55 woordenverhaal

Waarom een verhaal in exact 55 woorden (incl. titel)? Omdat de vorm ons dwingt te schrappen tot de essentie van wat we willen zeggen. “In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister”, of anders gezegd, in weer een andere taal: “Less Is More.”
Dus een echt, afgerond prozaverhaal, met een begin, een midden en het liefst een verrassend eind.

314 Hits

Publicatie op:
Kijk niet
Het is een zomerse dag. Een meisje ligt op haar rug in het lange gras naar de lucht te kijken. Ik plof naast haar neer en vraag: "Wat zie je?" Ze sluit haar ogen. Een stilte volgt. Ik vraag het haar nog een keer. “Het verleden" zegt ze, “maar het is geen aanrader.”

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Kijk niet"

© Meisje M
13.08.20
Feedback:
Goed geschreven, Meisje M.
 • Schrijfkwaliteit
  5.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
13.08.20
Feedback:
Ik heb je eerder al geschreven dat een handig criterium voor publicatie erin bestaat, je af te vragen wat de lezer aan je stukje uiteindelijk heeft. Natuurlijk, smaak is een heel individuele aangelegenheid, en wat de éne lezer goed vindt, zal de andere niet zo ervaren. Persoonlijk vind ik dat bovenstaand stukje te weinig om het lijf heeft om het te publiceren. Wees kritisch voor jezelf, stel hoge eisen. Misschien kan het helpen, je teksten niet onmiddellijk na het ontstaan ervan te publiceren. Laat elke tekst een paar weken liggen zonder er naar om te zien. Als je die tekst dan weer ter hand neemt, sta je er wat afstandelijker tegenover, en dat laat je beter toe om je stukje te evalueren. Schrijf, schrijf veel, want schrijven kan je, maar publiceer - voorlopig - mondjesmaat.
 • Schrijfkwaliteit
  2.0/5
Show more
1 van de 1 lezers vond deze review nuttig
 • Ewald Hagedorn 13.08.20
  Beste Lieven, je kritiek onderschrijf ik geheel niet. Een lezenswaardig stukje. Je advies om - voorlopig - mondjesmaat te publiceren is het slechtste advies dat je kunt geven en bovendien zeer pretentieus. Alleen door wél te publiceren, krijg je feedback waarvan je kunt leren. Vergeet niet dat dit een website voor amateurschrijvers is.
  • lieven vandekerckhove 13.08.20
   @Ewald Staat in mijn reactie ook niet dat dat meisje wel degelijk kan schrijven? Dat heb ik in vroegere reacties ook heel duidelijk geschreven. :)
  • lieven vandekerckhove 13.08.20
   @Ewald Toch nog een laatste reactie: ik denk helemaal niet dat wij beiden iets verschillends voor hebben met onze kritiek. Ik heb duidelijk onderlijnd dat het er mij juist om te doen is, deze jonge schrijfster met mijn commentaar te helpen. Met dus wel degelijk opbouwende kritiek. Ook een opmerking als deze: 'te weinig om het lijf om te publiceren' zie ik als een constructieve opmerking. Hoewel, geef ik toe, men dat anders kan interpreteren. Tenslotte bepaalt de bedoeling van elke kritiek de betekenis ervan.
  • Ewald Hagedorn 13.08.20
   @lieven vandekerckhove Beste Lieven, wat ik met pretentieus bedoel is vooral de opmerking dat het verhaaltje - wat jou betreft - te weinig om het lijf heeft om te publiceren.
   Zeker wanneer het inderdaad een zestienjarige betreft zou ik niet zo hard in je oordeel zijn. En om een tekstje van 55 woorden een paar weken te laten liggen ... dat lijkt me zwaar overdreven. Laat Meisje M vooral lekker haar stukjes schrijven en op Schrijverspunt plaatsen. Als jij - of anderen - haar opbouwende kritiek en schrijftips geven, zal ze daar blij mee zijn. Misschien staan we hier beiden anders in. Alle respect voor je mening natuurlijk.
  • lieven vandekerckhove 13.08.20
   Beste Ewald, ik heb mijn commentaar met de beste bedoeling geschreven, en dus wel degelijk om de jonge schrijfster (ze is 16 jaar, heb ik begrepen) te helpen. Neem van mij aan dat ik niet in het minst naar pretentie neig. Maar je reactie bevestigt alleen maar dat opvattingen uiteenlopen, nietwaar? Gelukkig maar ook. Als ik mijn eigen reactie herlees, vind ik daar in elk geval niets kwetsends in.
 • Meisje M 13.08.20
  Ik ben blij met alle feedback die ik krijg, dus zowel de positieve als de negatieve. "Word je hard van" is mij geleerd, al komt het soms hard aan. Vertel me vooral wat u er echt van vindt. Ik ben inderdaad 16 en nog verre van ervaren, maar elk verhaaltje is weer een stap dichterbij...Toch? Verder vind ik het leuk om hier te publiceren, dus wil ik daar niet in minderen.
  • Meisje M 13.08.20
   @lieven vandekerckhove Beste Lieven, ik weet dat het geen negatief bedoelde feedback is. Ik ben erg blij met uw feedback, dat wil ik u toch op het hart drukken. Het is mij nu duidelijk dat het om opbouwende kritiek gaat. Heel erg bedankt voor de keren dat u de moeite neemt dit meisje te helpen!
  • lieven vandekerckhove 13.08.20
   Ik heb je recent nog aangemoedigd om te schrijven, en dat doe ik nu ook. In mijn eerste reactie, een tijdje geleden, heb ik zelfs geschreven dat ik luid wilde applaudisseren. Als dat geen erkenning is. :).
   In de toelichting die ik bij mijn actuele commentaar gegeven heb, zal je merken dat die commentaar niét negatief is. Lees het nog eens.
 • Meisje M 13.08.20
  Verder... Smaken verschillen. Ik ben blij dat dit verhaal bij sommige mensen in de smaak valt, ik ben er namelijk trots op. Daar gaat het om toch?
12.08.20
Feedback:
Wat verdrietig, maar mooi geschreven hoor.
 • Schrijfkwaliteit
  5.0/5
Show more
0 van de 1 lezers vond deze review nuttig