Je boek te koop bij meer dan 1500 boekwinkels?

  • Schrijverspunt Clusteruitgeverij

Gebruikerswaardering: 4 / 5

PLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
 

zelfstandig uitgeven


Elke schrijver heeft er belang bij dat zijn boek op zoveel mogelijk verkooppunten verkrijgbaar is. Een uitgever meldt een boek aan bij het CB, waardoor het beschikbaar is voor verkoop bij meer dan 1500 boekhandels in Nederland en België, waaronder: Bol.com, Ako, Bruna en Standaardboekhandel.

Om gebruik te kunnen maken van het CB is een overeenkomst met het CB noodzakelijk. Als je je zelfstandig aansluit bij het CB moet je daarvoor zowel een vaste vergoeding als een variabele vergoeding betalen. Daarnaast heb je te maken met een korting voor boekhandelaren op de publieksverkoopprijs van je boek. Bij het bepalen van de verkoopprijs van je boek moet je daar dus rekening mee houden!

Wat is een clusteruitgeverij en wat zijn de voordelen van Schrijverspunt Clusteruitgeverij?

SchrijverspuntclusteruitgeverijEen clusteruitgeverij (het woord zegt het al) clustert titels van in eigen beheer uitgevende schrijvers en kleine uitgeverijen. Door het volume worden de vaste maandelijkse kosten van het CB door meerderen - zogenaamde ‘imprints’ - gedragen. De verkrijgbaarheid is dan net zo breed als bij een zelfstandige aansluiting. Alle bij het CB aangemelde titels komen in het order- en informatiesysteem van de aangesloten boekhandels.

Als je zelf een boek aanmeldt bij het CB krijg je te maken met de volgende kosten:

1. De hoge, vaste kosten  per maand. Bij een clusteruitgeverij zijn deze, door het te verdelen over de deelnemers, fors lager.

2. Een variatie aan logistieke- en administratieve kosten per verkocht boek voor het CB van tussen de 13 en 17%. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van het gewicht van het boek en hoeveel boeken in België worden verkocht. Met de clusteruitgeverij hanteren we een vast gemiddeld tarief dat we zo laag mogelijk houden. Geen onduidelijkheden dus.

3. De standaard boekhandelskorting. Standaard ontvangt de boekwinkel een boekhandelskorting van 42% bij verkoop van je boek. Dat bedrag ben je dus kwijt. Het contract  van Schrijverspunt Clusteruitgeverij met het CB voorziet erin dat de te verkopen boeken als O-boeken kunnen worden aangeboden, waarvoor  een lagere boekhandelskorting van toepassing is. Door jouw boek niet als A(algemeen)-boek aan te melden, maar als O(overig)-boek betaal je niet 42% maar een lagere boekhandelskorting van iets meer dan 30%.  Het voordeel is voor jou!

Welke tarieven hanteert de Schrijverspunt Clusteruitgeverij?

Om gebruik te maken van de mogelijkheden van de Schrijverspunt Clusteruitgeverij dien je eerst deelnemer te worden. Als deelnemer betaal je per titel een vaste maandelijkse bijdrage om een boek uit te geven.  De tarieven zijn door de vele deelnemers erg laag en terug te vinden op de website.  Wegens succes is het de laatste jaren mogelijk geweest elk jaar de tarieven verder te verlagen!bannercluster

Omdat de logistieke- en administratieve kosten die het CB in rekening brengt op voorhand onoverzichtelijk zijn, berekenen wij voor die kosten 15% over de publieksverkoopprijs (excl. BTW). Wij gaan er vanuit dat de kosten van reguliere verkopen via het CB niet meer dan 15% bedragen. Als de kosten meer dan 15% bedragen, dan is het risico voor Schrijverspunt Clusteruitgeverij.

Schrijverspunt Clusteruitgeverij is voor elke in eigen beheer uitgevende schrijver of uitgever en alle genres toegankelijk.

Moet ik dan alles verplicht via het CB laten lopen?

Schrijverspunt Clusteruitgeverij noch het CB claimt exclusiviteit op jouw titel(s). Je bent vrij om zelf rechtstreeks aan bijvoorbeeld de boekhandel op de hoek te leveren of aan NBD/Biblion. Ook rechtstreekse bestellingen van particulieren  kun je zelf, met een voor jou hogere marge, leveren.

Kan ik via het CB mijn titel(s) ook in eBoek aanbieden?

eboekNaast het aanbieden van je fysieke boek is het ook mogelijk om jouw titel(s) in e-Boek aan te bieden via het CB, dat  professionele aanbieders van eBoek op internet bedient, waaronder: BOL.com, AKO, Bruna, Ebook.nl, Libris en Cosmox. Daarnaast heeft Schrijverspunt Clusteruitgeverij overeenkomsten met bv. Google Play, Apple, Samsung, Kobo, etc. Met een publieksvriendelijke prijsstelling kun je een groot publiek bereiken en dit draagt alleen maar bij aan jouw bekendheid als schrijver.

Is het ook mogelijk om mijn boek als POD-uitgave aan te bieden bij CB?

Ja dat is mogelijk. Via de POD-service van het CB betaal je alleen de drukkosten van de boeken die zijn besteld. De levertijd is binnen 48 uur en het maakt qua uitlevering geen verschil met de levertijd van boeken die bij het CB al op voorraad liggen. Ze zijn in staat om goedkoop te produceren tegen een goede kwaliteit. Tegen betaling van de productie- en verzendkosten krijg je een proefboek toegestuurd en kun je bepalen of dit aan jouw kwaliteitseisen voldoet.

Deze dienst van het CB is alleen toegankelijk indien je daar bent aangesloten en boeken via hun laat verspreiden. Niet elke schrijver is echter aangesloten of heeft de middelen om dat wel te gaan doen. Met de Schrijverspunt Clusteruitgeverij bieden wij tegen lage kosten toegang en kunnen we door gebruik te maken van de POD-mogelijkheden dus ook voor de druk van jouw boek zorgen. En dus geen echte investeringskosten voor een eerste oplage.

Behoefte aan meer informatie over zelfstandig uitgeven?

Als je belangstelling hebt voor de mogelijkheid om je boek met behulp van Schrijverspunt Clusteruitgeverij beschikbaar te stellen bij de (online-) boekwinkels in Nederland en België dan kun je dat kenbaar maken door een e-mail te sturen naar Schrijverspunt Clusteruitgeverij.

klikhier2

 Als je als schrijver je eigen boeken serieus wilt promoten en daardoor de verkoop kunt bevorderen moet je een investering doen. Die investering kan in de praktijk erg meevallen als je door de belastingdienst als ondernemer wordt gezien. Je kunt dan de BTW in mindering brengen en het kan je een belastingaftrek opleveren van wel 10.000 euro per jaar! En dan vallen die maandelijkse kosten opeens erg mee. Meer informatie hierover is te vinden op deze website.

Eigen beheer uitgeven, Schrijverspunt Clusteruitgeverij

  • Hits: 13340