55 woordenverhaal

SCHRIJFACTIVITEIT: VERHAAL IN 55 WOORDEN

“In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister”. Dus een echt, afgerond prozaverhaal, met een begin, een midden en het liefst een verrassend eind en met één of meerdere personages , moet in exact 55 woorden, inclusief de titel, worden verteld. 

Klik voor alle schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Vuur!

Publicatie: | Ewald Hagedorn
Ik verdomde het om te doden. De officieren van de krijgsraad noemden mij een laffe deserteur. Binnenkort zal mijn arme moeder een brief van het Ministerie van Oorlog ontvangen.

Daar klinkt het commando: ‘Richten…’
De blinddoek heb ik resoluut geweigerd. ik kijk in de loop van zes geweren. Vijf daarvan zijn met scherp geladen.

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
12.08.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Ik mis de pointe, Ewald.
Het had er net zogoed aldus kunnen uitzien:

"Met de laatste wanhoopsbrief van m’n moeder in m’n jaszak, kijk ik doorheen een waas van tranen en twijfel in de geweerlopen van het executiepeleton.
Nog vóór de oorlog uitbrak werd zij samen met m’n dochtertje van 10 verkracht, waarna de vijand hen achteloos een granaat toegooide.
Ben ik heldhaftig gestand gebleven aan m’n pacificatieprincipes?"

Als je een vreselijke situatie in een 'verhaal' giet (dus geen poëtisch stukje), dan ben je m.i. als schrijver schatplichtig aan de context waarin het zich afspeelt. Anders wek je in het beste geval één of andere emotie bij de lezer, die dan het verhaal wat erachter zit zelf moet verzinnen. Tenzij die context stilzwijgend wordt meegegeven (zoals bvb in dat flitsverhaal van Hemingway 'Te koop: babyschoentjes, nooit gedragen'), wat m.i. niet aan bod komt in jouw 'verhaal'.
Show more
0 van de 1 lezers vond deze review nuttig
  • Ewald Hagedorn 12.08.22
    Hans, je kunt bij ieder willekeurig verhaaltje wel een heleboel versies schrijven hoe het er ook uit had kunnen zien.
    Mijn verhaaltje gaart heel simpel over een man die voor het vuurpeloton staat en eraan denkt dat zijn moeder binnenkort een brief krijgt waarin haar dit wordt medegedeeld. Niets meer en niets minder. De lezer mag een verdere context erbij verzinnen, maar dat is niet eens per se nodig. Het lijkt me in ieder geval meer dan duidelijk dat een en ander zich in een oorlog afspeelt en dat de hoofdpersoon zich heeft onttrokken aan zijn militaire plicht. Wat is hier niet duidelijk aan?

    Over jouw eigen voorbeeldverhaaltje: op mij komt het wat warrig over. Ik lees het als volgt: moeder wordt verkracht, krijgt een granaat toegegooid, schrijft vervolgens ( ) een wanhoopsbrief aan haar zoon die zich voor het vuurpeloton afvraagt of hij 'heldhaftig gestand is gebleven aan z'n pacificatieprincipes...' Tja, en daar mag de lezer dan weer een antwoord bij bedenken.
    Kortom, het ontgaat me volledig wat je nu wil zeggen. Evengoed dank voor je reactie.
    • Hans Van Battel 12.08.22
      @Ewald Hagedorn Beste Ewald,
      Mag ik je geheugen dan even opfrissen?
      Je noemt me "hautin" en "pretentieus". Je zinsnede: "Je kunt de lezer inderdaad alles vertellen, uitleggen en voorkauwen, dat is dan jouw favoriete stijl kennelijk" getuigt ook niet precies van de vriendelijkheid zelve (zie jouw stukje "Vuur!").
      En je er nu vanaf maken met me een plezierig weekend te wensen? Hoe kan ik anders dan dit mee in het sarcastisch keurslijf te steken dat je mij zélf hebt toegegooid?
      Maar goed, ik apprecieer het dat je me niet verder wenst te beledigen. Ik wens je ook een goede nachtrust.
    • Ewald Hagedorn 12.08.22
      @Nemonia Hans, ik heb werkelijk geen idee waardoor jij je precies beledigd voelt, nogmaals ik ben daar beslist niet op uit. Verdere discussie lijkt me weinig zinvol. Jij hebt jouw punt gemaakt, ik het mijne. Ik wens je een goed en plezierig weekend.
    • Hans Van Battel 12.08.22
      @Ewald Ik vrees dat je in deze de beledigingen geheel op jouw conto kan schrijven Ewald. Zelfs nu nog schuif je hetgeen wat ik over je verhaal vertel af op één of ander gefingeerde belediging die ik je zou gemaakt hebben, maar waar je je grootmoedig niet door beledigd zou bij voelen...
      Je korte samenvatting -haast in telegramstijl- vertelt inderdaad precies wat je verhaalt, niks meer en niks minder. En dat is precies mijn punt.
    • Ewald Hagedorn 12.08.22
      @Nemonia Hans, net zoals in onze vorige discussie bij mijn andere 55-verhaaltje: alles wat jij allemaal verlangt te lezen hoort thuis in een roman of in een langer kort verhaal. In 55 woorden probeer ik, zo subtiel mogelijk, iets neer te zetten. Kort samengevat: man weigert te vechten, komt voor de krijgsraad, staat op het punt gefusilleerd, te worden, is niet bang, maar zijn gedachten zijn bij zijn moeder.
      Als jij het een mislukt verhaaltje vindt, dan zij het zo. Mij heb je daar niet van overtuigd, maar je beledigt mij er ook niet mee.
    • Hans Van Battel 12.08.22
      Mmm... Ik zie dat jij nu de pointe mist Ewald. In het gelijkaardig verhaaltje wat ik hier vluchtig uit m'n mouw schudde, tracht ik me in te leven in de achtergrond en context waarin die man besluit om zijn principes gestand te houden. Dat me dit hier niet echt lukt... tja, ik heb dit dan ook niet als een verhaal geclaimd hé (alhoewel je er toch ook geen persiflage van kan maken zoals jij doet).
      Wat me als lezer boeit is wat die man bezielt, of welke principes hij impliciet verwerpt, of hoe zijn directe overste erover dacht toen deze het executiebevel gaf, .....Een verhaal is geen schilderij van een bepaalde toestand, maar krijgt pas spanning door er een verhalend drama in te ontwikkelen. Iedereen weet natuurlijk dat wat je beschrijft vreselijk is (getuige alle commentaren die je erop krijgt). Maar wat is de toegevoegde waarde van dit stukje als 'verhaal'? Als de lezer zowat alle context er zelf bij moet verzinnen, zonder dat je hem een hint geeft (bvb in welke patpositie die man zich gezet zou voelen, ik zeg maar wat), dan heb je helemaal geen verhaal. Dan had je eigenlijk net zo goed kunnen zeggen hoe vreselijk een oorlog is, punt.
12.08.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Het is afschuwelijk wat mensen elkaar aan kunnen doen!
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Ewald Hagedorn 12.08.22
    Dat is het zeker, Ineke. Oorlog kent voornamelijk verliezers. Saillant detail: er wordt aan iedere oorlog ook heel veel geld verdiend, ook door Nederlanders. Twee jaar geleden heb ik daar een column over geschreven: 'Het slijk der vrede.' Misschien interessant om nog eens terug te lezen.

    https://www.schrijverspunt.nl/columns/het-slijk-der-vrede
12.08.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
mooi beschreven Ewald, heb je ook moeite met oorlogen? Nee je bent niet laf maar goed bezig! Groetjes
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Ewald Hagedorn 12.08.22
    Dank voor je reactie, Ingrid. Moeite met oorlogen is nog zwak uitgedrukt. Ik denk trouwens dat, wereldwijd, het merendeel der mensen oorlog afschuwelijk vindt. Gelukkig ben ikzelf nooit in een situatie geweest zoals de hoofdpersoon uit mijn stukje. Of ik ook zo heldhaftig zou zijn...? Ik durf het niet te zeggen.

Ook gratis meedoen aan een schrijfactiviteit? We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.