het jou uitkomt. Heb je veel of juist weinig tijd om met de cursus bezig te zijn? Bij de LOI kun je zoveel tijd aan je cursus besteden als je maar wilt. Je ontvangt een uitgebreid pakket dat uitnodigt om direct mee aan de slag te gaan. Zelfstandig maar zeker niet alleen; je krijgt professionele begeleiding en kunt op elk moment vragen stellen aan je eigen docent.
Zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de cursus? Dan krijg je ook gratis praktijkdagen. Daarnaast kun je bij de cursus gebruikmaken van diverse online studietools, zoals instructievideo’s, kennistests of oefeningen. Kortom: een slimme, doeltreffende en leuke manier van leren.

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving
Via de online leeromgeving LOI Campus leg je heel gemakkelijk contact met je docent en medecursisten. Je stelt er je vragen en kunt ervaringen uitwisselen. Ook vind je er handige studietools, zoals een duidelijk overzicht van de cursus en je resultaten en eventuele extra instructievideo’s of geluidsfragmenten.Bij steeds meer cursussen kun je via LOI Campus zelfs deelnemen aan live webcolleges.
Professionele begeleiding
Topdocenten uit de praktijk
https://www.loi.nl:443/~/media/images/pvcs/interviews/ceesjan_buurman_32_x_9.jpg"); padding: 10px 50px 10px 10px;" data-ide="09d5086b-4a7c-4239-b46e-e9090f808823">
"Mijn werkervaring is voor studenten een groot voordeel"
Cees Jan Buurman

Docent


De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring die je van start tot eindstreep begeleiden.
Je kunt dan ook op elk moment vragen stellen en krijgt feedback van een vakspecialist die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.
Cursusduur
Een cursus van de LOI is prima te combineren met werk, gezin en andere bezigheden. Bij de LOI studeer je in je eigen tempo. Heb je meer tijd beschikbaar? Dan kun je de cursus sneller afronden.


Cursusduur: 6 maanden

Verkort programma
Heb je al een schrijfcursus bij de LOI afgerond en wil je leren hoe je een (auto)biografie schrijft? Kies dan voor de cursus (Auto)biografie schrijven verkort.

Hoeveel tijd kost mijn cursus
Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de cursus besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur per week. Heb je het druk of heb je juist meer tijd te besteden Geen probleem! De cursus past zich aan jou aan.
Langer over de cursus doen? Geen probleem!
Wil of kun je de cursus niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-cursussen mag je langer over de cursussen doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur. Daarbij geldt een minimum van 12 maanden. Dus ook als je cursus maar 3 of 4 maanden duurt, mag je 12 maanden over de cursus doen. Je behoudt in die periode recht op persoonlijke begeleiding, feedback op je opdrachten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere aanbieders!
Studietijd halveren? Dat kan!
Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, mag je langer over je studie doen.
Lesgeld
Het lesgeld staat hieronder vermeld. Eventuele tussentijdse prijsverhogingen worden niet doorberekend. Er zijn diverse fiscale regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 5% korting) worden betaald. Geef je keuze aan bij inschrijving.

Lesgeld : 12 x € 24,70

Inschrijven
Inschrijven is heel simpel. In een paar eenvoudige stappen ben je ingeschreven. Je kunt dan binnenkort al aan de slag. Doe het dus vandaag nog!

Meer informatie? KLIK HIER!

RATING

5.0

STEMMEN

1

HITS

5199

Nuttig artikel?

Is dit artikel nuttig voor jou?

  Graag je stem. (5 = erg nuttig, 1=niet nuttig, etc.)

Gebruikerswaardering: 5 / 5

PLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVE