Voor schrijvers, door schrijvers

55 woordenverhaal

Waarom een verhaal in 55 woorden? Omdat de vorm ons dwingt te schrappen tot de essentie van wat we willen zeggen. “In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister”, of anders gezegd, in weer een andere taal: “Less Is More.”
Alleen fictie. Dus een echt, afgerond prozaverhaal, met een begin, een midden en het liefst een verrassend eind en met één of meerdere personages , moet in 55 woorden worden verteld.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 569
Klik op de profielnaam of -afbeelding van de schrijver voor meer informatie en een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.

Oneerlijk

| Martin Reekers

Er bestaan oneerlijke woorden. Woorden die je op het verkeerde been zetten en gewoon ronduit liegen waar je bij staat. ‘Gereedschap’ is zo’n uitermate verderfelijk woord. Je bent namelijk helemaal niet ‘gereed’. De klus moet nog beginnen want anders had je het niet nodig. Smerig vind ik, zeker voor iemand met twee linker handen...

Dit artikel delen?

Graag je mening (waardering en/of commentaar) over deze inzending.

Hits: 87

3.675

(De gemiddelde waardering is 3.7 door 3 stem(-men)

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief
 

Reacties   

# RE: OneerlijkHans Van Battel 11-04-2020 16:39
En dat soort woorden met een vergelijkbare betekenis hebben dan ook een aparte naam gekregen: oxymorons.
# OxymoronsMartin Reekers 13-04-2020 15:13
Zou het Hans? Ik twijfel. Gereed betekent weliswaar 'klaar' maar in gereedschap kan het afkomen van gerei: spullen om het mee te doen. Maar ik kan er niet echt iets over vinden in mijn etymologisch woordenboek...
# RE: OxymoronsHans Van Battel 14-04-2020 15:55
Ja, puur woordkundig gezien heb je natuurlijk een punt.
Maar ik doelde op de achterliggende idee waarmee je in dit (overigens zeer leuk) stukje woorden beschrijft die een tegensprekelijk e betekenis oproepen. Oxymorons doen dat ook (het woord oxymoron is zélf een oxymoron). Maar ook begrippen zoals paradoxen hebben in deze zin vergelijkbare achterliggende betekenissen.
De rijkdom van taal is nauwelijks te vatten hé?

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Misschien wil je de volgende inzending ook wel lezen...

Darwin verbeterd

Geschreven door Martin Reekers. Geplaatst in Coronavirus.
Er zit iets in mij dat ik ook zelf maar ten dele kan begrijpen. Misschien is het iets algemeen menselijks, misschien ook is het een tick die mijn persoonlijkheid heeft gekl...
Actuele Top 3 van deze rubriek

Een mooi opgevoerd toneelstukje.

24, mei, 2020 Ingrid Bruggink

Zinloos

30, mrt, 2020 Connie van Vuuren

FEEDBACK

Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
 
-
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!