55 woordenverhaal

SCHRIJFACTIVITEIT: VERHAAL IN 55 WOORDEN

“In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister”. Dus een echt, afgerond prozaverhaal, met een begin, een midden en het liefst een verrassend eind en met één of meerdere personages , moet in exact 55 woorden, inclusief de titel, worden verteld. 

Klik voor alle schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Ongeneselijk

Publicatie: | Ewald Hagedorn
De man op het bankje bij het klimrek zwaait vriendelijk en hij wenkt het meisje naderbij te komen. Bergen snoepgoed belooft hij haar en ook vertelt ie thuis een limonadekraan te hebben.
 
Opgewekt babbelend stappen ze voort, samen op weg naar zijn huis. Deskundigen van de tbs-kliniek hadden de kans op herhaling nihil genoemd.

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
25.08.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Helaas het gebeurt. Veel gezegd in weinig woorden. Deskundigheid zegt niet alles blijkt maar weer.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
13.08.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Nergens kan ik uit opmaken, wat de man op het bankje voor vreselijks misdaan heeft. Mag een tbs-er geen opa zijn? Maar juist die vaagheid maakt het wel spannend, vind ik. Jammer van het laatste zinnetje: Wie kans op herhaling uitsluit, is geen ‘deskundige’.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Ewald Hagedorn 13.08.22
    Inderdaad Hana, de man zou ook evengoed haar opa kunnen zijn. Misschien had ik expliciet moeten schrijven: de onbekende man. Ik kan het nog veranderen, maar ik laat het voor wat het is.
    Wat het laatste zinnetje betreft, dat is juist de wrange essentie van het verhaal. Het komt, triest genoeg, meer dan eens voor dat kinderen (maar ook volwassenen) slachtoffer worden van iemand waarvan 'deskundigen' hebben verklaard dat de kans op herhaling nihil is.
12.08.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Ook in dit 'verhaal' mis ik spanning. Je beschrijft de buitenkant van een situatie, zonder enige context of achtergrond. Je laat het aan de lezer over om voor de hand liggende conclusies te trekken. Je houdt je als schrijver op de vlakte, wat ik als één van de grootste misstappen beschouw die je als schrijver kan maken.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Ewald Hagedorn 12.08.22
    Dan verschillen we daarover van mening, Hans.
    Je kunt de lezer inderdaad alles vertellen, uitleggen en voorkauwen, dat is dan jouw favoriete stijl kennelijk. Mijn stijl is meer met wat subtiele aanwijzingen de lezer iets doen begrijpen.
    Om hier over 'misstappen' te spreken lijkt me behoorlijk pretentieus, maar als jij jezelf en jouw eigen schrijfstijl zo hoog hebt zitten, ga je gang.
    • Hans Van Battel 12.08.22
      @Ewald Ik denk niet dat je het verwijt dat ik naast m'n schoenen loop, kan schuiven op een cultuurverschil.
      Maar soit, laten we het daar maar op houden.
      Je kan er toch niet omheen dat ook een schrijver misstappen kan begaan. Niet als persoon bedoeld natuurlijk! Ik had het helemaal niet tegen de persoon E. Hagedorn! Hoe zou ik dat ook kunnen? Ik ken je helemaal niet, en daar heb ik ook geen behoefte aan.
      Maar het ligt toch nogal voor de hand dat je je op een schrijverssite kan verwachten aan kritiek op wát je schrijft. Ik geef grif toe dat mijn kritiek geen professioneel karakter heeft, maar toch iets verder gaat en genuanceerder is dan kreten zoals: 'Wauw!', 'Wat goed!' of verwijzingen naar taalfouten. Ik geef je m'n mening over wat me zoal stoort, wat ik mis in een verhaal, hoe dat m.i. een schrijver zijn stijl kan verbeteren, enz. Daar tracht ik telkens een duidelijk waarom aan te koppelen. Zonodig verduidelijk ik dit nog verder in m'n commentaar op een commentaar (zoals ik nu ook doe).
      En ja, uiteraard geef ik een 'waardeoordeel'! Wat is daar mis mee? Ik besef dat schrijven een activiteit is die de schrijver zeer nauw aan het hart ligt. Vandaar dat er soms juweeltjes opduiken. Maar dat kan geen reden zijn om geen kritiek te geven vanuit MIJN hart (uiteraard gekanaliseerd). Als ik hierin hautain overkom, dan vraag ik je ootmoedig om je eigen manier waarop je m'n kritiek capteert eens onder de loep te nemen. Ik dacht dat -gezien jouw recensies- je wel open zou staan voor beargumenteerde kritiek.
      Wat betreft hetgeen je kan verwachten in een 55-woorden verhaal: dat is inderdaad zeer beperkt. Als die beperking inhoudt dat je amper slechts de feiten op een rijtje kan zetten, maak er dan een kortverhaal van waarin je de lezer meevoert in de bekommernissen van het personage. Wat me in dít verhaal bvb zou interesseren, is het wedervaren en de gedachten van deze kindermisbruiker. Hierdoor waag je je als schrijver op glad ijs, want dan krijg je een invalshoek waar iedereen angstvallig over zwijgt, en dán wordt het interessant.
      Je hoeft dit allemaal niet letterlijk te nemen: ik tracht je mijn visie weer te geven hoe je een verhaal kan optillen uit de mediocratie. Meer moet je daar niet achter zoeken, en al helemaal geen frontale persoonlijke aanvallen!
    • Ewald Hagedorn 12.08.22
      @Nemonia Zo bedoel ik dat beslist niet, Hans.
      Jij verwijt mij dat ik te weinig achtergrondinformatie geef. Vergeet niet, ik schrijf hier binnen de beperking van 55 woorden. Ik laat binnen die kleine ruimte de man het meisje ontmoeten en contact met haar maken. Door hetgeen hij aan haar vertelt, wordt het de lezer direct duidelijk wat zijn bedoeling is, zonder dat ik dat verder uitleg. Vervolgens gaan ze samen op stap naar zijn huis en met de slotzin geef ik aan dat er, wrang genoeg, iets ernstig is misgegaan binnen ons maatschappelijk systeem.
      Wat had je nog meer van mij binnen die 55 woorden verwacht? Hoe zijn jeugd is verlopen? Een uitdieping van zijn karakter? Wanneer en hoeveel zedendelicten hij heeft gepleegd? Hoelang hij in de tbs-kliniek is behandeld?
      Ik heb mijn best gedaan het zo subtiel mogelijk te beschrijven. Als mijn verhaaltje of mijn stijl je niet aanspreekt, prima, daar heb ik geen moeite mee. Als je het echter meteen over 'misstappen' hebt, geef je daarmee een waardeoordeel dat niet al te vriendelijk en nogal hautain overkomt.
      Sarcastisch wilde ik beslist niet zijn, maar misschien is er ook sprake van een cultuurverschil. Nederlanders zijn wat directer in hun uitspraken en dat kan voor misverstanden zorgen.
    • Hans Van Battel 12.08.22
      Mmm... Tja, als je het zo stelt, dan verschillen we daar inderdaad van mening over. MIJN mening is gebaseerd op wat ik in verhalen telkens terugvind bij succesvolle schrijvers, NIET op wat ik zélf schrijf. En de jouwe?
      Ik denk dat ik mijn zwakheden als schrijver redelijk goed ken en beschouw mezelf absoluut niet als talentvol of zo.
      Verder: als jij zo op de man wil spelen als iemand je verhaalstijl in vraag stelt, dan mag je je natuurlijk verwachten aan hetzelfde. Zal ik je commentaar even onder de loep leggen? Want die wijkt nogal van af van het subtiele waar je als schrijver zo prat op gaat. Misschien doe je er goed aan om ook de commentaren die je niet kan behappen, te negeren. Want wat nu vooral naar boven komt drijven is een sarcastisch genoegen in hoe je een recensent zijn vet kan geven.
11.08.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
De rillingen lopen over je lijf. De angst van elke ouder.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Ook gratis meedoen aan een schrijfactiviteit? We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.